После опела певао народњаке, на крштењу изјављивао саучешће; Поп: Све ми је намештено. Шта је за мене једно пиво?

Јeлeна ИЛИЋ

16. 03. 2018. у 08:01

Репортери "Новости" у Друговцу код Смедерева, са свештеником Ненадом Обрадовићем, о којем бруји цела Србија. Пола села брани попа, многи га критикују због вожње "под гасом" крај покојника

После опела певао народњаке, на крштењу изјављивао саучешће; Поп: Све ми је намештено. Шта је за мене једно пиво?

Свештеник Ненад Обрадовић

СВЕ ми је намештено. Ти што су ме сликали, не подносе ме. Позлило ми је, пао сам, јер имам астму. Јесам попио, али једно пиво. Шта је за мене једне пиво? Имам 110 килограма.

Овако говори свештеник Ненад Обрадовић (65), из Друговца код Смедерева, након што је фотографија на којој лежи на тракторској приколици поред сандука покојника на путу до гробља изазвала "лавину" коментара у Србији.

Друговац је вест дана, и то се сељанима углавном допало. Први утисак по доласку у село јесте да је случај оца Неше већину добро забавио.

- Боље би било да је све остало у нашем селу, да се само ми забављамо, а не да цела Србија гледа - каже нам један мештанин.

- Имамо најпознатијег попа у држави - дочекују нас у сеоској продавници, иако се нисмо ни представили.

- Са попом нам је увек забавно. Дође на крштење и каже: Прими моје саучешће - кроз смех прича један од сељана, који не жели да се фотографише за новине, као ни већина Друговчана. Али зато се готово сви утркују да нешто изјаве.

Одмах схватамо да је село подељено на два супротстављена табора - оне који осуђују попа и оне који осуђују новинаре.

- Шта сте ви, новинари, одмах појурили да оцрните човека? Ко сте ви да судите? То је фина породица - добацује намргођени мештанин испред продавнице.

Друговчани пред сеоском црквом, Фото Н. Живановић


Жена са малим дететом се са њим не слаже.

- Поп је сам себе оцрнио. И није му први пут. Са сахране су га већ терали, избацивали су га са славе. Ми смо крстили дете прошлог месеца у манастиру Рајиновац јер нам је он тражио пуно пара. После се наљутио, па није хтео да нам свети водицу - тврди ова мештанка.

У сеоској кафани су, логично, сви на поповој страни. Макар ови гласни. А најгласнија је газдарица Рајка.

ЕПАРХИЈА БЕЗ СТАВА Председник Црквене општине Смедерево Добрица Костић одбио је јуче да коментарише случај свештеника Ненада Обрадовића из Друговца јер је у болници, али је ипак оценио да новинари доливају уље на ватру радећи "ову лаку тему". Коментар случаја затражили смо и од Епархије браничевске, која нам је затражила званичан допис, на који до затварања овог издања "Новости" нису добиле одговор.

- Па шта ако је попио? Добар поп, добар човек, шта фали. Ко је тај што не попије? И жене попију па се унереде. Никад га нисам видела пијаног у кафани - каже Рајка, која је била и на "спорној" сахрани, и додаје да је попу припала мука од сунца.

Ко га правда, за то не бира начин, па ће чак и кривицу да пребаци на покојника из приколице.

- Покојник није веровао поповима. Да ли сте видели како је била мала сахрана? - пита Живослав Јоцић, који не негира да поп воли капљицу, али и он сматра да су "други криви". - Попије он понеку, али га мангупи нуткају стално на тим сахранама и слављима и напију га, а човек болестан...

Док се мештани забављају неочекиваном популарношћу, породици покојног Борисава Стојића најмање је до забаве и смеха.

- Осећам се повређено, понижено и осрамоћено - каже нам покојников унук Марјан Стојић. - Разумем да се попије, али за све постоје време и место. Ово је било баш недолично.

Каже да му је деда умро у Сокобањи и да му је кућа у селу изгорела. Зато је замолио оца Нешу да из капеле тело буде донето у цркву, где би организовали послужење:

- Ту је већ пио. Видео сам да је попио три-четири ракије, а мислим да је пио и вино које је донето уз кољиво за покојника.

