У Београди, Нишу, Новом Саду и Краљеву почињу да раде специјализована одељења тужилаштва за борбу против корупције, а министарка правде Нела Кубуровић каже да ће се посебна одељења бавити коруптивним делима где је имовинска корист стечена кривичним делом до 200 милиона динара.


Обуку је водила Правосудна академија, а прошло је 610 судија, полицајаца, тужилаца, финансијских форензичара који ће чинити ударне групе за борбу против корупције.

Кубуровић каже да данас почиње примена новог закона о организацији надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције, тероризма, као и измене Кривичног законика које су предвиделе нова клиничка дела, пре свега у области привреде, као што је проневера у привредној делатности, злоупотреба у јавним набавкама, злоупотреба у приватизацији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић: При крају израда уставних амандмана у области правосуђа

"Суштина је да имамо нову организацију и тужилаштава и судова и потпуну специјалицију", рекла је Кубуровић за РТС и додала да је Закон усвојен пре више од годину дана и да су сада створени услови да процеси због корупције завршавају осуђујућим пресудама.

"Посебна одељења бавиће се коруптивним делима где је имовинска корист стечена кривичним делом штета до 200 милиона динара. Делима где је стечена корист изнад тог износа бавиће се Тужилаштво за организовани криминал", појаснила је она.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић у СБ: Хашка правда је селективна

Тужилаштва, како је навела, имају стручне људе - форензичаре који ће да помажу заменицима у поступању.

"Морали смо да изменимо систематизацију, да тужилаштвима омогућимо да запосле стручне људе", нагласила је она.