ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА О ЂАЧКИМ ЕКСКУРЗИЈАМА: У иностранство само матуранти

И. МИЋЕВИЋ

17. 04. 2018. у 13:02

Министарство просвете припремило нови правилник о ђачким путовањима. У седмом и осмом разреду ученици могу на екскурзију и у РС

ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА О ЂАЧКИМ ЕКСКУРЗИЈАМА: У иностранство само матуранти

Фото А. Стевановић

САМО ће матуранти убудуће моћи да на екскурзије иду у иностранство. Ђаци трећег разреда гимназија и средњих стручних школа Грчку, Италију, Чешку, Мађарску и друге популарне дестинације мораће да замене природним лепотама Србије. Ове измене доноси Нови правилник о организацији ученичких путовања, који је израдило Министарство просвете, а ускоро би требало да буде и званично објављен.

Новина има и за основце - једном током седмог и осмог разреда моћи ће да отпутују на излет или екскурзију у Републику Српску. Преко Дрине ће моћи и средњошколци.

- Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, те за нас Република Српска није иностранство - каже Весна Недељковић, помоћница министра просвете. - Ова измена значајна је из практичних разлога, јер ученици сваке године путују на Тару, обилазе Шарган, и сасвим би логично било да оду и до Вишеграда, али за то до сада нису имали дозволу. И није то једина знаменитост, природна и културно-историјска, која може да се види у Подрињу и другим деловима Републике Српске.

Шансу да организовано, преко школе, посете матичне државе, добиће и ученици припадници националних мањина. Они ће моћи да организују путовање у Мађарску, Хрватску, Румунију или другу матичну земљу, али са детаљно образложеним планом посете. Како је реч о студијским путовањима, мораће да имају и позивно писмо организације која ће им бити домаћин. Иста правила важиће и за сва друга студијска путовања.

- Студијска путовања морају да буду предвиђена школским планом и програмом. Мора да се зна њихова сврха, а да би отпутовали, мораће да добију сагласност школске управе - објашњава наша саговорница. - Министарство, наравно, нема ништа с тим да ли ће наставници у своје слободно време да организују путовања на која ће, у договору са родитељима, да воде и своје ученике. Морају само да знају да ниједан састанак поводом путовања нити дељење летака не смеју да буду организовани у оквиру школе, нити наставник на било који начин сме да условљава ученике.

Весна Недељковић објашњава да су строго дефинисана правила и када је реч о избору агенција. Стриктно ће се контролисати да ли све школе спроводе јавне набавке за екскурзије чија вредност прелази 500.000 динара. Иако ова правила већ важе, многе школе се оглушују о њих, па огласе само јавни позив. У комисији која учествује у процедури јавних набавки мораће да буде и представник родитеља. Дефинисани су и критеријуми одабира смештаја за децу. Предложени су и сви региони Србије са идејом, како каже наша саговорница, да деца виде још нешто осим Златибора и Копаоника.

СТАРА ПРАВИЛА

У ШКОЛАМА у којима су већ изабране јесење екскурзије, а ученици почели да их отплаћују на рате, путоваће се према старим правилима. Рецимо, и ученици трећег разреда средње школе моћи ће да отпутују у иностранство. Од тренутка када нови правилник буде објављен, мораће да га поштују у оквиру свих путовања која буду организована од тог тренутка.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

tmujo

17.04.2018. 13:13

najzad neko da uvede malo reda i onemoguci bahate i korumpirane direktore skola u namestanju tendera za njihove ukucane ili prijatelje.

Драган

17.04.2018. 14:13

@tmujo - Намештају се екскурзије и по Србији. Најпоштеније би било да се родитељи на нивоу школе договоре, па они који могу да плате и желе у иностранство нека иду у иностранство а они који су за Србију, нека иду на екскурзију по Србији, без обзира да ли су 1, 2, 3 или 4. разред. Организујте екскурзије према томе где деца желе да иду а не према томе ко је који разред. Екскурзије постоје због ученика а не ученици због екскурзија.

