Патријарх Иринеј: Свако дете је божији дар

Р. Драговић

05. 03. 2018. у 14:02

Значаја популационе политике свесне су све цркве у Србији. За СПЦ намерни прекид трудноће је исто што и чедоморство

Патријарх Иринеј: Свако дете је божији дар

Патријарх Иринеј

ПРВИ корак у повећању броја становника Србије јесте заустављање безумног процеса намерног прекида трудноће. То је страшни грех који велики број жена чини без икаквог дубљег промишљања, опомиње Српска православна црква. Оне тако подижу руку на живот, човека, а тиме и на самог Бога.

Да је нови живот Божији дар и да абортус није ништа друго него чедоморство, став је СПЦ. У Патријаршији СПЦ подсећају да је борба против беле куге један од најважнијих задатака Цркве и верника. Пут којим би требало да се креће српски народ садржан је и у Божијој заповести датој прародитељима Адаму и Еви, која гласи: "Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме!"

Сличан став деле и остале традиционалне цркве и верске заједнице које делују у Србији. Све су на снажном становништу да су деца јединствени Божији благослов, који само неразуман човек може да одбије. Због противљења абортусу и нескривеног и чврстог става по овом питању, верске заједнице често су на мети критика у домаћој либералној јавности. Представници свих конфесија подржавају државне мере популационе политике и јавно наглашавају погубне последице беле куге.

Српска црква и њени архијереји свој верни народ често упозоравају на погубне последице смањења броја становника Србије, али и држава региона.

- Ништа нам неће вредети ни држава, уређени градови и села, нити економски напредак коме толико тежимо, ако као народ постепено, али сигурно нестајемо, то јест ако више умиремо него што се рађамо - упозорио је недавно, у својој празничној посланици, патријарх српски Иринеј. - Нашим прецима није било тешко да, током своје бурне историје, изнова, после најтежих искушења и невоља васпоставе државу, културу и све оно што их је одувек чинило европском цивилизацијом. То им је сваки пут полазило за руком јер су њихови домови били испуњени вером, врлинама и снагом, док су им се деца изобилно рађала.

Патријарх Иринеј недвосмисленог је става да је убиство деце, рођене и нерођене, међу највећим људским гресима

- Чедоморство, највећи злочин овога века, као куга се шири у нашем народу. Страшно је и помислити да пола милиона нерођене деце сваке године бива лишено живота, не угледавши светлост дана. Супружници зато треба да имају на уму речи Господње: "Не убиј, јер ко убије, биће крив суду" - упозорава патријарх Иринеј.

У Цркви упозоравају и да за абортус у већини случајева нема оправдања. Приметно је и да се мајке лишавају деце због тежње ка бољем животу и вишем животном стандарду, што приписују незахвалном духу овог века.

Црква је, у намери да спречи овако велики број прекида трудноће, зато иницирала посебне процедуре абортуса у болницама. Предложено је да овим интервенцијама претходи разговор са лекарима, а где је то могуће и са свештеницима. Саставни део црквене мисије јесте и подршка угроженим породицама са већим бројем деце, као и неговање традиционалних породичних вредности.

И Римокатоличка црква у Србији бори се да укаже на вредност снаге рођења и љубави и забрањује насилно прекидање живота и абортусе. Из Београдске надбискупије редовно стижу јавна упозорења на пошасти беле куге, као и на нехајан однос савременог човека према овој појави.

- И црква и друштво стоје данас пред судбинским изазовом: или ћемо се пробудити, пожурити и пронаћи прави узор породице и све усмерити према њему, или ћемо остати у успаваности и пречути позив на оно ново. А то је позив на проналажење породице у којој деца имају искуство љубави оца и мајке. То је позив младима да се одговорно припремају за тај најузвишенији позив и приоритетно звање. То је позив родитељима да верно живе у браку, прихватају и одгајају децу - сматра београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Да живот сваког човека има исту вредност и светост, као и да се сваком детету морају гарантовати и обезбедити права на нормалан развој један је од принципа исламског учења. О питању намерног прекидања трудноће постоје различита мишљења исламских правника, али су сви сагласни у томе да је сваки покушај прекидања трудноће после успешне оплодње велики грех.

ХРАМОВИ И ВРТИЋИ

ВЕЋИНА стручњака за демографију и популациона кретања слаже се да цркве и верске заједнице имају велику улогу у заустављању беле куге. Ове организације имају велики утицај на становништво и незаобилазан су фактор у ширим акцијама афирмисања родитељства. Постоје и ставови да ауторитет и потенцијал верских заједница у овом смислу није довољно искоришћен. Велики одјек зато имала је изјава владике захумско-херцеговачког Григорија који је другим епархијама сугерисао да средства намењена подизању храмова (тамо где их има довољно) преусмере за изградњу вртића и болница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)

Срећна млада мама

05.03.2018. 14:24

Деци деле бесплатне куртоне, уче их да се "безбедно" паре, али им се некад и "омакне", а законом је абортус легализован. А малолетна деца одскора могу код лекара без знања и обавештавања родитеља! Улазимо у напредну ЕУ и то западну, а у неким стварима смо и испред њих!

