Чак 31 тона слаткиша веома опасних по здравље деце заплењена је и уништена по уласку у Србију, сазнаје се у Управи царине! Ради се о 14,5 тона лажних "дизни" бомбона и лизалица, као 16,5 тона "зомби чуз" карамела, које су у два контингента увезене у нашу земљу из Хрватске.

У Управи царине су саопштили да је откривена роба здравствено неисправна, док стручњаци упозоравају да ови слаткиши садрже канцерогени карагенан, који изазива различите врсте канцера.

Огромна количина

У Управи царина кажу да кривотворене производе не прати никаква документација која би сведочила о њиховој здравственој исправности, због чега они нису безбедни за употребу и могу угрозити здравље потрошача.

- Цариници су у првом контингенту на прелазу Батровци у камиону из Хрватске запленили 14,5 тона лажних "дизни" лизалица и гумених бомбона. Детаљном претрагом пронађено је 96.000 комада лизалица "дизни фрозен сноу поп" и 90.000 гумених бомбона "фрозен гами рол попинг" без икакве документације. У другом контингенту, који је стигао из Ријеке, заплењено је 16,5 тона фалсификованих карамел бомбона "зомби чуз". И за ове слаткише се сумња да су неисправни и опасни по здравље - рекли су у Управи царине и додали да је било још случајева заплене потенцијално опасних слаткиша.

- У царинској испостави Терминал Београд задржан је товар од 22.000 комада фалсификованих чоколадних јаја "мај свит пони" и "меџик гирл", такође сумњивог квалитета. Укупно смо, од почетка године, запленили и уништили 250.000 артикала за које је утврђено да су лажни и здравствено неисправни, додају у Царини.

Извор: Информер.рс