ВЛАДА Србије формирала је Комисију за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији, сазнају "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Прва одштета за несталу бебу!

Комисија се образује, како стоји у одлуци коју је потписала премијерка Ана Брнабић, и која је са објављивањем у "Службеном гласнику" ступила на снагу, као повремено радно тело Владе, орочено на две године. Уколико буду постојали оправдани разлози, њен рад може бити продужен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Родитељи ипак незадовољни Законом о несталим бебама

У одлуци се наводи да су задаци Комисије да утврди план и динамику прикупљања чињеница и утврђивања других околности у вези са истрагама о пријављеним случајевима нестале деце у Србији, и да у ту сврху оствари сарадњу са истражним органима, да на основу добијених информација сачини преглед досадашњег тока истрага, да припреми мишљење о делотворном начину на који би се вођење истраге могло унапредити и да предложи конкретне мере које би требало предузети.

Председник нове комисије је Јасмина Киурски из Републичког јавног тужилаштва, а осим ње ту су и њена заменица и чланови из министарстава здравља, полиције, правде, рада и запошљавања, и државне управе. Члан Комисије је и Радиша Павловић из удружења "За истину и правду о бебама".

Комисија може да образује радне групе и да укључи у рад стручњаке. Чланови не примају накнаду, и дужни су да подносе Влади извештај на три, а надлежном одбору на два месеца.