Јеврејска општина критикује заједницу: Савезу са деветоро запослених 200.000 евра

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

четвртак, 15. 03. 2018. у 18:02

Јеврејска општина критикује заједницу: Савезу са деветоро запослених 200.000 евра

Јеврејска општина Београд

Јеврејска општина Београд критикује начин на који Јеврејска заједница троши новац. Мандић: Имамо највише чланова, а добијамо само 86.000 евра

ОЧИ чланова свих 10 јеврејских општина у Србији упрте су у Владу, уз очекивање да ће, како је незванично најављено, ове недеље именовати свог члана и уједно председника Надзорног одбора. Задатак овог одбора, са чијим се формирањем касни дуже од годину дана, јесте да контролише располагање огромном свотом новца, коју Савез јеврејских општина од прошле године добија из буџета по Закону о отклањању последица Холокауста.

Највећа, Јеврејска општина Београд обухвата 64 одсто свих чланова јеврејске заједнице на територији Србије. Упркос томе, како каже њен председник Данило Медић, за једногодишње функционисање добила је свега 86.000 евра. А остале јеврејске општине прошле су још лошије.

ПРОЧИТАЈТЕ И: EKOLOŠKI HOLOKAUST U PANČEVU: Otrovi usred naselja!

- Нисмо се бунили због износа јер су нам, захваљујући успешној сарадњи са Агенцијом за реституцију и њеној експедитивности, враћене некретнине, од чијег рентирања можемо да се издржавамо и помажемо Јеврејску општину Приштина, која није добила ни динара. Од 950.000 евра, колико је јеврејска заједница добила из буџета, 427.000 је одвојено за Савез јеврејских општина и појединачне општине, али тако да је Савез добио пола а ми сви остали другу половину - каже Медић.

Притом, како истиче, за разлику од општина, Савез нема чланство и има само деветоро запослених. Осим ЈО Приштина, новац није добила ни ЈО Земун, уз образложење да није отворила буџетски рачун, иако има отворен трезорски. Притом, објашњавају у ЈО Београд, према Закону о отклањању последица Холокауста, буџетски новац морају да добију све јеврејске општине за функционисање, плус за пројекте.


ЗАМЕРКЕ

Ово нису једине замерке у вези с трошењем новца који стиже из државне касе. Медић каже да је дужност председника ЈОБ преузео у октобру прошле године и да је одмах приметио да је 49 милиона уплаћено инвестиционом фонду.

- Образложење је било да паре не треба да леже на рачуну већ да се оплоде. То је супротно Закону о буџету - каже Медић.

ЈОБ има замерку и јер су људи који управљају средствима уједно и делегирани чланови Надзорног одбора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

nmkorac

16.03.2018. 08:42

ove racune ,prefakturisati ,po okupacionim zonama svim danasnjim drzavama a tadasnjim fasistickim tvorevinama. ne treba zaboraviti da je Srbija bila okupirana zemlja bez izvrsne zakonodavne i sudske vlasti ,direktno pod Vermahtom. treba osnovati i Srpske opstine za otklanjanje posledica(,udruziti sa Jevrejskim.)