Хидроелектране прете флори и фауни Балкана

Бета

27. 11. 2017. у 23:07

Британски "Гардијан" пише да је у зони која се протеже од Словеније до Грчке у плану око 2.800 брана од којих 37 одсто у заштићеним зонама природе

Хидроелектране прете флори и фауни Балкана

Free Images Pixabay

Изградња хидроелектрана широм Западног Балкана скочила је за 300 одсто у последње две године, што је изазвало страховање да ће нестати планинске реке и разноврсртан биљни и животињски свет.

Албанија је на челу са 81 браном у изградњи, Србија, Македонија и Босна и Херцеговина граде 71 хидроцентралу, а само Србија планира још 800 пројеката.

Британски "Гардијан" данас пише да је у зони која се протеже од Словеније до Грчке у плану око 2.800 брана од којих 37 одсто у заштићеним зонама природе - националним парковима и у подручјима кја је ЕУ заштитила мрежом "Натура 2000".

Тешке машине већ праве нове водотоке на 187 градилшта, док их је 2015. године било само 61, показало је страживање "Флувиуса", консултанта за пројекте уз подршку УН и ЕУ.

Улрих Ајхелман (Улрић Еићелманн), директор невладине организације "РиверВоч" (РиверWатћ) која је наручила истраживање, каже да је већина пројеката мала и махом у планинама, што има погубне последице по природу.

"Они преусмеравају воду у цевоводе и корита река остављају празна", рекао је Ајхелман и упозорио: "То је катастрофа за локално становништво и животну средину. За многе врсте риба и инсеката, као што су вилини коњици и пролетњаци, то је крај".

Једна од врста пролетњака - Исопериа Вјосае, откривена је једино у албанској реци Вјоса ове године током експедиције у којој је учествовало 25 научника.

Они су нашли и једну рибу за сада без назива која раније није уопште била позната науци.

Од онога што Ајхелман зове "цунамијем брана", већ су у опасности дунавски лосос и преспанска пастрмка.

Научници су реку Вјосу описали као једиствено и динамично еко-уточшите за многе водене врсте које су нестале широм Европе.

"Већина тих одрживих заједница, како се очекује, неповратно ће нестати као последица изграђе брана за хидроцентрале", истакао је директор "РиверВоча".

Међутим, министар енергетике Албаније, Дамијан Ђикнури (Дамиан Гјикнури) рекао је за "Гардијан" да ће две планиране веће хидроелектране на Вјоси омогућавати "пролаз рибама преко обилазнице за рибе".

"То решење је засновано на најбољој еколошкој пракси која се данас пимењује са циљем смањења утицаја великих брана на кретање водене фауне", истакао је Ђикнури.

Албански министар је оспорио налазе из истраживања, рекавши да се у Албанији граде само две "високе бране".

По његовим речима, већина осталих су мале бране, без акумулација, које зависе од сезонског прилива воде. Такве хидроелектране производе мање од 10 МW струје и стога за њих нису потребне процене утицаја на животну средину.

Међутим, код малих брана се често не планира буџет за ублажавање утицаја на природу, а дозвољава се постављање турбина у правилним размацима дуж водених токова што, како су оценили у Светском фонду за природу, има велики збирни негативан утицај.

Бране нису претња само воденом свету, већ и људима.

Од 2012, према истраживању које је финансирала ЕУ, сукоби због изградње брана између великих енергетских компанија и пољопривредника који живе поред река, за последицу су имали једно убиство и један покушај убиства.

Истраживање је указало и на три смрти повезане с радовима на бранама и више десетина хапшења, повезаних с "таласом" пројеката хидроелектрана у Албанији.

Ђикнури је рекао и да се албанска влада обавезала да подручје узводно од планиране бране Каливачи, високе 50 метара, на реци Вјоси, прогласи за национални парк и тако спречи даљу изградњу хидроелектрана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

električar

28.11.2017. 07:13

Hoće da kaže da treba da gradimo elektrane na ugalj ili na atomski pogon, ili da možda uvozimo struju iz "stručne" Evrope" ??? Ili, možda iz Amerike ???

Bane

28.11.2017. 08:10

Ma da, kako da ne ... a termoelektrane i nuklearke unapređuju floru i faunu? :) Struja se mora praviti a hidroelektrane su ubedljivo najekološkije rešenje u odnosu na ostale, trenutno isplative opcije. Kada tehnologija solarnih i elektrana na vetar bude sazrela i kada postanu ekonomičnije, onda možemo govoriti o penzionisanju hidroelektrana - za sada je to ekonomski neizvodivo, barem u sledećih pedeset godina.

Бањалучанин

28.11.2017. 09:05

Прије пола вијека швајцарске новине су биле пуне расправа "зелених" о штетности искоришћавања преосталих 10% хидропотенцијала. Нису успели. Данас Швајцарци могу чути жубор воде само на YouTubeu.

Zoran

28.11.2017. 14:45

Poenta je da treba praviti velike hidroelektrane. Od ovim malih je samo šteta, tj. korist od njih ide u džepove tajkuna i lokalnih moćnika.

savo arizona

15.05.2019. 11:27

Ovde u USA nijedna HE nije ugrozila prirodnu okolinu,sta vise su je uljepsali.Nema mnogo poplava a ni suse kao kod nas.Kad je susa iz jezera se navodnjava akad su kise ili otapljanje snjega voda se cuva u jezerima a rjecna korita su vrlo dobro opasana visokim nasipima.Postoje nasipi I rezervne brane u slucalu pucanja ili izliva jezera I rjeka cak napravljena su suva rjecna korita .Drugo sto je najvaznije vlasnik jezera I rjecni korita I vodovoda je samo jedna kompanija.Kod nas samo tajkun.