Београд чува доказе о злочинима католичких свештеника

В.Ц. СПАСОЈЕВИЋ - Љ. БЕГЕНИШИЋ

09. 04. 2018. у 22:02

Београд чува доказе о злочинима католичких свештеника

Католички свештеници и усташе са нацистичким поздравом / Фото Архива Борбе

Шта све садржи документација МСП и Војног архива: Тражили да се руше православне цркве и синагоге, масовно покрштавање Срба. Ватикански кардинал Еуген Тисерон сведочио о злоделима над Србима

ЗАПИСИ о односима Независне Државе Хрватске и њених савезника, односно архива министра спољних послова НДХ Младена Лорковића, с посебним освртом на сазнања ватиканског кардинала Еугена Тисерона о почињеним злочинима свештеника католичке цркве, налазе се у Архиву Министарства спољних послова Србије - сазнају "Новости". Такође, ту је, између осталог, похрањена и лична преписка Крунослава Драгановића, главног човека задуженог за "пацовске" канале којима су пребацивани усташки злочинци у земље Јужне Америке.

Преписка министра Лорковића и кардинала Тисерона посебно је занимљива.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Јасеновцу опет две колоне

- Тисерон је ценио Србе. Био је војни свештеник на Солунском фронту, и отуда његова наклоност према Србима. Као утицајан и добро обавештен човек, знао је све што се догађало у НДХ, посебно шта су радили католички свештеници - кажу извори "Новости".

Иначе, архивски материјал у Министарству спољних послова, који је ту пребачен 1946. године, до данас није пописан и систематизован, и није доступан јавности.

Један део те грађе пребачен је у Војни архив, где, такође, има докумената о понашању католичких свештеника у НДХ, и то у оквиру архивске грађе коју су партизанске јединице затекле у ослобођеном Загребу, а да је усташе пре тога нису однеле или уништиле.

Спасени фондови из НДХ похрањени су после Другог светског рата делом у Војноисторијском институту, у Београду, док је део чуван у депоу Министарства спољних послова и на крају пребачен у Војни архив.

- Међу документацијом на коју сам наилазио у Војном архиву налазе се, између осталог, различита наређења усташких власти да се сруше православне цркве и синагоге, као и да се прода тај грађевински материјал, затим захтеви бискупа и надбискупа којима траже брже покрштавање православног живља, или апели да им се дају кључеви закатанчених православних цркава да би могле да се користе у друге сврхе. Иако у мањем броју, има и писама католичких свештеника који се буне због малтретирања комшија Срба - каже историчар Александар Стојановић из Института за новију историју.

Према његовим речима, међу грађом су и најразличитија наређења власти усташким војним формацијама, део дипломатске преписке, документа о прогону Срба и њиховом насилном пресељавању, антисрпске и антисемитске уредбе, грађа која се односи на логоре, један број Павелићевих наређења, указа и говора из новина, плакати, као и изузетно раскошна књига нестандардно великог формата, у колору, издата на прву годишњицу формирања НДХ. Она је дељена као пропагандни материјал страним представницима.Деца у логору смрти у Јасеновцу / Фото Архива Борбе


Како кажу у Министарству одбране, од свег тог материјала архивистички је сређено и обрађено 555 кутија грађе. На основу докумената који се чувају у сређеном делу фонда, објављен је 1993. године, у издању Војноисторијског института, први том едиције "Злочини на југословенским просторима у Првом и Другом светском рату", који се односи и на злочине НДХ током 1941. Преглед сређеног дела фонда налази се и у едицији "Архивски фондови и збирке у СФРЈ. Савезни архиви," објављеној 1980. у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зуроф: Нечувено да се Јасеновац на хрватској Википедији назива “сабирним логором”

- У оквиру архиве НДХ значајни су и подаци Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача - кажу у Министарству одбране. - Ту спадају тематски пописник основних докумената усташко-домобранских јединица и установа који говоре о логорима, затворима, стрељањима, депортовању, затим спискови логора, планови Јасеновца, пописи заточеника и жртава, записници анкетне комисије, фотографије, обдукциони протоколи, записници са саслушања заточеника из логора Стара Градишка, прикази логора у Сиску, Цапрагу, Бачкој Тополи, Петровграду и Македонији.

ГОДИШЊИЦА

* У УТОРАК се навршава 77 година од формирања НДХ 10. априла 1941. Уз помоћ Хитлерове Немачке, НДХ је постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945.

* ТА творевина је у историји остала забележена по зверствима и геноциду које су усташе чиниле над Србима, Јеврејима и Ромима, а највеће стратиште био је логор Јасеновац, у коме их је убијено на стотине хиљада. НДХ је и једина нацистичка творевина у којој су били логори за децу.

