Албанске дипломе по Бриселском споразуму?

Ј. Ћ.

среда, 14. 03. 2018. у 09:26

Албанске дипломе по Бриселском споразуму?

СПОРЕЊА Нишки универзитет

Ректор универзитета у Нишу Драган Антић тврди да се при нострификацији докумената поштују прописи

НА ОПТУЖБЕ групе професора које су се ових дана појавиле да је на Универзитету у Нишу од 2012. до 2016. године нострификовано близу 200 диплома Албанаца које су стечене на факултетима у Албанији, Македонији, али и на Косову и Метохији, и то без провере њихове веродостојности, ректор тог универзитета Драган Антић каже да је све урађено по закону. Он појашњава да су се дипломе са Косова, без обзира на званични став Републике Србије да не признаје независност те државе, признавале по специјалној процедури на основу уредбе Владе Србије и Бриселског споразума.

- Постоје акти којe су регулисали ту материју. То је уредба Владе Србије, на основу одговарајућих међудржавних уговора, односно Бриселског споразума - рекао је Антић за "Новости".

Он истиче и да нема увид у писмо које је наводно група професора упутила Министарству просвете, у коме тврде да су дипломе издаване супротно законима и траже да држава преиспита да ли је било злоупотребе у овом поступку.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Šarčević: Nabavka udžbenika preko posrednika ''lov u mutnom''; Proverićemo kako su nostrifikovane diplome Albanaca

Међутим, иако су по закону, са нострификацијом диплома са Косова не слаже се одређени број професора Универзитета у Нишу.

- Мени је нелогично да, ако Косово не признајемо као државу, признамо њихове дипломе и ја сам на Сенату увек гласала против тих диплома, без обзира на то што постоји препорука Министарства да се признају. Ректор се позива на Бриселски споразум, али ја сам децидирана, ако ти не признајеш моју државу, зашто онда тражиш нострификацију дипломе те државе - каже декан Економског факултета у Нишу Јадранка Ђуровић Тодоровић.

Драган Антић

Што се тиче тих диплома, али и оних из Македоније и Албаније, Тодоровићева појашњава да је за њихово признавање до пре неколико месеци ректор одређивао комисије, након чега је промењен закон по коме Универзитет може диплому да нострификује само за даље школовање, али не и за запошљавање.

У ту намену формира се, појашњава она, комисија која је при Министарству просвете, што је, како тврди, смањило број захтева из тих земаља за нострификацију диплома.

- Оно што је карактеристично јесте да се образује компетентна комисија која предложи у великом броју случајева и полагање додатних испита. Е сад, да ли су они полагани или нису, када и како, то не знам, то је у компетенцији Универзитета - наводи она.


ПРИЗНАЛИ 30 ДОКУМЕНАТА СА КИМ

Оптужбе су се у јавности појавиле због, како се наводило, масовног признавања диплома Албанаца стечених на факултетима у региону, наводно без провере веродостојности, што би могао да буде уносан бизнис.

Према незваничним информацијама, на Универзитету у Нишу је од 2012. признато 30 диплома са факултета на КиМ, 20 из Албаније и више од 100 из Македоније.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Раде

14.03.2018. 09:56

Браво за госпођу Јадранку Ђуровић Тодоровић!!! Да нас је бар више таквих .

Jovan

14.03.2018. 10:45

Da potsetim: Briselski sporazum nema pravno obavezujucu snagu zakona. Osim toga, zanimljivo je odakle Anticu svojevrsna privilegija uvida u detalje dokumenta iz Brisela kada se on do sada drzi daleko od ociju i usiju javnosti ?!

ProdaneDuse

14.03.2018. 13:27

Na jugu već dugo prodaju nekretnine Albancima i izdaju državljanstva. Sad rešili i da naprave "akademske građane" od Albanaca. A be batko, sakam gi pare ko slatko

Dragutin

14.03.2018. 14:45

Ocito je da pojedinci u dzavnim ustanovama ne priznaju i krse Ustav i zakone drzave Srbije. Potpisite Narodnu Rezoluciju za spas Kosova i Metohije...

Stole nezaposleni

15.03.2018. 11:53

Moja draga profesorka Jadranka.Samo čvrsto profesorka,nemojte da dozvolite da zbog njihovih diploma mi ostanemo bez posla.Živim u Bujanovcu,zaposeli su sve budzetske funkcuje s tim diplomama.