Влада забранила увоз и извоз предмета за мучење

Танјуг

05. 01. 2018. у 15:15

Влада забранила увоз и извоз предмета за мучење

Thinkstock

Влада Србије усвојила је уредбу о забрани увозу и извозу робе која би могла да буде коришћена за извршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско и понижавајуће поступање или кажњавање
Влада Србије усвојила је на седници, одржаној 28. децембра, уредбу о забрани увозу и извозу робе која би могла да буде коришћена за извршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско и понижавајуће поступање или кажњавање.


У уредби, Влада је навела прецизну листу предмета које се забрањују, а који су подељени у три групи - на предмете намењене убијању људи, робу која није погодна за употребу за обуздавање људи од стране органа власти и преносне уређаје који нису погодни за употребу од стране извршних органа власти у сврху контроле немира или самозаштите.

Како се наводи, у предмете намењене убијању људи спадају вешала, гиљотине, електричне столице за убијање људи, херметичке коморе од челика и стакла за убијање људи смртоносним гасом или другом супстанцом, аутоматски састави за убризгавање намењени убијању људи убризгавањем смртоносне хемијске супстанце.

Прочитајте још - Ко је изумео електричну столицу?

У другу групу спадају уређаји за задавање електричних шокова који су намењени да их притворени појединац носи на телу, као што су појасеви, рукави и лисице, намењени обуздавању особа задавањем електричних шокова.

Забрањени су и лисице за палчеве, лисице за прсте, завртањ за стискање палчева и завртањ за стискање прстију, окови у облику полуге, окови за ноге с утегама и збирни ланци који укључују окове у облику полуге или окове за ноге са утегама.


Pixabay


Трећа група забрањених предмета обухвата палице и пендреке израђене од метала или других материјала с металним шиљцима, штитове са металним шиљцима, бичеве од више канапа или ремена, бичеви који имају један или више канапа или ремена опремљених бодљама, кукама, шиљцима, металном жицом или сличним предметима који повећавају учинак канапа или ремења.

Како пише у уредби, једини случај када је могуће увести и користити ове предмете јесте у случају да се та роба набавља и увози за музеје и изложбе, због њеног историјског значаја, што се доказује документацијом.


ThinkstockОсим увоза и извоза робе, забрањено је и пружање брокерских услуга било ком лицу у другој земљи у вези са наведеном робом, наведено је у уредби објављеној на сајту Владе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Утривач

06.01.2018. 13:08

"vešala, giljotine, električne stolice" ?! Јел` смо ми то икада производили , извозили или увозили?