ГДЕ је Европа, а где смо ми? Овом поштапалицом могла би се описати могућност потпуног укидања роминга у региону Западног Балкана. Док Европљани разговарају и ван граница своје земље по истој цени као и код куће, за Србе, Македонце, Босанце и остале житеље региона, оваква могућност је, по свему судећи, у блиској будућности неизводљива. Још на дужем штапу је могућност да, приликом путовања у државе ЕУ, мобилним телефоном разговарамо без додатног трошка.

Европска комисија недавно је у Бриселу организовала састанак телекомуникационих оператера са простора Западног Балкана. Састанак је организовала комесарка Марија Габријел, задужена за дигиталну економију и друштво, а разговарало се о телекомуникационом тржишту у региону. Европска комисија тражила је од компанија из региона да истраже могућности смањења цена роминга међу земљама Западног Балкана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Меморандуом о смањењу међународних тарифа за роминг

Премијер Бугарске Бојко Борисов, чија земља сада председава Савету ЕУ, најавио је да ће се, за почетак, радити на смањењу цена роминга на Западном Балкану, а у циљу и по угледу на потпуно укидање тарифа за роминг међу земљама ЕУ.

План за такве кораке требало би да буде представљен на следећем самиту ЕУ - Западни Балкан, који ће бити одржан у мају у Софији.

Србија, иначе, управо са Бугарском има потписан Споразум о снижавању цена роминг услуга.

- Споразум је потписан од стране надлежних министарстава Републике Србије и Бугарске и има за циљ да охрабри мобилне оператере двеју земаља да постигну међусобне договоре о постепеном смањењу цена услуга роминга, према динамици заснованој на међусобном поверењу - речено је "Новостима" у Регулаторној агенцији за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ. - Имајући у виду наведено, истичемо да овај споразум не доводи до моменталног укидања роминга између земаља потписница споразума, већ иницира снижавање цена услуга у међународном саобраћају, што омогућује лакшу и јефтинију комуникацију грађана ових земаља.

СПОРАЗУМИ ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ

СРБИЈА већ има склопљен споразум са суседним државама о нижим ценама роминга у региону. Споразум између Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније се спроводи од јула 2015. године. Цене роминга су снижене у јулу 2016, па у јулу 2017. године и од тада су на снази. Цена одлазног минута у ромингу између ове четири земље је тренутно 23 цента (са ПДВ) и даље појефтињење није предвиђено.