Марјан сведочи да је, верујући да ће све добро проћи, свештенику пре сахране платио за опело 100 евра.

Слика оца Ненада на трактору због које су се усијале друштвене мреже Фото Фејсбук

- Пао је на путу до гробља. Кад смо га подигли, видели смо да не може да хода, па смо га ставили на приколицу да седи. Међутим, он је одмах легао и заспао. Морали смо страницу приколице да затворимо, што је мимо обичаја, да не би испао. Није ни окадио леш покојника, јер је поломио кандило кад је пао. Шта је певао, појма немам, јер га нисам разумео... Не знам сад да ли је моја душа грешна, да ли је деда опеван како треба - са тескобом прича један од два једина сродника покојника.

Унук тврди да су после сахране попа дуго убеђивали да оде са гробља.

- Једва смо га намолили да седне у комби. Одмах је легао на задње седиште и певао до куће, али не црквене, већ народне песме - каже Марјан.

ПРЕМЕШТЕН ИЗ КОЛАРА СВЕШТЕНИК је на служби у Друговцу четири године. Пре тога службовао је 24 године у Коларима, одакле је измештен, како неки тврде, по казни. А он тврди другачије. - Пребацили су ме јер сам дошао у сукоб са једним човеком из Водња. Почео сам да правим цркву, добио сам плац од сеоске задруге, а месна заједница је хтела да га узме. Тај што сам са њим дошао у сукоб је доктор, а то ти је више од попа и владике - вели свештеник Ненад.

У потрази за оцем Ненадом покуцали смо и на његова врата. Отворила их је његова супруга, која тврди да му је све намештено.

- То на слици јесте он, али да ли се то десило или није, не знам. Донео ми је новине и само рекао: "Гле, види ме!" Њега потражите по селу па са њим расправите - рекла нам је попадија.

После потраге, пронашли смо и оца Ненада, не баш расположеног за разговор.

- То ми је намештено, и крај - каже нам невољно. - Та двојица што су ме сликала ме не подносе. Попио јесам, једно пиво. Астматичар сам, позлило ми је, нисам понео пумпицу. Да сам имао пумпицу, то се не би десило - каже свештеник.

На приче о томе да су му се сличне ситуације и раније дешавале, каже да су то само оговарања.

- Колеге и познаници једни друге оговарају, као и свуда. А ове сам пустио у цркву, иако они нису пуштали свештеника у кућу. Није требало то да урадим. Сажалио сам се, мислим сиротиња, кућа им изгорела. На крају испадох ја крив. Морам сад да идем, имам сахрану, а у пензију идем 1. маја, и то је крај - ставио је тачку на разговор свештеник Ненад Обрадовић из Друговца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (76)

Vota

16.03.2018. 08:15

Smederevci prevaranti dali popu da popije vruce pivo a to je poznato kao da ga je malj udario u glavu. Ne kaze se dzaba sacuvaj me Boze od ladne zene I vruceg piva ne zna se sta je crnje.

Шатор

16.03.2018. 08:30

Па ови заслужују оваквог попа. По томе судећи, заслужују и лош власт и сваку несрећу јер бранити овакве битанге могу само луди људи . А јесам рекао да ће рећи да му је намјештено :). Само још да измисли и неке политичке разлоге. А глупа народа...

Awe

16.03.2018. 08:44

I jedno pivo na prazan stomak moze da izazove pijanstvo. Popijes brzo flasu piva i pocnes da radis "svasta"

Милан

16.03.2018. 08:54

То је недолично што ради и треба га расчинити као свештеника.Он треба да буде духовни отац у својој парохији а не да пије и недолично се понаша.Срамно је то што чинио ,тако руши углед цркве .

naranca

16.03.2018. 21:59

@penzionervolonter - Stotine katolickih svestenika su imali predofilsku mrezu u Kanadi,Usa I Irskoj 70 - 80 tih.Otkirili su ih I znas sta I'm se desilo?Nista!NIje bilo ni bruke ni sramote kao sa pop Nesom.