Стефан Зоран

17.04.2018. 13:33

Зар у Србији немају шта да виде? Или је важнији шопинг, провод и добре дневнице?

Cupavi Berlin

17.04.2018. 13:35

Gospodo pre nego se krene van Granica. Treba upoznati nasu Lepu Srbiju. .

Vlada Dublin

17.04.2018. 14:21

Gluposti, zašto ostali ne mogu u inostranstvo ako imaju uslova i želju da putuju van granica Srbije? Jel to zbog one nastavnice koja je vodila decu u Amsterdam, pa ih ujutru prošetala kroz red light district koji je inače u centru Amsterdama?? Pet puta gore stvari sva naša deca gledaju svaki dan na pinku i happy TV.. Ali videti tete u izlozima le strašan greh, bolje je gledati kako Miki iz Kupinova voli onu gospođicu od pozadi.. E Srbijo Srbijo..

Gaga

17.04.2018. 14:25

Gospodine @tmujo-niste informisani da više ne postoje tenderi! Sad su izleti i višednevne eksurzije u privatnoj režiji profesora, nastavnika, učitelja, vaspitača!! Svako ko vodi decu, čini to tako, što uzima svoj dan od godišnjeg odmora!! Ukoliko se bilo šta desi na tom putu odgovoran je isključivo profesor.....vaspitač...!!! Škole sa tom organizacijom više nemaju ništa!! Roditeljima se ponudi pa onda ko voli-nek' izvoli!!!

Бг

17.04.2018. 14:54

у трећој години сам ишао у Италију и кажем вам таква места нећете наћи у Србији

Profa drpa

17.04.2018. 15:06

DNEVNICE su da im da piloti mogu samo da zavide!A ovamo kukaju.I niko nista.A one su zakonom propisane za sve drzavne sluzbenike ali zakon za njih ne vazi!U svim skolama se krade a bukvalno niko nista!

Horus

17.04.2018. 15:24

Odredba koja bi skolama nalozila raspisivanje tendera bila bi nezakonita jer nije rec o potrosnji javnih sredstava vec privatnih, tj. novca roditelja.Odluka i izbor je na roditeljima kao i odnos sa agencijom a skola moze da prihvati organizaciju ekskurzije.

VLADA

17.04.2018. 15:29

NAJVIŠE SU KORUMPIRANI DRŽAVNI ČINOVNICI USLUGE PLAĆA NAROD U OVOM SLUČAJU RODITELJI.ZNANJE - NEZNANJE KOJE PRENOSE DECI JE NEIZMERNO ŠTETNO ZA SVE NAS A TO NIKOG NE INTERESUJE NITI KOMENTARIŠE.

nišlija

17.04.2018. 15:31

Konačno jedan pametan potez ! Đačke ekskurzije su odavno izgubile smisao , od njih samo imaju vajde turističke agencije ,direktori i pojedini nastavnici od edukacije učenika nema ništa .

maniks

17.04.2018. 15:59

Skola treba da organizuje samo jednu eskurziju u toku jedne skolske godine i nista vise. Ko zeli na more, zimovanje, inostranstvo neka ide u svojoj organizaciji.Ovo kako su do sada radili deca ciji roditelji nisu mogli da finansijski podnesu odlaske na more, zimovsnje, posebni izleti ,inostransvo van eskurzije dozivljavali su traume i osecaj manje vrednosti.

Željko

19.04.2018. 21:22

@maniks - Zašto zabranjivati organizovanje ekskurzije ako ima dovoljno zainteresovanih?

Opaki

17.04.2018. 17:00

Ne vidim nista lose i tome da deca idu na ekskurziju u inostranstvo. Treba videti sto vise.

Глас разума

18.04.2018. 10:23

Oнaј ко нема паре да школује децу није требао ни да их уписује у средњу школу. Она није обавезна а поостоје многа занимања за која она уопште није потребна. Човек треба да буде реалан у погледу својих амбиција и да увек зна где је њему и његовој породици место.

penzionervolonter

18.04.2018. 15:38

@Глас разума - Pa i nije ti ovaj komentar baš razuman !