Стевић: Нови Етички кодекс за јаче поверење грађана

Танјуг

петак, 15. 12. 2017. у 16:29

Стевић: Нови Етички кодекс за јаче поверење грађана

Бојан Стевић, Фото: Танјуг

Будуће новине Етичког кодекса понашања локалних функционера треба да допринесу креирању ефикаснијег рада локалне самоуправе и стварању сервиса за грађана и привреду
БЕОГРАД - Будуће новине Етичког кодекса понашања локалних функционера треба да допринесу креирању ефикаснијег рада локалне самоуправе и стварању сервиса за грађана и привреду, рекао је данас рекао је данас државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић.

Према његовим речима, пре 13 година усвојен је први Кодекс понашања локалних функционера, од када се доста тога променило и у складу са тим треба да се изврши измена етичког кодекса понашања локалних функционера.

"Управо овакви документи омогућавају раст поверења грађана у институције. Уколико имамо то поверење онда имамо и остварен услов за успешно обављање наших дужности", рекао је Стевић Тањугу након округлог стола на коме се расправљало о изменама и допунама поменутог Кодекса.

Стевић је указао да Министарство државне управе и локаклне самоуправе и целокупна Влада Републике Србије настоји да измени регулативу кроз бројне измене Нацрта закона који се тичу локала и других ресорних министарстава, као и да подрже све друге могуће механизме који помажу професионалнији и транспрентнији рад локалних власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Етички кодекс тера псовке из скупштине

Он је истакао да је реформа јавне управе један од три најважнија критеријума по којима Европска унија процењује да ли смо спремни за чланство или не.

"Иако је пуноправно чланство у ЕУ је наш стратешки и спољно политички циљ, сваки потез који урадимо у оквиру реформе радимо због наших грађана и грађанки", нагласио је Стевић.

Он је додао да поред бољег односа са грађанима, документи који буду измењени и боље прилагоњени ситуацији, као што је Кодекс понашања локалних функционера, утичу и на смањење корупције на локалном нивоу, као и на повећање транспаретности рада јавне управе.

"Функционер мора да поступа у јавном интересу, а не лицном, приватном или странацком и сваки сегмент свога рада мора да буде управо такав - професионалан, без политизације", закључио је државни секретар.