Ово су добитници признања Најплеменитији подвиг године

Ј. МАТИЈЕВИЋ

23. 01. 2018. у 20:30

Ово су добитници признања Најплеменитији подвиг године

Фото З. Јовановић

Специјални жири изабрао подвижнике у 2017. Иван Ристић из Лесковца добитник је 55. престижне титуле. Златне плакете и монахињама манастира Света Петка код Параћина и Јовани Лепосавић из Београда

У НАШОЈ традиционалној акцији "Најплеменитији подвиг године", жири, предвођен академиком Матијом Бећковићем, у уторак је одлучио - Иван Ристић (39), из Лесковца, добитник је 55. престижне титуле најплеменитијег појединца у минулој години. Овај старији водник Прве бригаде ВС у Панчеву положио је испит човештва када се голорук бацио на насилника и спречио убиство. Наочиглед многобројних посматрача, Иван је, ризикујући свој живот, спасао живот жене коју је мушкарац покушао да убије ножем. За жири је његово дело - бакља племенитости.

- Иван је дао најлепши пример наше, људске стране храбрости и човештва - рекао је академик Матија Бећковић, председник жирија. - Од стотина оних који су немо посматрали малтретирање жене, само Иван се одважио да скочи на насилника и спречи га у науму да је убије. Сведоци су рекли да се бацио на њега у тренутку кад је оштрицу ножа примакао женином врату.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: Голорук се бацио на насилника и спречио убиство

Задивљен беспоштедном, вишедеценијском бригом о женама заробљеног детињства и спутаног покрета, жири је једногласно одлучио да златном плакетом за најплеменитији колективни подвиг награди монахиње манастира Свете Петке у Извору код Параћина. Читав живот овог сестринства потпуно је посвећен заборављенима, чак и од својих породица.

ПЛАКЕТА ТАМАРИ СПЕЦИЈАЛНО признање жирија за најплеменитији подвиг биће уручено и Тамари Грујић, ауторки емисије "С Тамаром у акцији". Својим серијалом, према мишљењу чланова жирија, Грујићева подстиче племенитост и пожртвованост, и оставља дубок траг хуманости у друштву.

Храбром Александру Ћупу (39), из Нових Бановаца, постхумно је додељена златна плакета за најплеменитији подвиг. Спасавајући туђе животе, Драган је дао - свој. Погинуо је на ауто-путу код Добановаца, када је покушао да помогне људима који су "пунтом" ударили у банкину. Александар је отрчао према унесрећенима, а онда је наишло друго возило, које је на залеђеном путу изгубило контролу...

Златну плакету за дечји подвиг жири је доделио Јовани Лепосавић (16), из Београда. Голманка ЖФК Црвена звезда, после тешке борбе са карциномом мале карлице, добила је битку за живот. Када је излечена, организовала је низ хуманитарних акција за најмлађе онколошке пацијенте.

Сребрне плакете добиће и Фархад Нури из Авганистана, комунални полицајци Милош Николић и Игор Милосављевић, Маријан Арсић из Вучака, "Возачи великог срца", Милуну Ђачићу из Мишићева, Родољуб Нићифоровић из Париза, полицајац Иван Ембер из Темерина, ватрогасци из Велса, ватрогасац Миодраг Рајковић из Ниша и Љубомиру Антонијевићу, из Куршумлије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ Наше душе награђене су њиховим осмехом (ВИДЕО)


Златне и сребрне плакете за најплеменитији подвиг године биће уручене 13. фебрура у 12 часова у Скупштини града Београда.

Иван Ристић / Фото Н. Суботић

ЖИРИ ПОД "ПАЛИЦОМ" БЕЋКОВИЋА

УЗ академика Матију Бећковића, у жирију "Најплеменитијег подвига године" су и академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, заступник начелника ВМА пуковник професор др Мирослав Вукосављевић, хуманитарац Арно Гујон, новинар Бранко Станковић, директор "Комтрејда" Веселин Јевросимовић и главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" и свих издања Компаније Милорад Вучелић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: Срце голманке велико као стадионПратите нас и путем иОС и андроид апликације