ПАВЕЛИЋЕВ "МЕРЦЕДЕС" КОД ТИТА


У ЗАГРЕБУ тврде да је у возном парку Јосипа Броза Тита завршила и луксузна "мерцедесова" лимузина коју је 1942. поглавнику НДХ Анти Павелићу поклонио лично Адолф Хитлер. У тој лимузини Павелић се возио на паради у Загребу 1943. године, што је и фотографисано, а оргинална фотографија налази се у српским архивима. Овај аутомобил се сада, као и остали које потражује Србија, налази у Техничком музеју Словеније.

Према речима Братислава Петковића, власника Музеја аутомобила, постоји могућност да је тај "мерцедес" припадао Александру Леру, команданту Немачке групе армија и човеку који је руководио бомбардовањем Београда 1941. Петковић потврђује, за "Новости", да постоје фотографије с Павелићем у тим колима.

УСТАШКИ АВИОН У СУРЧИНУ

ОСИМ архиве и документације из Другог светског рата, посебна је пикантерија да Загреб тражи и оружје које је припадало НДХ а налази се у Београду.

Фото Ж. Кнежевић

Међу првим експонатима на листи жељених је, како су "Новости" раније прве писале, светски уникат, борбени авион, ловац "фијат Г-50 бис", који се налазио у наоружању Ратног зракопловства НДХ. У питању је једини сачувани италијански ловац из Другог светског рата, који је Мусолини поклонио Павелићевим ваздушним снагама. Данас се налази у Музеју ваздухопловства у Сурчину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

realist

09.04.2018. 22:17

Nemam reci da su tolikeb zlikovci Katolicka vera nije cudo sto u danasnje vreme Evropa Muslimanizira svoje katolicke zemje a za kakvu svrhu moze se zamisliti da imaju jedan cilj,da su zlotvorni jesu jer kod jedni bilo je i nastavlja se a kod drugih isto tako samo vecih razmera i oni medjusobno se unistavaju.Ovo sto se danas desava u Evropi preslo je sve granice kad cujes od nekih zemalja ISLAM trebaju.A ovu invaziju Muslimana u Evropi je NENORMALNO.

Umovi

09.04.2018. 22:24

Još jedan dokaz da su srbi veoma čudan narod. Umesto da su dokaze već odavno objavili u čitavom svetu, oni ih čuvaju. Čemu to služi i čemu je do sada služilo. Objavite te dokaze nek se upozna ceo svet. Ne sramotite se i ne činite to, ne bar radi onih koje su zlikovci na monstruozne načine likvidirali.

Anarhista

09.04.2018. 23:44

@Umovi - Ево још једног о свету. Никад из каменог доба.

boško

09.04.2018. 22:29

Arhivska građa iz 1946 koja nije sređena i dostupna javnosti. Pitam se zbog čega? Da li zbog zločina komunista, koji su najveći zločinci na ovim prostorima i njihovih priča "partizanki"? Sramota države Srbije da nije u stanju da iznese istinu. 2018 god. deca i unuci tih komunističkih zlikovaca su toliko jaki da država umire u laži, gušimo se.

БрусЛи

09.04.2018. 22:29

Један предлог за редакцију Новости, напишите неки чланак о овој теми на енглеском, да би цео свет могао да прочита о страдањима Срба у хрватској,можда као додатак или тако нешто, уз пропратну документацију. Треба се угледати на Јевреје по том питању , они стално причају , пишу, праве филмове о холокаусту, да се не заборави, тако требамо и ми. Поздрав

Anarhista

09.04.2018. 23:42

@БрусЛи - Тај твој свет нам је највише напакостио. Кад нестане света, онда можемо причати о правди.

Vožd

10.04.2018. 00:02

@БрусЛи - Znaju oni to najbolje. Britanske dede kriju slike od unuka...ali isplivaće i to jednom.

Saša

09.04.2018. 22:49

Šta to znači "čuva" da prođe još 100 godina i nikome ništa! Gde su najbolje advokatske kancelarije za seriju tužbi za genocid i ratne zločine!?!?! Vlast namerno ništa (sem fraza) ne radi!

Svasta

09.04.2018. 23:24

@Saša - To sam i ja pomislio. Zašto ih bar nisu pokazali pri suočavanju SPC i Vatikana oko kanonizacije zločinca Stepinca? Nego još SPC ispala smešna i smotana. Ali ne..oni "mudro ne rade ništa"..kao jugoslovenska fudbalska reprezentacija i njena čuvena "bunkerica" koja je nikad nije dovela do ikakvog uspeha

Ђорђе С.