Џони Хазард

05.03.2018. 14:31

Нажалост, патријарх Иринеј се као лав бори за независно Косово. Сумњам да много људи држе до оног што он говори.

Marko

05.03.2018. 14:32

A sta SPC radi da bi pomogla ? Nista ! Nema ni besplatnog krstnja, nema vrtica pri crkvama, nema humanitarne pomoci za ugrozene.. Nista samo jezik dugacaakk!!

Гоца СЗ

05.03.2018. 14:43

У већини католичких и исламских земаља црква има велики утицај на морал верника, али је абортус и законом забрањен, а казне су често ригорозне! У Ирској и на Малти, абортус је забрањен чак и у случајевима силовања!

драгана

05.03.2018. 14:44

Tekst je solidan.Međutim, zabrana abortusa neće dovesti do većeg broja beba,već do veće smrtnosti žena i većeg broja novorođenčadi.Nema se još uvid u broj abortusa u privatnim klinikama i ordinacijama.

Стефан Зоран

05.03.2018. 14:53

Побачај (спонтани или насилни) прекид је трудноће пре навршених 28 недеља (7 месеци), док дете није способно за живот ван материце и не може да се брани. Абортус је по мени, са моралног аспекта, исто што и искључивање инфузије одраслом човеку који тренутно не може самостално да се храни нити да спречи починиоца! Убиство с предумишљајем! Осим ако се тиме спасава живот мајке.

Dr Miggyy

05.03.2018. 15:01

Vaša Svetost, niti decu donose rode, niti ih daje blagi Bog, već ih donosi, u većini slučajeva, ljubav. Moj poziv je dame i gospodo vodite samo i samo ljubav i biće dece, a ostavite po stranim trivijalne priče..

sasa

05.03.2018. 15:09

nazalost ovde je svako dete osudjeno na propast.Naime tesko do vrtica,posle tesko do skole a jos teze do posla

Opaki

05.03.2018. 15:23

Konacno da se u necemu slozim sa ovim nazovi patrijarhom. Ubistvo nerodjenog deteta je najstrasniji greh, i trebalo bi biti zakonom zabranjen. Danas, kada postoji zastita, i razna sredstva za kontracepciju, toliki broj zena ostvaruje nezeljenu trudnocu, a onda ubijaju plod. Sa druge strane, ginekolozi zaradjuju krvave pare u ogromnim kolicinama prekidajuci trudnoce. Propast Srbije

GROF

05.03.2018. 15:32

Namoj samo patrijarh Irinej da nam govori o kršenju Božjih zapovesti. Pa prvi je prekršio osnovno načelo svake vere "da su svi vernici pred Bogom i crkvom jednaki", kada je naredio da 49 zvona na Hramu Svetog Save, prvi put zvone i to samo zato što se tamo neki Karadjordjević rodio. Kada već govori o "beloj kugi" i da bi mu vernici oprostili od sad pa dok je on živ u Beogradu za svako rodjeno dete u beogradskoj pravoslavnoj porodici trebalo bi da zvone zvona na hramu Svetog Save

Mister No

05.03.2018. 15:45

Šta ste vi uradili da olaksate roditeljima... jeste li počeli plaćati porez, jeste li sagradili vrtić, školu... bilo šta... sramota!

DokHolidej

05.03.2018. 15:59

Treba crkva posebno da se pozabavi doktorima ginekolozima da njima objasni kakve grehe čine. I da ih stalno opominje da. nerade to sto rade. Crkva ima nacina da ih sprečava u tom bezbožnickom poslu. Potrebno je odmah poceti sa radom na tome a ne samo pricati.

Анти Антифа

05.03.2018. 16:25

Абортус би законски требао да буде оправдан само ако јак медицински разлог

неимени

05.03.2018. 16:25

Не могу да ерујем да је неко из Цркве казао да је Адаму и Еви речено "Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме!" Адаму и Еви је тек након шта су истерани из Раја речено да ће радити и рађати и то у мукама. Обоје им је дато као казна. Ајде што већина то не зна али да неко из СПЦ то не зна, е то је већ нешто. Исто тако, нити једна Божија заповест нема ништа са рађањем или сексом, однонсо има ако не слушамо шта Исус казуије да су Божије заповести, а Он тако нешто нигде није казао.

crnokalac

05.03.2018. 16:37

Uvaženi gospodine Irineju, neka i crkveni glasogovornici pređu sa reči na dela. Možete bar da krstite besplatno makar treće, četvrto... dete. A umesto crkava u i najmanjem selu usmeravajte donatore ili ktitore, kako se već zovu, da grade obdaništa, prihvatilišta za stare i nemoćne.

Ivan LA

05.03.2018. 16:55

Meni svestenik trazi 10 hiljada za krstenje..a moja plata 30 hiljada..lepo nas podsticete za jos dece..

драгана

05.03.2018. 16:57

Pridružujem se rečima:Crkva da gradi vrtiće, da školuje decu,da zapošljava ljude i tako dalje.Ovako,samo prazna priča.

