БРОЈ миграната у Србији у константном је паду од августа прошле године, а у прихватним центрима обично се налази 4.100-4.200 људи. Ово је за "Новости" потврдио републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пут наде поплочан патњом, батинама и силовањима

Поређења ради, почетком 2017. у центрима је било између 6.000 и 7.000 избеглица и миграната.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИГРАНТИ САДА КРУЖЕ: Активна рута преко Албаније, БиХ и Црне Горе

Како "Новости" сазнају, у земљу дневно уђе 10-15 људи. Управо је то разлог што су се припадници Војске, који су били део Заједничких снага ВС и МУП, после непуне две године повукли са положаја. Контрола државне међе према Бугарској и Македонији од 2. априла поверена је искључиво полицији.

- Број људи који долазе у Србију се усталио и рута се полако приближава свом крају. Очекујемо да ће се за две године бројке минимализовати. Балканска рута никада неће бити сасвим затворена, али број миграната не би требало да прелази 1.000 - каже Цуцић.

ДАТО ПЕТ АЗИЛА ПРЕМА подацима МУП и Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, само за прва два месеца ове године 1.021 особа изразила је намеру да тражи азил у нашој земљи. Само њих пет га је и добило.

Он додаје да већина оних који уђу у Србију жели врло брзо даље, на запад, иако овде добијају смештај и храну, обућу и одећу, деца су вакцинисана, уведено је похађање предшколског и школске наставе, социјална и здравствена заштита. Постоји чак и опционо дошколовавање и преквалификације, али су мигранти за то слабо заинтересовани.

- Рута је, иако је број миграната смањен, и даље далеко од затварања. Људи су само мање видљиви. Нису сви у центрима, има их у великим градовима, око границе, долазе авионима из Ирана откад имамо безвизни режим са овом земљом - каже Радош Ђуровић из овог центра.

Он поздравља повлачење војске са граница, јер је то, како каже, посао за граничну полицију и она га обавља ефикасно. Према њиховим проценама, у Србији се налази око 5.000 људи, а Хрвати и Мађари свакодневно враћају "илегалце", опет илегално, "преко црте", код нас.