Beli D

16.03.2018. 09:08

Poštovani novinari,pored toga što ste tu zbog popa,molim vas da započnete temu koja mnogo važnija,a to se tiče gradskog vodovoda u Drugovcu,što mislim da je pre svega to najveći problem.Voda je ne upotrebljiva,nije ni za pranje auta a kamoli za piće.Pa pored toga sto tu istu vodu plaćamo kao i svi potrošači,a snabdevamo se u prodavnici da bi imali za piće.Pa ne bi bilo zgoreg da malo i na tu temu pišete ,kad ste već u Drugovcu da ne bude samo tema pop Nenad.

Hrabri vitez

16.03.2018. 09:22

Ovo je pokusaj suptilnog napada stranih placenika i spijunskih sluzbi na Srbiju, da nas destabilizuju i unesu remetilacki faktor.Covek ima astmu oni tako sa njim, sramota, gde je tu vaspitanje, poslusnost, postovanje crkvenog lica.Komunizam nas je odvojio od pravih vrednosti.Lepo kaze Rajka, i zene piju pa se unerede.

Francesco

16.03.2018. 10:44

@Hrabri vitez - Teško da je Komunizam mogao da vas odvoji od nečega što nikada u Srba nije ni postojalo... Ajde kad već fantaziraš, ukratko mi opiši svoje viđenje pravih vrednosti, a ja ću ti dati po nekoliko primera zašto to u ovom narodu nije postojalo ni 100 godina pre pojave Komunizma, Marksa, Lenjina, Tita...

Goran Vukovic

16.03.2018. 09:33

Neki....veseljak pop....Ali, trebalo bi ga svakako skloniti jer ovo je ipak bruka i sramota.

Теолог

16.03.2018. 09:33

Да би неко постао свесштеник најважније је Владикама да кандидати лепо певају ,све остало је мало битно.Зато се овакве ствари и дешавају..

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:05

@Mikele - ТАЧНО ! Дали ти постиш ?! Или се само узджаваш мрсне хране ?

MP

16.03.2018. 09:44

U koje li poglavlje za EU spada unapredjenje komediografije? Da je Nusic ziv, od ovog dogadja bi imali nasu "Bozanstvenu komediju" i to bas smesnu a ne tako strasno ozbiljnu kao sto je Danteova. Cela EU bi nas prihvatila sa odusevljenjem. Zato pronadjimo novog Nusica.

Rade

16.03.2018. 10:20

Ovo neću da komentarišem ali hoću da pitam sve hrabre novinare i čitaoce šta misle o političarima koji znaju da budu i mnogo gori!!! Nemate hrabrosti!!!!!! Lako je popa slikati...

Любитель

16.03.2018. 10:26

Јако ми је жао да ова новина лагано клизи у жуту штампу. Да ли је до фамозне “ гледаности” што би рекли тв стручњаци или до новог главног уредника, то ви знате.

Vera

16.03.2018. 10:28

Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate ovozemaljsko, nemojte imati ništa svoje i jedino služite Ocu Nebeskom jer vaša je plata na Nebesima velika pa ako vam i kamenčić udje u sandalu i nju izujte pa hodajte bosi i na svom putu ne posustajte…Zto se sveštenici ne bi trebali ženiti ni kititi zlatom...

alo bre

16.03.2018. 12:20

@Vera - Strasno. Kad citiras nesto napisi tacno gde to pise u Bibliji ili ne pisi rece Isus.

naranca

16.03.2018. 17:04

@Vera - @alobre Alo bre, pa imas I ti Bibliju pa pogledaj sam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oces da te edukujemo iz teologije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!U demokratiji nema nista besplatno.

Janko

16.03.2018. 22:52

@Vera - Da pogleda sam?! Znaš ti kolika je Biblija? Ma ti je garant znaš napamet pa mu reci, ne pravi se važan. Gordost je smrtni greh.

naranca

17.03.2018. 00:02

@Vera - @janko Pa kompjuter mu radi neka ukuca.Niko ne zna Bibliju na pamet ja samo cituckam Novi zavet. I text mi je prepoznatljiv(ovaj odozgore).Uostalom ne budi gord budi mu sluga pa mu nadji.Ne pravi sevazniji od mene.Gordost je smrtni greh.

