Србија на 46. месту по продукцији научних радова

Танјуг

01. 03. 2018. у 14:00

Србија на 46. месту по продукцији научних радова

Економски факултет у Београду

Србија је подигла квалитет и број научних активности и радова у последњих 10 година

БЕОГРАД - Србија је подигла квалитет и број научних активности и радова у последњих 10 година и сада се налази на 46. месту по продукцији научних радова на свету, изјавио је данас Владимир Поповић, државни секретар у Министарству образовања, науке и технолошког развоја.

Поповић је на Економском факултету у Београду најавио да ће Министарство просвете упутити јавни позив за 1000 младих научника да учествују у пројектима домаћих научних институција који могу да допринесу развоју привреде.

"Желимо да боље и квалитетније искористимо озбиљан научни потенцијал који у земљи постоји, упркос присутној инерцији у систему и зато упућујемо овај позив", рекао је Поповић на међународној коференцији коју организују Економски факултет Универзитета у Београду и Дунавски Транснационални Програм (програм ЕУ).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Наши научници радове објављују у "предаторским" часописима

"Главни производ овог пројекта је мултидисциплинарни програм који треба да унапреди ниво знања и вештина које постоје у друштву везаних за развој пројеката који се односе на технолошке и социјалне иновације. Сведоци смо да иновативних идеја има, могућности за финансирање такође. Главно уско грло за ефектнији развој иновационе делатности је недостатак знања и практичних вештина", рекао је продекан Економског факултета Саша Ранђеловић.

На конференцији под називом "Превазилажење баријера код управљања истраживачким пројектима социјалних и технолошких иновација у дунавском региону" учествовало је више од 70 стручњака из читавог региона из области иновација, науке и бизниса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Развија се наука - уз много мука

Иначе, Дунавски транснационални пројекат укључује 11 партнера из девет земаља у региону Дунава: Аустрију, Бугарску, Хрватску, Словенију, Мађарску, Чешку, Србију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације