На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се 618.000 незапослених људи, што је најмање у последњих 25 година, каже директор НСЗ Зоран Мартиновић.


Он је нагласио да је највећи утицај на смањење броја људи на евиденцији НСЗ имало отварање нових радних места и запошљавање, а да је много мањи утицај миграција и строже контроле сиве економије.


Прочитајте још: Национална служба за запошљавање обележила 96 година постојања и рада


"Очекујемо да се током јануара, фебрура и марта тај број незнатно увећа, јер тада престаје утицај сезонских послова", рекао је Мартиновић за РТС.


Говорећи о појачаној контроли сиве економије, он је рекао да је рад на црно и даље близу 20 одсто, да се једни појавни облици сиве економије сузбијају, други појављују.


Прочитајте још: Запошљавање - највећи изазов младих


Упитан које мере је Национална служба предвидела да спроведе ове године како би се лакше дошло до посла, он је рекао да ће остати све мере које су биле актуелне претходних годуина - програми самозапошљавања, јавни радови, програми стручне праксе, програми обука и за послодавце и тржишта рада...


"Програми обуке и преквалификације су веома важни. Од ове године и запослени код послодаваца моћи ће да рачунају на преквалификацију како не би постали технолошки вишак", појаснио је Мартиновић.


Прочитајте још: НОВИ САД: Странци упослили 6.500 људи


Додаје да се бележи стална тражња ИТ стручњака и да је то занимање и даље дефицитарно.


Да се успешним показао програм оспособљавања ИТ стручњака које су покренули Влада Србије и НСЗ, да они који заврше обуку лако налазе посао и могу да га мењају.