Neša

16.03.2018. 10:38

Ovaj sveštenik je još dobro prošao, u vreme Tita preci današnjih komunista su ih jahali, ponižavali i ubijali.

naranca

16.03.2018. 21:52

@Neša - @nesa samo one koji su saradjivali sa Nemcima,Ljoticevcima I Cetnicima.

Vita

16.03.2018. 22:50

@Neša - A ne, nije laž. Da su komunisti svasta radili popovima i da je bilo i jahanja i rušenja crkvi - bilo je još kako. Imam informacije i od učesnika i od svedoka.

Драган П.

17.03.2018. 00:31

@Neša - Овај и да га узјашу, не би приметио.

naranca

16.03.2018. 21:26

@Dragan Ilic - @draganilic To moze da kaze Isus sa svojom Bozanskom snagom!!!!!! Kad bi ti to rekao bacali bi ( bacaju) I najprljaviji I najgresniji I to sa apetitom

Zoka

16.03.2018. 10:45

Ovog popa za premijera a onog što je dilovao drogu,njega za predsednka.Bili bi odličan tandem,jer pošto smo sve NEPREDNIJI to je jedino rešenje za spas.

Ljubica

16.03.2018. 10:49

....Rakijice rako ja te volim jako....Patrijarh Pavle se okrece u grobu zbog ovoga mrtvog pijanog na traktorskoj prikolici pored sanduka i onog kod Cacka koji diluje drogu...i takvi danas zastupaju SPC?! Bruka i sramota da ne moze biti veca. Ovo pod hitno rasciniti i anatemisati!!! Ljudi blam me je i sramota njihove sramote.....

Ivan M.

16.03.2018. 12:12

@Ljubica - Ako te je blam, a ti ne govori, nego se i dalje stidi. Cudo jedno da ti kao vernik, nisi upoznat sa recima svetih Pravoslavlja, da se za ovakve grehe i moze naci pokajanje, ali za greh svejeresi koje se propoveda u vrhu SPC, od Porfirija koji ljubi papi ruku do sabora koji cuti na to, ne da nece naci oprost, vec navlaci i gnev Boziji na narod, po recima svetog starca Gavrila.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 13:56

@Ljubica - Љубице, не окреће се Патријах Павле у гробу него Господ плаче од вас „ревносних“. Прочитај шта каже Свето Писмо о Митару и Фарисеју.

Nelle

16.03.2018. 10:53

Eto kaže pop da je popio jedno pivo a Veliki Post od 19-tog februara do 8-og aprila,i svake srede i petka?Ovaj pop kao i ostali veruju u Boga kao i sama Sotona.Kako ih nije sramota da drže krst u ruci?!Pa ovaj narod svi vozaju,od političara,tajkuna,novinara,popova do nekih Jevđića...

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 13:53

@Nelle - А ти си бољи од њега (Свештеника) па га критикујеш ?!

Nostradamus

16.03.2018. 11:04

Ma zna pop da je prica o bogu u stvari bajka za naivne i da on i njemu slicni bas lepo zive od toga, he, he, he. Covek uziva u zivotu.

Драган П.

16.03.2018. 12:01

@Nostradamus - Не зна овај ништа осим карте пића у локалној кафани.

naranca

16.03.2018. 16:59

@Nostradamus - @Nostradamus Bar nije kao tvoj Papa da naplacije oproste grehova.

opet ...jA V

16.03.2018. 11:51

Ostavi se ti popo sluzbe, a kazu da si pevao narodnjake u kombiju, i sto pre u diskofolk. Kakav trenutak za popularnost!

