Више од четири милиона динара за најбоље српске студенте

Танјуг

24. 12. 2017. у 00:32

Више од четири милиона динара за најбоље српске студенте

Фото Архива ВН

Студенти универзитета у Србији добили су стипендије од Задужбине Студеница из Сан Франциска у укупном износу од преко четири милиона динара

Студенти универзитета у Србији добили су стипендије од Задужбине Студеница из Сан Франциска у укупном износу од преко четири милиона динара.

За академску 2017/2018. годину, ову стипендију је добило 35 студената, а она износи 11.000 динара месечно, наводи се у саопштењу Задужбине.

„Ова помоћ коју данас добијате произлази из дубоког уверења оснивача Задужбине да је обнова српског народа могућа једино усавршавањем и напретком у образовању које је камен темељац индивидуалног и општег напретка", поручио је стипендистима председник Задужбине Студеница Мајкл Ђорђевић.

Од оснивања Задужбине 1993. године, стипендију је добило преко 2.100 студената, укључујући и око 300 стипендија за постдипломске студије на Харварду, Колумбији, Универзитету у Чикагу, Берклију, Станфорду, МИТ и другим.

Поред тога, Задужбина стипендира студенте у Републици Српској и српске студенте у Хрватској, док је у плану да се стипендирање прошири и на целу БИХ, Црну Гору и Македонију.

Задужбина је доделила и значајна бесповратна средства за образовне пројекте, пројекте цркве и различите друштвене и културне институције, издавање књига, хуманитарне и друге подухвате.

Задужбину Студеница која име носи по чувеном српском манастиру који је вековима био центар образовања српског народа, 1993. године су у Сан Франциску основале породице Американаца српског порекла са основним циљем да подрже универзитетско образовање младих.

Задужбина обезбеђује стипендије за универзитетско образовање, субвенције за образовне, црквене и друге социјалне и културне институције, као и помоћ у хуманитарне и друге сврхе.

Основни циљ је да подржи и унапреди напоре појединаца и институција у обнови и стварању бољих услова за образовање, који ће користити српским студентима, њиховим земљама, и свету у целини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације