Дејан Мировић: Наш народ гледа на Русију као на сунце

С. Ровчанин Томковић

18. 03. 2018. у 13:03

Професор међународног права: Медијска и политичка сцена затрована русофобијом. Никад им не смемо заборавити вето на Резолуцију о Сребреници

Дејан Мировић: Наш народ гледа на Русију као на сунце

Фото З. Јовановић

ОДНОСИ наше земље са Русијом тренутно су баш као што их је Достојевски описивао у “Пишчевом дневнику” - интелектуална и политичка елита је већински русофобски настројена, док народ гледа на Русију као на сунце.

Овако, у интервјуу, за “Новости”, у тренутку када у свету тиња притајени хладни рат, говори Дејан Мировић, професор међународног права на Универзитету у Приштини и аутор књиге “Русофобија у Србија 1878-2017. и додаје:

- Достојевски је најавио да ће незахвалност елита према Русији трајати најмање сто година и његове речи су се углавном обистиниле. Сва истраживања показују да народ у огромној већини стаје на руску страну. Уз часне изузетке, попут “Новости”, медијска и политичка сцена је затрована прикривеном и отвореном русофобијом, коју прати некритичко уздизање према свему што долази са запада и кроатофилија. Мислим и на власт и на опозицију.

*Ипак, власт је више пута истакла да се неће одрећи сарадње са Русијом, а званичници су чести гости Москве...

- Власт у Србији је свесна да је народ проруски расположен и у том смислу она не наступа агресивно као власти у Црној Гори, која је увела санкције Русији.

*Шта предвиђате у случају да пред нашу земљу буде стављен избор Русија или ЕУ?

- Власт која би изабрала ЕУ одмах би изгубила најмање четвртину подршке гласачког тела. У том контексту, уз став да је примарни циљ земље Европа и реалности да је народ проруски опредељен, власт покушава да нађе средину. Прошло је време титоизма и околности су се промениле. Решење тих апсурдних ситуација и постављања ултиматума, доћи ће заједно са решавањем проблема Косова. Ако КиМ остане у саставу Србије, то гарантује и сарадњу са Русијом. Бриселски споразум је лош корак у том правцу и надам се да ће власт имати у виду расположење становништва.

КЊИГА ЗА КОШТУНИЦУ *ДА ли сте неком од наших или руских политичара поклонили књигу?
- У преговорима сам за превод на руски како би и њима била доступна. Знам да ју је читао бивши председник СРЈ Војислав Коштуница, који је прави наследник и Михаила Ђурића и других великих правника. Показао је одговорност када није прихватио Ахтисаријев план за КиМ.

*Чини ли вам се да је, ипак, Запад конкретнији од Русије по питању инвестиција и економске сарадње?

- То је закон бројева и Запад је богатији, већи и има дужу традицију трговине и медијског деловања од Русије. Ипак, која страна фирма највише доприноси буџету Србије? НИС који је у већинском руском власништву. Могу да причају да је он продат Русима овако или онако, али су чињенице да ниједна фирма са запада не пуни толико нашу касу. Да ли Русија може више? Сигурно да може. Али то је питање за њих, а не за мене. Опет, никад им не смемо заборавити вето који су ставили на Резолуцију о Сребреници у СБ УН.

*Да ли је уопште могуће не определити се за једну страну - америчку, руску или европску?

- Фраза о неутралности била је нереална чак и у време титоистичке Југославије. И тада је писање званичних медија, посебно са освртом на страдања на Голом оток, показало да је Југославија била ближа Западу него Русији.

*У ком периоду смо највише били окренути ка Русији, а када најудаљенији од ње?

- У дилеми сам да ли је русофобија била највећа за време напредњачке власти Милана Пироћанца или у време Тита од 1948. до 1953. или око 1968, када СССР врши инвазију на Чехословачку. За време русофила Николе Пашића смо били најближи и тада су се први пут спојила осећања народа и елите. Тада је Србија била и најјача.


* Колико пораст моћи Русије утиче на смањење русофобије?

- Апсурдно је да јачањем Русије расте и русофобија. То чак прераста у масовну хистерију, као што је тренутно случај у Великој Британији. Русију су највише волели у време Јељцина, када је била на коленима.

