Нова шанса за 90 живота

М. СТАНОЈКОВИЋ

26. 12. 2017. у 22:05

Нова шанса за 90 живота

Премијерка Брнабић и министар Лончар / Фото Бета

Свечаност за пацијенте који су трансплантацијом добили органе. У протеклих годину дана 40 суграђана међу донорима

СВЕЧАНИ пријем за пацијенте којима је у току ове године трансплантацијом продужен живот, као и за новозапослене лекаре уприличен је у уторак у Палати "Србија". За годину, 90 људи је донацијом органа добило другу шансу, а 40 их се нашло међу донорима. Према речима председнице Владе Ане Брнабић, која је потписала донорску картицу, важно је да што више људи то учини.

- Када је реч о трансплантацији, апелујем на све да потпишу донорску картицу, јер је то шанса за неке људе када више нема шансе за вас - истакла је Брнабићева. - То је показатељ колико смо напредовали као друштво.

Како је истакао кардиохирург Светозар Путник, Србија има стабилан трансплантациони програм, а у тимове су укључени лекари и здравствени радници свих профила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ ЧЕКАЈУ ОРГАНЕ ДОНОРА: Наша слаба срца пуна нове наде

- Више од 200 људи 365 дана у години даје свој живот да би помогли развоју трасплантационог програма - каже Путник. - Радимо трансплантације јетре, бубрега, срца, а уверен сам да ћемо ускоро имати програм компатибилан са најмодернијим земљама Европе.

Пацијент коме је трансплантирано срце Владимир Враголић захвалио се свима који су омогућили трансплантацију.

- Пре 40 дана добио сам ново срце и прилично добро изгледам - каже Враголић. - Хвала породици која је дала пристанак и тиму лекара. Желео бих да ово постане рутинска операција и опоравак након тога.

И Желимир Новаковић (64) имао је среће да брзо добије прилику за нови живот.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стабилан програм трансплантације срца у КЦС

- Три године сам се лечио, а годину дана чекао на трансплантацију - каже Новаковић. - Имао сам среће јер сам нулта негативна група, која је ретка, али, кад се нађе, процес иде врло брзо. А када сам добио позив, као да сам се други пут родио...

Владимир Враголић добио је ново срце / Фото Танјуг


ЗАПОСЛЕНО 1.106 ЛЕКАРА

ПРЕМА речима Златибора Лончара, министра здравља, током године запослено је 1.106 лекара, а број донора је удвостручен у односу на прошлу годину.

- Од 2014. године у здравству је запослено 8.800 људи и одобрено је 5.500 специјализација. Отворили смо Клинички центар Ниш, набавили гама нож, нова возила за Хитну помоћ. Ипак, сва улагања и реконструције не вреде без здравствених радника - истакао је Лончар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације