ИНФОРМАЦИОНЕ технологије у машинству моћи ће да се уче од наредне школске године на Машинском факултету Универзитета у Београду. Сенат УБ усвојио је, на јучерашњој седници, наставни план и програм основних академских студија ИТ у машинству. Потребно је још да Комисија за акредитацију да "зелено светло" за овај програм, тј. да Машинцу одобри доакредитацију.

Декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић очекује да ће у наредним месецима програм бити акредитован, те да ће све бити спремно за предстојећи уписни рок и за наставу у наредној школској години.

- Већ имамо двогодишње мастер студије машинство и информационе технологије (МИТ) и сада смо, основним студијама, употпунили ту вертикалу - објашњава Митровић, за "Новости". - Није нам циљ да се бавимо софтверским инжењерством, већ да учимо студенте о дигитализацији постојећих машина, уређаја и процеса. Чека их комбинација предмета из информационих и комуникационих технологија и основа машинства - основе машинског инжењерства, математика, физика, термодинамика, механика флуида... Они ће бити оспособљени за нове технологије у машинству и мехатроници.

"Паметне" машине, возила, уређаји - све то тражи, каже проф. Митровић, спој информационих технологија и машинства. Студенти који заврше трогодишње студије могу да наставе двогодишње мастер студије машинство и информационе технологије, које већ похађа 20 академаца.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Mašinac" dočekao studente

На нове основне студије планиран је упис 50 студената, али се још не зна колико ће моћи да се школује о трошку државе, а колико ће бити самофинансирајућих. Није позната ни цена школарине.

- Надамо се да ће Влада Србије одобрити буџетске студије за већи део ових студената, јер су ове студије реална потреба друштва - каже проф. Митровић. - Став Владе Србије је да дигитализација и развој ИТ сектора представља један од приоритета, па се надамо да ће у том контексту подржати и овај студијски програм. Засада смо све урадили сами, без помоћи државе.

ПРИПРЕМА ЗА ПРИЈЕМНИ

НА Машинском факултету Универзитета у Београду почела је увелико и припремна настава за пријемни испит. Часови математике одржавају се сваке суботе, још од 2. децембра, а цена целокупне припреме је 20.000 динара у пет рата за фонд од 65 часова.