Први пут државне почасти Равногорцима

В. ИЛИЋ

понедељак, 23. 04. 2018. у 20:54

Први пут државне почасти Равногорцима

фото В.И.

Сахрана убијених бораца ЈВуО У крипти нове цркве у Чачку. После 72 године, кости Јарослава Милутиновића и Радосава Радоњића, из Јездине код Чачка, пренете из Рибнице код Краљева

ДВОЈИЦА припадника Југословенске војске у отаџбини, чији су земни остаци пронађени прошле јесени у необележеном бездану у Придворици на Јелици, сахрањена су у крипти Цркве Успенија Пресвете Богородице у Чачку.

Прочитајте још: „ОПАСНИЈИ” ОД ЏИХАДИСТА И ВЕХАБИЈА: Равногорски покрети „безбедносна претња“ за БиХ

После 72 године, кости Јарослава Милутиновића и Радосава Радоњића, из Јездине код Чачка, пренете су уз присуство почасне јединице Друге бригаде Копнене војске Србије из Рибнице код Краљева, а после опела у цркви. Док је ковчег полаган у крипту у подруму, испаљена је почасна паљба. Ово је, према тврдњи историчара, први случај да се припадници поражене ратне стране у вечну кућу испраћају уз почасти државе. Опело у цркви служила су петорица чачанских свештеника, а ковчег је био покривен српским тробојкама.

- Нисмо до прошле године ни знали где је убијен и где му кости леже. На онај свет нису испраћени опелом, и то ме је годинама мучило - казао је син једног од убијених, Милисав Милутиновић (77). - Коначно могу мирно да спавам...

Прочитајте још: На Јелици ексхумација тела двојице убијених Равногораца

Председник Комисије за проналажење и евидентирање свих тајних гробница на подручју Чачка, историчар Горан Давидовић, саопштио је да су Милутиновић и Радоњић сурово убијени 6. новембра 1945. У крипти новог храма сахрањују се жртве комунистичког терора. Суд у Чачку рехабилитовао је крајем прошле деценије и Милутиновића и Радоњића, утврдивши да су ликвидирани без суђења, из идеолошких разлога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Opaki

24.04.2018. 02:40

Na veliku zalost nas, i nase dece, narodni heroji ce biti samo komunisti, imena ulica, skola, bolnica, bulevara, trgova, kulturnih ustanova, pa cak i gradova nosice imena komunista iz drugog svetskog rata. Kao da u prvom heroja nije bilo, i kao da ih nije bilo medju cetnicima u drugom. Nepravda istorijska

Rumija

24.04.2018. 06:17

Na mala vrata stare kosti a na velika nova istorija. Za desetak godina sve ce da bude kako porazenima odgovara - slava i privilegije. Da sve to sto drzava po volji parijanera i našim novcem plati aminovace i crkva za dva cvancika samo da progura jos zabludelih ovaca u carstvo nebesko. Sve moze kad su ljudi roba a novac sedi na oltaru.

Da je bilo

24.04.2018. 13:57

@Rumija - Da je bilo ovoliko četničkih lajkova 44. bilo bi kao u pesmi : Savila se grana jorgovana - nema više partizana...

Sudija

24.04.2018. 06:47

Koja porazena strana? Dosta vise sa nepismenim novinarstvom. To su prvi antifasisti u Evropi.

deda iz Srbije van sebe

24.04.2018. 13:49

@Sudija - Videli smo već šta sudije misle o kvislinzima ! U novom pravosuđu sud ne utvdđuje istinu , već ubedljivost prezentacije !?

Srboljub

23.05.2018. 11:31

@Sudija - Ravnogorci jesu prvi antifašistički pokret u Evropi, ali nažalost i na njihovu sramotu, ostali su poslednji saradnici fašista koji su pružali otpor pobednicima i posle kapitulacije Nemačke.

Stari Beograđanin

24.04.2018. 13:43

Dokle bre tako? Sedam decenija od rata prošlo a neki još uvek o četnicima i partizanima. Umuknite sa tim. Što je bilo- bilo je, gledajmo u budućnost, državne počasti nisu ni za jedne ni za druge jer je na obe strane bilo itekakvih zločina! Osim toga, istorija, posebno nemačka, je jasno rekla sve o saradnji četnika sa Vermachtom i SS jedinicama u borbi protiv partizana. Bunimo se što Hrvati prekrajaju istoriju, a to rado čine i mnogi Srbi!

branko

24.04.2018. 14:39

хвала богу.долазимо памети.Дражини четници су били први борци против нациста.то што су били антикомунисти и били против партизана не чини их фашистима.исто тако могли су назвати четнике комунистима јер су се заједно са партизанима борили против немаца и усташа. жалосно је што у Србији још има Срба комуниста којима историја почиње са Титом и партизанима.Али тако ће бити док је Ивица Дачић на власти,који људе ословљава са другови и другар.(треба му рећи да су се и нацисти тако поздрављали,камарад

Istina

23.05.2018. 11:36

Saučestvujem sa porodicom, ali istina je da su po ratnom pravu, sve nelegalne vojne formacije morale da polože oružje nakon kapitulacije Nemačke 9. maja 1945. Oni koji su to odbili, smatraju se odmetnicima i teroristima i njih ne štiti ratno pravo. Tako da ova dvojica novembra 1945. nisu "surovo ubijeni", već legitimno likvidirani od strane bezbednosnih snaga međunarodno priznatih jugoslovenskih vlasti. Ovde je na delu klasičan primer prekrajanja istorije.