Zoran 1972

05.03.2018. 17:14

neznam zasto ovaj naro toliko napada crkvu,koliko parova nema decu ljudi,pa nema nista bez bozije pomoci,mozes da punis koliko hoces ali dok on to ne blagoslovi nema nista

драгана

05.03.2018. 17:53

@Zoran 1972 - Mali ste "skrenuli" sa teme.Crkva treba da SLUŽI narodu i da živi ZA narod, a ne OD naruda i NA račun naroda.E,sad,Crkva jeste narod,ali ne sav narod, nego deo naroda koji jeste Crkva.Teško je ovo polje za komentarisanje.

Катмер

05.03.2018. 17:54

После овог апела против абортуса Иринеј ће постати најомраженији патријарх у историји!! Ко савременим српкињама помене абортус одмах се излаже ризику да буде нападнут и попљуван! Опасне су данас жене! Угрожавају им се права,слобода избора. Не знају ,нажалост, да је слобода избора да ли убити дете у утроби,заправо тешка злоупотреба људских права и слободе!!

Данијел

05.03.2018. 18:48

@Катмер - Неће постати омражен јер кампању о "полним једнакостима", "не приморавању на рађање" и сличне пароле нам просипају невладине организације из својих интереса (да не идемо у ту тему, сви знамо који су и какви ти интереси). И савремене Српкиње би рађале, али је проблем што се уче негативним вредностима једним делом а другим, већим делом је разлог животни стандард у Србији.

драгана

05.03.2018. 20:25

@Катмер - Bravo,Danijela.Pogrešnim vrednostima su jednako usmereni i muškarci i žene,inače.

Чикириз

05.03.2018. 18:01

Свима који помињу да црква треба да отвара вртиће ,школе и да се бави социалним радом ,треба да знају да тиме треба да се бави држава! Црква ( као тело Христово) има другу мисију!Да помогне спасењу ( обожењу) човека!! Задатак цркве је да преобрази свет а не да се саобрази( прилагоди) свету!!Али ово је прича за вернике! Атеистима је ово сулудо!!

драгана

05.03.2018. 20:22

@Чикириз - A vidite, Čikiriz,svi oni koji znaju i jasno im je da je Crkva Telo Hristovo, uviđaju zajedno sa ovima kojima to još nije sasvim jasno da Crkva nešto nije aktivna ni u misiji oboženja i spasenja.O tome čak ne moramo govoriti;dovoljno je ruži se oko sebe i videti rezultate na terenu.Jedan od rezultata i jeste kriza porodice, braka,nemoralnost svake vrste.Ili ne slažete?

Sitar

05.03.2018. 18:05

DokHolidej@ ➡ Kako to crkva može sprečiti lekare da vrše abortuse??! Objasninam to ,molim te!! Valjda to treba da učini država sa svojim zakonima?!

Saobracajac

05.03.2018. 21:30

Bolje da abortira nego da rodi socijalni slucaj koji ce zavrsiti na ulici. Iako sam nekada bio protiv abortusa, sad mislim drugacije

драгана

07.03.2018. 13:40

@Saobracajac - Upravo,mnogi ovde,neabortirani,zalažu se za abortus.Paradoks.

Alokin

06.03.2018. 06:06

Nije Adamu i Evi rečeno " radjajte se i množite " , to je rekao Noe svojim sinovima posle potopa.

Marko

06.03.2018. 11:02

Pravo na radjanje ili neradjane ,abortus ili ne abortus je neprikosnoveno pravo svake zene.Crkva treba da bude prisutna da razgovara objasnjava pojedincima zasto to ne treba ciniti.Kazu ljudi su ovakvi ili onakvi i zato neradjaju decu jeste ima tu i istine.Zar treba da se vratimo u 15 vek kada su zene samo cutale i nisu imale nikakva prava i sluzile samo da radjaju I rmbace .Ljudi ovo je 21 vek nekada su porodice imale puno dece da bi imao ko da radi,jer jerad bio samo rucni.Zamislite se malo.

драгана

07.03.2018. 13:38

@Marko - Napredak žene se ogleda u njenoj "slobodi" da odlučuje hoće li roditi ili ne?I to da odlučuje bez oca deteta?Slobodnjački život, nema šta.

Катмер

06.03.2018. 13:45

Марко@ Објасни нам Марко како је то право на абортус ( не на рађање и нерађање) неприкосновено право сваке жене?!И шта значи та фраза " 21век"??Јел човек бољи или гори са протоком времена? Ваљда је то битно! Пуно деце је заиста значило и неопходну радну снагу али неће бити да су се деца рађала само због тога!!

тлн

07.03.2018. 07:27

МОРАЛ??! Морал је широк појам. Црква би требало да буде синоним морала, па сходно томе....мене лично занима у чему се возика Иринеј и шта возе његова дјеца и унуци? Молим да ово објавите и ако неко зна одговор да то каже!! Унапријед захвалан!

драгана

07.03.2018. 13:34

@тлн - Otkada marka automobila koji neko vozi određuje moralnost?

Чикириз

08.03.2018. 15:26

тлн@ ➡ Епископи српски ( дакле и Патријарх) бирају се из редова монаха (не жене се) и немају децу и унуке! Да ли је могуће да то не знаш??!!