ПОСЛЕДЊИХ неколико година Електронски факултет у Нишу дуплирао је број уписаних студената, а 70 одсто бруцоша се опредељује за рачунарство и информатику. Због неразумевања Универзитета овој смер може бити угрожен јер недостаје наставни кадар. Да иронија буде већа, на факултету има чак 25 асистената са докторатом који чекају да постану доценти.

- Желим да неко увиди мој труд који сам уложио не само у своје образовање него и у наставу на Електронском факултету. Годинама радим као асистент са докторатом и сада сам принуђен да све то напустим. Тржиште вапи за ИТ инжењерима али је штета за факултет и Универзитет да изгуби кадрове због међусобног неслагања - каже један од 25 асистената, који месечно зарађује 40.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Незапамћено интересовање за студије на Електронском факултету у Нишу

Неки су изгубили стрпљење и преселили се за Нови Сад и Београд где имају много веће шансе да напредују.

- Још децембра 2015. факултет је расписао конкурс за пријем четири доцента, по два на рачунарство и телекомуникације, али су конкурси стопирани због одлуке Универзитета о максималном броју наставника по катедри - каже декан Електронског факултета проф. др Драган Јанковић. Ови асистенти су нам преко потребни јер имамо велики број студената, али очигледно да неко нема разумевања за наше потребе.

Очи ових научника упрте су у Универзитет. Ректор проф. др Драган Антић није желео да појасни зашто се стопирају конкурси.