*Како у Русији гледају на однос Балкана према њима?

- У руској традицији и код Достојевског имате мит разликовања српске елите од српског народа. Они тврде да од Берлинског конгреса елита потпада под енглески утицај и да он траје деценијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Ateista

18.03.2018. 13:09

Tako je i u 11veku kad se crkva cepalasrpski narod gledao u Vizantiju kao na sunce pa prodali veru za večeru i posle za kaznu od Boga ta Vizantija koliko je bila pravoslava izbrisana sa lica zemlje a Srbi držani u ropstvo veći i od Biblijskog naroda. Eto sada tako gleda i u Rusiju e dabogda i ona na kraju sa nuklearnim bombama završila ko i Vizantija da joj se i i me izbriše sa lica zemlje e posle možda bude mir?

Kant

18.03.2018. 18:51

@Ateista - Vizantija je pre nego sto je pala pod Turke opljackana od strane katolika, sto je i stvorilo preduslove za njen pad.

Зоран

19.03.2018. 10:41

@Ateista - Атеисто, обрати се надлежнима. И конфузнији су били излечени. Ништа те не кошта да бар покушаш.

Braća

18.03.2018. 13:15

Analiza gena je pokazala da Srbi nemaju ništa sa Rusima jer je samo 30% Srba-Slovena u Srbiji jer pravi Srbi su po analizi ovih 20% Srba-Grka u Srbiji koji su dolazili sa pravoslavljem od 11veka i posle bežeći pred Osmanlijama iz Vizantije-Grčke tako da su srpska "braća" ne Rusi nego GRCI i pravi Srbi su Grci a ne Sloveni. E to pokazuje analiza gena samo to neće niko da govori i piše o tome ali polako ima vremena.

Nuclear Vlasta

18.03.2018. 14:39

@Braća - Нека је и тако. Онда ти немаш право да коментаришеш баш по „генетској основи“.

Lala

18.03.2018. 18:04

@Braća - Rusi nas NIKAD NISU BOMBARDOVALI. I danas i navek rusi i kinezi će nas štiti!

Biblija

18.03.2018. 13:27

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati…Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije izbrisale sa lica zemlje i napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko,satanističko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Византолог

18.03.2018. 14:38

@Biblija - Загрме сатана из подрума Ватикана и "просветли" нас у мраку... Ко се од кога отцепио, поштовани ватикански сатанисти? Где је извор Цркве, у Риму?

Mihajlo

18.03.2018. 22:26

@Biblija - To se odnosilo na Svetoga Petra lično, NE na svakog rimskog biskupa posle njega! A tzv. "Konstantinova darovnica" je falsifikat, naknadno priznat od strane tvojih dragih lukavih Latina, tvoraca inkvizicvije, indulgencije i sličnih bljuvotina.

Мигрант Пера

19.03.2018. 10:36

@Biblija - Можда грешим, али из дна душе мрзим трсвенцијлудистичаре. То што они уопште не постоје нимало ми не смета. Нимало! Зато разумем и овог Библију када са оволико мржње говори о Византији коју су тако давно "Османлије збрисале с лица земље". Вероватно и он, као ја, сања о Ослу као трећем Риму.

Гоца СЗ

18.03.2018. 13:33

Чекамо боља времена, к'о озебли сунце! А Сунце се не рађа на Западу!

nišlija

18.03.2018. 14:38

@Гоца СЗ - Pa Goco ,gledaj to drugačije , da sunce ne zalazi na zapadu ,ne bi se ni rodilo na istoku !

Slavica

18.03.2018. 21:10

@Гоца СЗ - Nislija, naginjes ka filozofiji? Ako, ako, i treba. Talentovan si.

Milica

18.03.2018. 13:52

Ako je naša ljubav prema Rusima toliko velika i jaka, onda mene stvarno čudi zašto naši mladi ljudi ne emigriraju u Rusiju nego svi gledaju samo prema zapadu?!