Видоје

16.03.2018. 12:18

Поп се вади, али му верујем бар нешто. Унуку не верујем ништа - класично преувеличавање и кићење, и то провидно. Дочекао својих "15 минута славе".

kostajnica

16.03.2018. 12:20

E narode moj, kad bi ste svi vi znali kakvog smo čovjeka izgubili u Hrvatskoj Kostajnici (pravoslavni pop, preminuo prije mjesec dana u 41.godini). On je bio oličenje ljudskosti, ali Gospod zove sebi prvo najbolje. Ne treba griješiti dušu, pa napadati SPC da su svi popovi takvi kao ovaj iz Drugovca.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:04

Поштована браћо и сестре !Сви ви који сте се из своје превелике ревности решисте да судите и осудите овог Свештеника, пре коначне пресуде погледајте још једном у своје срце са истом толиком ревношћу па онда донесите крајњу пресуду. Верујте ми, када тако учините, са таквом вашом пресудом сложиће се и надлежни Епископ. Али, опет кажем, погледајте у своје срце са истом толиком ревношћу.

Nuclear Vlasta

16.03.2018. 14:18

Нека се сви „ревносни судије“ пре изрицања коначне пресуде овом свештенику још једном са истом толиком својом „ревношћу“ загледају у своје срце па нека онда донесу коначну пресуду. Свето Писмо описује свачији карактер и даје спасење сваком од нас. Е, а дали га (спасење) ми желимо ?! Читајмо ревносно Свето Писмо онолико колико смо ревносно спремни неког да осудимо па ће се све бити онако како треба да буде. АМИН !

Драган

16.03.2018. 14:38

Чим он на сахрану иде у црногорској народној ношњи, све ми је јасно. Залуд му плави мантил преко одеће.

Simon

16.03.2018. 16:50

Svestenici svojim oblačenjem,ponašanjem i znanjem ,načinom ophodjena,trebali bi biti uzor u mestu gde vrše službu božja i ogledalo svete profesije. Nažalost kod dobrog dela svestenstva nije tako i ovome bi se trebali izjašnjavati najveći crkveni veledostojnici.

slobo

20.03.2018. 10:49

@Simon - Simon sve si to upravu samo ima jedna stvar koja je ovde bitna, crkveni velikodostojnici nažalost u dobroj meri misle samo o vlasti koja im je data te je na svaki način koriste, malo se oni sete naroda...Nažalost i sveštenici žive dobrim delom u strahu od episkopske tiranije...Ovo ako je istina onda je za svaku osudu ali šta ako nije, ode čoveku čin zbog neke šale ili tome sličnog...S tim što ovde svakako čovek ide u penziju a šta da se radi ako je u pitanju mlad čovek sa decom...E moji Srbi...

naranca

16.03.2018. 16:56

Kakav narod -takav pop.Svi smo mi ljudi.Jel ukrao?Jel ubio?Jer varao kao onaj student Medicine?Nije.Ziveo pope.

Mиро Марковић

16.03.2018. 17:16

Ма није се поп напио, он се само пречестио на празан стомак. А то може лако да му помути мозак.

Dejan Stanojlovic

16.03.2018. 17:29

Ovog svestenika iz Drugovca i onog za drogu neko kaoda je namerno iskopao ne bi li smeksao Srpasku pravoslavnu crkvu da pristane na otudjenje Kosmeta. Losih primera ima u svakoj organizaciji pa i u SPC, ali ipak je to vera postoji valjda nesto i svetp

naranca

17.03.2018. 01:23

'' Da sam imao pumpicu, to se ne bi desilo - kaže sveštenik.''-------ha ha ha jaoj ha ha ha

naranca

17.03.2018. 01:26

'' kaže Rajka, koja je bila i na "spornoj" sahrani, i dodaje da je popu pripala muka od sunca.''-------ha ha ha ,Ljudi pa ja placem od smeha.:)

naranca

17.03.2018. 10:42

''Šta je pevao, pojma nemam, jer ga nisam razumeo.''-------nije bitno.Isaia:(Bog kaze):'' Ja cu te cuti I pre nego sto progovoris''

naranca

17.03.2018. 18:30

''U seoskoj kafani su, logično, svi na popovoj strani.''-------------uuuuuuuuuu.Niski udarac.