ДЕЈСТВО борбених оклопних возила и противоклопних лансера М-83 на вежби "Садејство 2018" означило је званичан почетак новог живота убојитих војних средстава. Она чине само део претходно отписаног наоружања, који је уместо у пећи за топљење завршио у - јединицама Војске Србије.

Прочитајте још: Ројтерс: Српска војска показала мишиће

- Ова средства од уништења су спасена у задњи час. Била су отписана и послата у Смедеревску Паланку где је требало да буду исечена. Извучена су, продужени су им ресурси и данас добро функционишу - рекао је после изведене вежбе председник Србије Александар Вучић.

Прочитајте још: Слободу и суверенитет чува снажна и ефикасна армија, бринемо, али се никог не плашимо (ФОТО)

Отписивање употребљиве војне технике био је саставни део реформе система одбране, која је почела још раних двехиљадитих. Тада су сачињени бескрајни спискови "неперспективне" војне имовине на којима се, поред касарни, земљишта и објеката, нашао и велики број тенкова, хаубица, топова, возила, ракета... Посебно велика штета нанета је артиљерији и оклопним јединицама, будући да је више од 500 хаубица и тенкова уместо у ремонтним заводима завршило у - топионицама челика.

Одлуком тадашњег војног врха војска је остала без тенкова Т-55, а отписано је и више десетина топова и других убојитих средстава. Почетком двехиљадитих година, уз велике трошкове, уништено је око 1.000 комада противавионских ракета "стрела 2М", које се користе у многим страним армијама. Страдали су и противавионски топови - "праге", од којих је спасен само мањи део који је тешком муком враћен у јединице.

- Многе од ових одлука донете су на иницијативу и под притиском страних центара моћи који су водили главну реч у реформи оружаних снага Србије - наводи саговорник "Новости" из врха ВС. - Било је и злоупотреба - тенкови су у периоду од 2006. до 2012. године продавани по најнижим ценама које су биле и испод вредности секундарних сировина. Време је показало да би ова техника данас била корисна, али и да би уз одређене модификације могла да се користи за друге намене. Оно што је данас могуће спасти, биће ремонтовано и враћено у јединице.

Министарство одбране пре неколико година донело је одлуку о оснивању посебног буџетског фонда за средства остварена продајом непотребног наоружања и војне опреме. Овако стечени новац преусмерен је у набавку савремене технике за Војску Србије.

УСКОРО 12 "ОРЛОВА"

РАТНО ваздухопловство ускоро ће имати на располагању 12 исправних авиона типа "орао". Ове извиђачке и бомбардерске летелице у средишту су посла ремонта и продужења ресурса.

- До недавно смо имали свега два "орла" у ресурсу, а данас их имамо седам, потпуно исправних и спремних да у сваком тренутку реагују. То ће бити само један сегмент модернизације и јачања наших оружаних снага - потврдио је председник Србије Александар Вучић.