ПОСЛЕ одлуке Завода за јавно здравље у Врању да 1. новембра у општини Бујановац прогласи епидемију малих богиња, забринути родитељи кренули су са децом у овдашњи Дом здравља. Панике међу становништвом нема, али опреза има. Неки родитељи, ипак, страхују да ли ће сада, због повећаног интересовања за вакцинисање најмлађих Бујановчана, бити довољно цепива за све.

У чекаоници Одељења за педијатрију, у четвртак ујутро, мајке су десетак малишана "припремале" и храбриле за вакцинацију. Пре њих већ ју је примило троје малишана. Свог четрнаестомесечног сина, Дрита Ф. је донела да први пут прими ММР вакцину.

- Добио је редован позив и одлучили смо да се вакцинише - каже Дрита. - Нисмо се двоумили, а чим смо прошлог месеца чули да су нам "стигле" мале богиње, били смо још уверенији да дете заштитимо од ове опаке болести. Кад буде кренуо у школу довешћемо га и на ревакцинацију.

Поред ње, Миленка са двоје деце школског узраста. Нису примили вакцину кад је требало, сад је, каже, врло забринута.

- Много се причало да ова вакцина може да штети здрављу деце па их нисмо вакцинисали - прича нам Миленка. - Сад сам врло забринута и надам се да нисмо закаснили. Посаветоваћу се о свему са докторком, а она ће нам рећи кад треба да дођемо поново.

Дечица кажу да се не боје, да ће их можда мало болети, али су им мама и тата рекли да ће после вакцине бити сигурни и здрави.

А, вакцина, како кажу у овој установи, има довољно.Могу да се приме радним данима од седам до 20 часова.

Др Афродита Мустафа

По речима педијатра др Афродите Мустафе, координатора за имунизацију Дома здравља у Бујановцу, вакцину против морбила требало би да прими још 776 дечака и девојчица. Повећано интересовање родитеља за процедуру примања ММР вакцине, како каже, приметно је још од 18. октобра, када је у овој установи потврђен први случај оболевања.

- Чим смо пацијенту дијагностиковали мале богиње, урадили смо ревизију картотеке - каже др Мустафа. - Утврдили смо да 779 деце, узраста од једне до 14 година, треба први пут да се вакцинише или да прими ревакцину. Међу њима, највише невакцинисаних рођено је 2007. На адресе свих њих одмах смо упутили званичне позиве за вакцинацију односно ревакцинацију. Очекујемо да ће се већина одазвати и да нећемо бити принуђени да се позивамо на Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује новчану казну за родитеље одлучне да не заштите дете од опаких болести.

С бујановачким вртићима, како каже, договорено је да у њима не могу боравити малишани који нису примили ММР вакцину. Осим тога, директорима свих школа упућене су писмене молбе да и они обавесте родитеље о неопходној вакцинацији.

- У минулих петнаестак година, одзив на вакцинацију био је одличан за све вакцине, осим за ММР - каже др Мустафа. - Верујемо да су на то, нажалост, директно утицале нетачне информације које ову вакцину повезују са аутизмом.

Др Мустафа додаје да су последњих година појачане миграције и да долазак невакцинисаних лако може да изазову поновну појаву код нас искорењених болести.

Стање младића и девојке код којих је најпре потврђено да су оболели од малих богиња је стабилно. Младић, студент медицине у Приштини, није био вакцинисан и сада је у врањској болници. Девојка, студенткиња медицине, примила је прву вакцину, али не и ревакцину. Болест се зато испољила у блажој форми и она је на кућном лечењу.


КРАЉЕВО: МАЈКА И БЕБА СЕ ОПОРАВЉАЈУ

ОСИМ двадесетшестогодишње жене ромске националности и њене шестомесечне бебе, које су оболеле од малих богиња и лече се у краљевачкој општој болници "Студеница", у граду на Ибру засад нема нових случајева са симптомима морбила. По речима др Владана Шапоњића, епидемиолога Завода за јавно здравље у Краљеву, обе пацијенткиње се опорављају и више нису заразне, а све особе које су с њима биле у контакту у протеклом периоду налазе се под појачаним здравственим надзором. Г. Ћ.

НОВИ СЛУЧАЈЕВИ

На ИНСТИТУТУ "Торлак" лабораторијски су потврђене морбиле код детета из Грачанице, код кога су се симптоми малих богиња јавили у току лечења основне болести на Институту за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић" у Београду. Од почетка октобра у целој Србији, укључујући и КиМ, са већинским српским и неалбанским становништвом, регистрован је укупно 41 случај малих богиња, што значи да је за један дан потврђено пет нових случајева.Б. Р.