Stamenija

18.03.2018. 21:12

@Milica - Milinice, naivcino! Zasto bismo slali nase mlade ljude da podrivaju i spijuniraju bratsku Rusiju?! Zapad nam radi o glavi, njega treba dotuci.

Gen52

18.03.2018. 22:08

@Milica - Milice zato što ti i tebi slični im punite glave da je na zapaadu "med i mleko". Onda kad odu nema kud sramota ih je da se vrate, ali zato zdužno se zalažu da i drugi se prevare pa odu i onda otuda pljuju po Srbiji i srpskom narodu. Stara poslovica - izreka "poturice su gori od samih turaka"

nišlija

19.03.2018. 08:09

@Milica - Kolega Gen , reče ga i ostade živ ! Milon Srba živi i radi na zapadu , trećina građana u Srbiji živi od njihovih doznaka . Da nije tih doznaka država Srbija bi odavno bakrotirala jer više od pola deviznih rezervi su njihove pare ! Očigledno je da nikada nisi izašao iz tvoje mesne zajednice !

Мигрант Пера

19.03.2018. 10:26

@Milica - Нишлија, верујем ти да цуњаш по месним заједницама и да си стекао поприлично искуство о Западу, али ми се чини да имаш једну "фабричку грешку": немаш поверења у Србију. Зашто мислиш да би држава банкротирала без "њихових дознака"? Без тих дознака Србија би већ знала да стане на сопствене ноге, да се извуче из беде, уместо да се дрогира "дознакама" и да овако омамљена све више пропада.Кроз историју је Србија умела да се извуче из нужде па би се снашла и без дознака.

nišlija

19.03.2018. 12:59

@Milica - Pero prijatelju istina hoće da pogodi čoveka kao grom ,pa mu se malo zamuti glavi . Ali od istine se ne može pobeći !

драгана

19.03.2018. 15:17

@Milica - Da,živim prvenstveno zahvaljujući ljubavi.Pouzdanje mi uopšte nije u Western Union.Teško je to materijalistima i pragmaticarima podaničko-ulizičkog duha da razumeju.

Gen52

20.03.2018. 10:41

@Milica - "nišlija" Nažalost ti i ja nikada ne možemo biti kolege. A evo i zašto: prvo ti mrziš svoju državu Republiku Srbiju, a veličaš zapad, jer si očito prozapadni potrčko. Drugo, za razliku od tebe radio sam i na istoku i na zapadu (na crno), ali sam zaradio svoju penziju uz plačene doprinose za PiO za vreme SFRJ, SRJ i sada Republike Srbije. U mojoj penziji nema ni centa sa zapada, i nije važna kolika je, važno je koliko ću dugo da je koristim. A ti čekaj doznake sa zapada, a uzput pljuj po njoj.

stalker

18.03.2018. 14:31

Srbi imaju najmanje sličnosti sa Rusima . Rusi imaju mnogo više zajedničkog sa Šveđanima nego sa nama . Pa prema tome , da li i koliko naroda gleda u Rusiju kao na sunce je veliko pitanje . Jedino je sigurno da nam je odtuda došao boljševizam koji nas je osakatio , a sada nam dolaze sibirske zime !

floyd

19.03.2018. 15:19

@stalker - Није бољшевизам дошао из Русије, него је убачен прво у Русију и потом у остале словенске народе. Него хајде ти у библиотеку па почни да откриваш, ВАТИКАН, ЈЕЗУИТЕ, БИЛДЕРБЕРГ , ЦРНОГ ПАПУ и остале тајне владаре света. Огромна количина новца и злата је убачена у Русију, са Лавом Бернштајном алиас Троцки и Лењином, да би насилно срушили царску Русију.

Dragan Ilic

18.03.2018. 14:44

Hajte Rusofobi, imate priliku da plasirate vasu mrznju ali Srpski narod zna istinu."Molimo se Bogu i drzimo se Rusije" rekao je Sveti Petar Cetinjski.

Asterix

18.03.2018. 14:56

Dobar intervju, samo kratak. Mirovic poznaje danasnju vladajucu kastu,pa ste mogli malo da ga propitate ili niste smeli? Sto je sigurno, sigurno. Ne ljuti Cara.