Најновија листа натурализованих грађана на Малти показала је да сувласник кабловске куће СББ Драган Шолак купио пасош те земље кроз Индивидуални инвестициони програм за 650.000 евра, открива портал "Малта тудеј".


Према писању портала, Шолак се као најновији грађанин појавио у доктументима пројекта "Малтешки папири" као још један милионер који избегава плаћање пореза.


Прочитајте још: Покушај отварања афере и у Србији


Шолак се појављује на најновијој листи натурализованих грађана Малте, иако се претпоставља да је бизнисмен купио пасош кроз Индивидуални инвестициони програм (ИИП) - који продаје малтешко држављанство за 650.000 евра, наводи "Малта тудеј" и додаје да је Влада одбила да ода имена грађана који су добили држављанство натурализацијом, преко тог програма.


"Малта тудеј" наводи да је успела да идентификује његово име и име његове супруге Гордане, као и још два издржавана лица Н. и С. Шолак, са адресама на две разлиците локације, једној у Слијеми, а другој у луксузној стамбеној зони Тигне Поинт.


Пројекат "Малтешки папири", који води Европски истраживацки центар (ЕИЦ), а у коме уцествује Малта тудеј, открио је у којој мери су они користили малтешки порески систем да пребаце свој профит у земљу и плате мањи порез него што би платили у Србији, пише портал.


"Малта тудеј" такође наводи и да је према сазнањима хрватског партнера ЕИЦ, избегнуто плацање пореза, када су Шолаковој медијској групи разлиците ТВ станице на Балкану платиле 6,7 милиона евра за права емитовања спортске ТВ, али је тај новац завршио на Малти, Кипру и Лихтенштајну.


Шолакова медијска група је једна од највећих телекомуникационих група на Балкану, која пружа Интернет, телефон и ТВ програме домаћим и страним грађанима и имала је приход у 2016. години од око 440 милиона евра, наводи Малта тудеј.


Према српским медијима, Шолакова "Унитед медиа" поседује, поред осталог, тв канале Спортклуб и телевизије Н1 која покрива три регионална центра на подруцју Хрватске, Србије и БиХ.


Шолак у тој компанији поседује 22,11 одсто удела цији је власник "Геррард Ентерприсес" са острва "Исланд оф Ман".


Гордана, супруга Драгана Шолака поседује 4,99 одсто удела у "Унитед медиа" преко компаније БВИ "Цабле Манагемент Цомпанy Лтд".


Како наводе медији, Унитед Гроуп, састављена је од српског СББ-а, Телемаха (у Словенији и БиХ) и Тотал ТВ-а (присутног у шест земаља бивше Југославије) и умрежује популацију од 1,7 милијона корисника.


Седиште фирме је у Холандији.