Без парнице ништа од враћања пара од пензије

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

10. 03. 2018. у 21:00

И ако умањење пензија буде проглашено неуставним, неће сви добити новац. Застарело све до фебруара 2015.

Без парнице ништа од враћања пара од пензије

Фото Танјуг

УКОЛИКО Закон о привременом умањењу пензија буде проглашен неуставним, оштећени пензионери који су покренули парнични поступак аутоматски ће добити парницу и повратити новац који им је одузет трогодишњим смањењем чекова. Једина институција у Србији која поменути пропис може да прогласи неуставним је Уставни суд. То, међутим, не значи да ће и онима који нису пресавили табак новац бити исплаћен, тврди за “Новости” адвокат Јасмина Белић.

Она каже и да ако се донесе једна пресуда у корист пензионера, док је закон још на снази, то неће повући и исплате осталим оштећеним пензионерима. Наша саговорница објашњава да постоји правно идеја о путу обештећења пензионера чак и у условима где се закон још сматра уставним, али само од марта 2015, док су до сада застарели децембар 2014, као и јануар и фебруар наредне године. За ова три месеца не може се покренути поступак.

Белићева наводи да су суме које се дугују пензионерима прилично високе за наше услове. Један њен клијент потражује за три године 950.000 динара без камате, а са каматом износ премашује 1,3 милиона.

Удружење синдиката пензионера Србије првобитно је поднело иницијативу Уставном суду одмах пошто је 1. новембра 2014. донет споран закон, али је она одбачена. Затим је 2016. поднета нова о којој се још ћути.

Према подацима овог удружења, велики број најстаријих грађана се крајем прошле године, када су схватили да пропис неће бити укинут ни после три године, како је било најављено, обратио фонду ПИО, са захтевом да им издају уверења о износу неисплаћеног дела пензије, месечно и укупно од новембра 2014.

- Захтев Пензијском фонду може да поднесе сваки пензионер коме је умањена пензија од новембра 2014. године до данас - кажу у Удружењу синдиката пензионера Србије. - Ова уверења која добијају од фонда ПИО могу послужити као доказ о висини потраживања у евентуалним парницама, чиме би се могла избећи потреба вештачења.

У Фонду ПИО тврде да они по закону морају да приме сваки захтев, али да не могу да одлучују о обештећењу. По њима, не постоји правни основ за повраћај.

МИЛИЈАРДА ЕВРА, ПЛУС КАМАТЕ

- КРАЈЕМ прошле године, пензионерима у Србији држава је на име умањених пензија дуговала близу милијарду евра - каже адвокат Јасмина Белић. - Уколико добију на суду, добиће и законску камату у износу од 45 одсто од главнице, а процедура је слична као и код тужбе за незакониту наплату боравка у обдаништима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ziki

12.03.2018. 09:21

Penzije ne rastu vec se uskladjuju sa povecanjem ytroskova zivota.Nazalost ni ovog zalona se Vlada ne pridrzava,

gogi

05.09.2018. 15:08

da li se obracanjem fondu PIO u decembru 2017 smatra mesec u kojem pocinje prekid zastare u slucaju sudskog spora