09.04.2018. 23:46

@Saša - Кроз 100 година нестаће и преостали докази... Само у ХХ веку Србија је учествовала у 5 ратова! У ратним пожарима, али и у миру, циљано је нестајала документација и о аустроугарским и о хрватским и о бугарским и о мађарским и о немачким злочинима и писана је лажна историја! Да није било Хрвата Лордана Зафрановића и његових документарних филмова, Срби данас не би ништа знали о Јасеновцу! Срби ћуте и о новим злочинима и својски се труде да измисле и докажу своје злочине...

Zurkolomac

09.04.2018. 23:27

Zasto Srbija cuti, umesto da tuzi ove monstruozne sotone i fasiste za najgori genocid u ljudskoj istoriji? Tuziti i hrvatsku i katolicku crkvu na celu sa vatikanom. Nikad se necemo opametiti...

"Serbien muss sterbien"?

09.04.2018. 23:29

Чували смо доказе о усташким и аустроугарским злочинима и у српским манастирима широм данашње Хрватске, па су докази спаљивани заједно са манастирима! Чували смо и у Народној библиотеци у Београду, па је Хитлер наредио да буду спаљени запаљивим бомбама! Чували смо и у Аустроугарском архиву у Сарајеву, па је све спаљено у великом пожару! Нестајали су докази и о другим злочинима у окупираним српским крајевима. А да ли смо их презентовали свету, да ли смо покретали међународне тужбе, снимали филм?

Petrusija

09.04.2018. 23:32

Uptavo tako, sta znaci "cuva" i zasto to nije objavljeno preko svih glasila na engleskom jeziku. Ako nemate ko to da uradi, evo ja sam volonter i bilo bi jos hiljadu. Samo da to ne bude kroz 100 godina sto rece Sasa. Toliko bole ove slike, da nemam vise reci...

Komentator

09.04.2018. 23:36

Ako "arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, i nije dostupan javnosti" onda je to samo prikrivanje ustaških zločina. Ovo se jedino može ispraviti donošenjem zakona po kome se svi ovi dokazi moraju objaviti celom svetu. Jer kome mi ovo pričamo? Nama samima! To ne postoji dok se ne objavi svetu. Jevreji su od holokausta napravili svetsku instituciju, a mi imamo istu i još goru priču za koju svet praktično ne zna.

Vaske

09.04.2018. 23:39

Srbima su NAJ veći neprijatelji katolici i katolička crkva. Srbi su bolje prolazili pod turcima, nego u NDH od 1915 do 1945,da ne pominjem Oluju i Bljesak.

Милош

09.04.2018. 23:41

Треба снимити документарни филм на енглеском и искористити ту грађу. Као и један на српком који се мора приказивати по школама.

"ЕУро крем"

10.04.2018. 00:09

Хрвати фалсификују историју, присвајају туђе великане и краљеве и измишљају сопствене (нпр. "краљ" Томислав), приказују "своју" прошлост на History и другим интернационалним каналима. Наши историчари наилазили су у архивима Ватикана на преправљане и истргнуте листове у списима који су говорили о Србима у Далмацији. А Срби чувају и крију своју историју (КАТОЛИЧКИ историчар Горан Шарић недавно је објавио непобитне доказе из архива Дубровника, Ватикана и Беча да су Илири део српског народа)!

kockar

10.04.2018. 01:19

Mene uopste ne bi zacudilo da za koji mjesec i ta preostala dokumentacija nestane.Naravno pocinilac se nece pronaci

Mudrost

10.04.2018. 02:10

Sve digitalizovati, prevesti na vise jezika i staviti na internet.Srbije nema pravo da ovo ne uradi.

jovovic irenam

10.04.2018. 09:27

Naravno da nas i dalje maltretiraju kad smo precutali sva nasa stradanja!Red bi bio da se objave sva ta skrivana dokumenta bez tumacenja!!! Ostavite nam mogucnost da ih sami razumemo bez ispiranja mozgova!!!

grga

10.04.2018. 16:01

sve to kao i hrvatske i slovenske filmove iz jugokinoteke srbija ce uredno vratiti ako zeli u eu, jer bez zelenog svjetla hrvatske i slovenije nema eu, svidjalo se to nekome ili ne, sve navedeno ni po kakvom zakonu ne pripada srbiji! jasno ako srbija uopce zeli u eu!

Milorad

10.04.2018. 16:55

@grga - A ja bih vama vratio sva preduzeća koja po Srbiji zgrću pare. Pa bi ste se praznog džepa češali iza uva.

Ruben

11.04.2018. 13:11

@grga - Bravo Grga, iskreno ti se zahvaljujem ; Srbi su corav narod, pa su im materijalni argumenti neophodni ; a po oceni komentara vidi sa da nemaju bas smisla ni za humor.

JOS JEDAN EKSPONAT ZA MUZEJ AVION F 16

10.04.2018. 18:16

Za par godina, imacemo u muzeju i F 16, koji uskoro treba da stigne iz Izraela.