Мале богиње опомена да се могу вратити заборављене болести

Танјуг

23. 01. 2018. у 17:33

Мале богиње опомена да се могу вратити заборављене болести

Фото Танјуг

Неповерење у вакцине и смањен број умунизоване деце довели су до тога да се заборављене, заразне болести поново враћају у Србији, а једна од њих су мале богиње
Неповерење у вакцине и смањен број умунизоване деце довели су до тога да се заборављене, заразне болести поново враћају у Србији, а једна од њих су мале богиње.


Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у Србији је од малих богиња оболело 1.255 људи, а троје је умрло због компликација болести.

Лекари упозоравају да су мале богиње дошле као опомена и да у Србију могу да се врате много опасније, заборављене, заразне болести уколико се буде смањивао број вакцинисане деце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ниш: Примљен пацијент са упалом мозга због малих богиња

"Мале богиње су дошле као нека врста опомене шта може да се деси када одустанемо од вакцинације", каже за Тањуг имунолог Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Подсећа да су одређене заразне болести елиминисане вакцинацијом, али нису искорењене и да могу да се врате. Искорењене су само велике богиње и ту нема потребе више за вакцинацијом.

"Све остале болести које вакцинација спречава потенцијална су претња ако престанемо да вакцинишемо. То су веома опасне болести које су односиле велики данак у људским животима или су оставиле велики број људи са трајним последицама", наглашава Јанковић.

Потенцијална претња су дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хемофилус инфлуенце, туберкулоза, хепатитис Б, рубеола, заушке...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лончар: Вакцинација неопходна, богиње нису политичко питање


ММР вакцина, која се даје деци са навршених годину дана живота, штити малишане од малих богиња, али је заштита и од рубеоле, заушаке. Интересантно је да се у Пољској већ забележена масовнија појава рубеоле.

"Рубеоле су опасне за плод ако се инфиоцира трудница. Заушке, такође, могу изазвати компликације код оба пола, али су посебно опасне за дечаке јер могу изазвати стерилитет", каже Јанковић.

Родитељи су, како каже ,збуњени контрадикторним информацијама, да ли је вакцина безбедна, да ли прети већа опасност од ње него од заразних болести.

"Дилема није рационална, али родитељи нису криви када добијају контрадикторне информације. Када се научни докази оспоравају користећи аргументе који научно нису одрживи, који се могу оповргнути", нагласио је он.

Подсећа да су милиони живота сачувани захваљујући вакцинацији и да је она донела само добробит човечанству.

Епидемију је могуће зауставити само вакцинацијом, а Јанковић каже да је она већ значајно ублажена јер се поново враћа поверење и поново подиже обухват деце вакцинацијом.

"Још је преостало у предшколском узрасту доста деце која нису вакцинисана. Мислим да је време да се од тога апсурда окренемо ка рационалној одлуци", нагласио је Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vlada Legenda

23.01.2018. 18:11

Vrlo bitna stvar,a na šta ovi naši kasapi ne obraćaju pažnju, je da vakcine treba da primi samo potpuno zdravo dete!Dete koje nije zdravo,a primi vakcinu,pogotovo MMR,rizikuje ozbiljne štetne posledice,kao što se desilo mom detetu pa je oboleo od disfazije!Strahota kakvo nam je zdravstvo!