Проба мале матуре 13. и 14. априла

И. М.

уторак, 10. 04. 2018. у 13:02

Проба мале матуре 13. и 14. априла

ИСПИТ Прошлогодишња пробна матура у београдској ОШ "Вук Караџић" / Фото З. Јовановић

Ученици осмог разреда ове недеље полажу пробни завршни испит. Математика 13, а српски и комбиновани 14. априла

ТЕК што су се вратили са распуста, осмаке чека велика провера знања - пробна мала матура, која ће бити организована у петак и суботу, 13. и 14. априла. Првога дана ученици ће у подне полагати тест из математике, а другог у девет часова ујутру тест из српског, односно матерњег језика, а у 11.30 комбиновани тест, са питањима из историје, географије, биологије, хемије и физике.

Другог дана имаће паузу од 30 минута између два теста.Тестови за пробни завршни испит, за које је задужен Завод за вредновање квалитета образовања, спремни су, а школе ће моћи да их преузму од среде у подне на сајту - skole.ceo.edu.rs.

Пробни завршни испит имаће исту тежину и тип задатака као и права мала матура, коју ће ученици полагати на крају основног школовања, у јуну. Задаци ће бити подељени у три нивоа - основни, средњи и напредни.Како би се ученици навикли на право тестирање и на пробној провери знања све ће бити организовано као на правој. Разлика је само у томе што ће резултати тестова остати у школама, како би послужили наставницима за анализу знања ученика, те да до краја школске године могу да обнове и боље науче области из којих не буду тачно одговорили на питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарчевић: Превазиђен концепт "мале матуре"

Ове године тестови ће имати мало више "отворених задатака", тј. оних у које се одговори уписују, а не бирају се заокруживањем понуђених одговора. Новина има и када је реч о бодовању, јер ће се од ове године начин бодовања за упис у средње школе вратити на старо - максималан број бодова на основу успеха из школе биће 60, а на три теста ученици ће моћи да освоје највише 40 бодова. Током претходне две године максимум из школе био је 70, а са теста 30. Због хиперпродукције вуковаца и одличних ученика, просветне власти одлучиле су да већи значај врате знању показаном на тесту.

А након пробног тестирања, осмаци ће имати више од два месеца да се припреме за прави завршни испит, који је заказан за 18, 19. и 20. јун.

ЧЕКА ИХ И ПИСА ТЕСТИРАЊЕ

ПОЈЕДИНЕ осмаке наредних дана чека још једна провера знања - међународно ПИСА тестирање, са тестовима из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености. Тестирање почиње 16. априла и трајаће до половине маја, а у њему ће учествовати ученици који су напунили 15 година, па ће већина бити тестирана у средњим школама, а мањи број у основним. Укупно ће бити обухваћено 8.000 ђака из 222 школе широм Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације