БОЛНО СЕЋАЊЕ ИВАНЕ МИТИЋ: Шесторо су нам убили, у трену

Милена МАРКОВИЋ

24. 03. 2018. у 18:02

Болно сећање Иване Митић (33) из Сурдулице. Мој брат Миомир имао је 17 година, с њим су страдали ујак, ујна, њихово двоје деце и бака

БОЛНО СЕЋАЊЕ ИВАНЕ МИТИЋ: Шесторо су нам убили, у трену

Ивана са мајком Милицом

Знала сам зашто зовете. Страховала сам од овог позива. А, опет...некако ми је лакше. Неко се сећа наше трагедије.

Ивана Митић (33) из Сурдулице имала је петнаест година када јој је "Милосрдни анђео" убио рођеног брата Миомира, баку Стамену, ујака Александра и ујну Весну, њихову децу, Миљану (15) и Владимира (12) Милића. Сви су убијени у трену, у једном налету НАТО бомбардера.

Ивана се сећа свега. И, она данас, мајка тројице прелепих дечака, Стефана, Душана и Павла, прича синовима о породичној трагедији. Да они не забораве.

- Стефан баш личи на мог брата - каже нам. - Баш личи. Ето, расту моја деца и ране наше са њима расту. Можда то није праведно. Али, мислим, сва наша деца треба да памте.

Био је 27. април, 1999. године. У Улици Дринске дивизије у Сурдулици, у породичној кући Иваниног деде Војислава и баке Стамене, цела породица. С њима и Иванин брат Миомир. Бака пригрлила своје пилиће, Миљану и Владимира и Миомира. Ко је слутио да ће једна обична кућа и једна обична породица да буду мета. Деда Војислав отишао до комшије да позајми цреп, поправи кров, када је грунуло.

Шесторо погинулих Милића, Фото: Приватна архива

Ивана је била у родитељској кући у Алакињцима, са мамом Милицом и татом Слободаном. Сви су, каже нам, мислили да је погођена касарна.

- Миомир је, пре тог страшног напада, отишао с Владимиром да гледају филмове, код њега... Више га нисам видела. Више никог од мојих најдражих нисам видела. Шесторо су нам убили. У трену у тој дединој кући у Дринској улици.

Живи Ивана са сећањем да је деда Војислав рукама копао по рушевинама да их спасе. Живи са сећањем да су му у мртвачници показали, у белим малим завежљајима, делове тела. Згужвана тела жене, сина, снаје, унучади. Живи са сећањем да њеној мајци Милици дуго нису смели да јаве да Миомира више нема. Гледала је дуго патње деде Војислава који је имао само једну жељу, после ове несреће. Жељу, да умре.

- Срце му је од туге препукло - то знам - каже Ивана. - А како је нама који смо преживели? Живимо некако. А, ја? Морам да живим због деце. Због моје лепе породице.

Центар Сурдулице после бомбардовања

Говори нам, после, да се буди уз фотографије најдражих, убијених. Да их враћа у сан, као да су живи. Као на слици: сви Митићи, Александар, Весна, Владимир, бака Стамена, Миљана, у матурској хаљини. Живот урамљен у великој фотографији.

Говори нам о јастуцима пуним суза и дану када је закорачила у диван, срећан брак. Колико су јој, тада, сви они недостајали.

- И, тог дана, моји родитељи, тата Слободан и мама Милица, као сваки родитељи који испраћају ћерку у један нови живот, добро су се држали - прича нам Ивана.

- Питала сам се, колико ће издржати. Тата је, ипак, посустао. Пре две године, све га је стигло. Дигао је руку на себе. Није могао да прежали Миомира.


ГРОБНИЦА

Милићи су сахрањени у заједничкој гробници на старом гробљу у Сурдулици. Гробница је на једва двеста метара од куће у којој су убијени у НАТО бомбардовању у пролеће 1999. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

мргуд

24.03.2018. 18:54

Сматрам да треба покренути процесе, судске и политичке у УН да зликовци постану свесни чудовишних злочина које су починили, а и да народи из држава чланица НАТО злочиначког удружења., постану обавештени шта је све чињено у њихово име. Коликон да се види да ли су обични људи, американци, британци, французи, швабе, талијани и ини дали свој глас да се деца убијају и народ трује уранијумом. Бог ће им судити, али треба и народ да суди.

Salgado

24.03.2018. 19:10

A mi ovde docekujemo Americke pilote koji su nas bombardovali kao velike prijatelje,onog pilota nevidljivog aviona su gostili ovde i setali kao mecku po Srbiji,stvarno smo jad i beda

Maki BAKI

24.03.2018. 19:17

Zlotvori, imate li savesti? Spavate li mirno? Nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa!

Nn

24.03.2018. 20:26

Tuzno, I pretuzno, I ako je proslo toliko godina. Za oveLjude to nikad nece umanjiti njihov bol.Dali se " milosrdni andjeo " ponosi svojim kukavickimDelima. Zarad otimanja teritorije , zarad okupacije, zaradStacioniranja svoje vojske , bombardovali su suverenuZemlju I to protivno svim zakonima, ostavili tone uraniumaZa sobom da nas truju., I dalje nas ucenjuju.

Miljan Dencic

24.03.2018. 20:30

I kažu zaboravi i oprosti... Oprostio bih im kad bi ih neka sila spalila do pepela