ШОКАНТНО ТАКМИЧЕЊЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Ученици и наставници падали на Светом Сави

И. МИЋЕВИЋ

12. 03. 2018. у 11:14

Наставници се жале да су питања била непримерена; У највећем делу Србије нико није постигао минимум за пролаз

ШОКАНТНО ТАКМИЧЕЊЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Ученици и наставници падали на Светом Сави

Фото Shutterstock

НА прсте могу да се изброје учесници општинских такмичења из књижевности у целој Србији који су протеклог викенда успели да освоје 16 од 20 бодова и тако се пласирају на градска и окружна такмичења. Ништа мање него деца, остали су затечени и наставници српског језика и књижевности када су видели колико су тешка питања на која треба да одговоре ученици седмог и осмог разреда.

Горњи Милановац, Чачак, Нови Сад, Неготин, Пожаревац, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Шабац, Аранђеловац, Панчево - само су неки од градова у којима ниједан ђак није, према првобитним критеријумима, успео да се пласира на окружно такмичење. На крају дана, у суботу, када су тестови Књижевне олимпијаде прегледани и када у већини општина деца нису "пребацила" 12 или 13 бодова, стигла је инструкција организатора, Друштва за српски језик и књижевности, да се праг за пролаз на следећи ниво такмичења осмацима спусти на 12, а седмацима на 11 од 20 бодова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Bodovi sa takmičenja ponovo se sabiraju

На треће питање теста за седми разред нико није знао да одговори. Тражен је податак од кога је Вук Караџић забележио "Златну јабуку и девет пауница". Тачан одговор - од Груја Механџића. Пошто није било ниједног тачног одговора у целој Србији, током дана одлучено је да се праг за седми разред спусти на 15 бодова. До краја дана, летвица је још једном спуштена.

- Заиста није нужно да деца, чак ни за ниво такмичења, уче такве ствари и да памте име Груја Механџића. Такве податке зна и мало који професор - каже за "Новости" наставница која је имала такмичаре у Београду. - Питали су их које године је рођен и умро Свети Сава, а ни историјски извори нису једногласни у томе о којим годинама је реч. Кад смо се жалили, одлучили су да допуне кључ за оцењивање и признају различите одговоре. Једноставно, деца су била под великим стресом због самог такмичења, а тест их је потпуно шокирао. То су све добри ђаци, припремали су се, а онда су погледали задатке и схватили да на половину питања не знају да одговоре.


Наставници тврде да је и прегледање тестова било компликовано, па су током дана стигле допуне "кључа" и нови одговори који могу да буду признати.

У Друштву за српски језик објашњавају да су питања слали наставници "практичари". То је била новина ове године и није се показала као успешна.

- Хтела сам да направим експеримент, да наставници сами пошаљу задатке на теме које раде са ученицима, а онда смо на основу тих задатака направили композицију теста. Испало је да су наставници, из жеље да се покажу као добри састављачи, преценили ученичке могућности - објашњава за "Новости" проф. др Зона Мркаљ, председница Друштва за српски језик и књижевност. - Нећемо ићи на штету деце. Када стигну резултати из целе Србије, уколико се испостави да је мањи број осмака прошао на следећи ниво, онда ћемо и њима границу спустити на 11 бодова. Задаци за следећи ниво такмичења биће прилагођенији.

Проф. Мркаљ објашњава да је веома тешко проверавати знање из апстрактних ствари, као што је књижевност. Пре две године, подсећа, текст је био веома лак, прошао је велики број ученика, па је републичко такмичење паралелно одржано у Београду и у Сремским Карловцима.

ВОЉУ И ЕНТУЗИЈАЗАМ ДОВОДЕ У ПИТАЊЕ

- ОВО је врло демотивишуће и за децу и за нас - коментар је једне од наставница. - Мали број ученика је заинтересован за такмичења, а оваквим потезима и њихову вољу доводимо у питање. Они од такмичења имају корист само ако у осмом разреду освоје награду на републичком нивоу, па им то доноси бодове на малој матури. Наставници учествују из чистог ентузијазма. Припреме, радне суботе, а све то радимо потпуно бесплатно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

SS

12.03.2018. 11:30

Test pamcenja Nesto nauciti nije samo da se zapamti vec sposobnost da sto procitas razumijes i primjenis tu spoznaju u buducnosti. U protivnom je beskorisno kao sto imamo fakultetski obrazovan peskoristan kadar i vrhunske majstore kojima nedostaje diploma. Nase skolstvo je katastofalno

Aleks

12.03.2018. 14:23

Ja sam isao u skolu u vreme kada se moralo u bilo koje doba dana i noci znati kada je rodjen i kada je umro Tito (1892-1980). Smatram da sada svaki djak u osnovnoj skoli mora da zna godine rodjenja i smrti ne samo Svetog Save već i drugih znamenitih Srba...tu nema izgovora, nastavnici su slabi predavaci, nisu samo kriva deca, koja samo gledaju u androide i sede po kaficima...kod mene su nastavnici insistirali na bitnim godinama, zato sam ih i naucio za sva vremena!

Heraklit

12.03.2018. 14:54

Englezi imaju Sekspira i stalno talabasaju o njemu ,a mi smo dopustili da se nas Gruja zaboravi.

milojko

12.03.2018. 15:34

To je takmicenje iz knjizevnosti?! Tako nesto moglo bi se nazvati jedino "takmicenje iz istorije srpske knjizevnosti" a tu bas i nema mnogo sigurnih i relevantnih podataka.

Глас разума

12.03.2018. 16:59

Колико је неопходно будућем инжењеру, правнику, економисти, ИТ стручњаку, лекару, металостругару, фризеру, музичару, пекару, обућару, баба сери, итд. итд. итд. да зна које је године умро Свети Сава или од кога је Вук Караџић записао неку бајку? Деца у озбиљним и развијеним земљама овако нешто не морају да знају напамет али морају да знају како да пронађу у енциклопедији, библиотеци или на интернету. Тамо деца уче нешто што ће им требати у животу и уче како да науче.

Rade čobanin

12.03.2018. 17:25

Bez veze je napamet učiti godine nečijeg rođenja ,bez obzira što su to znamenite ličnosti. Jer to ima zapisano. To bi bilo isto kao kada bi napamet učio telefonski imenik. Testovi iz književnosti treba da izgledaju sasvim drugačije.

mićko

12.03.2018. 22:48

Učiš ceo život i opet umreš lud šta treba toliko decu za. ...ati otvori Internet sve stji zapisano da ne nabrajam ja lično koristim tablet dve godine više sam naučio geografiju nego za celoga mog života ( 65 )god.