Адвокатске коморе: Рат за легитимацију

В. Ц. С.

субота, 04. 11. 2017. у 12:18

Адвокатске коморе: Рат за легитимацију
Необичан случај нашао се пред Дисциплинском комисијом Високог савета судства. Због адвоката Богдановића заратиле и коморе

ДИСЦИПЛИНСКА комисија Високог савета судства у петак је одлучивала о једном несвакидашњем случају. Дисциплински тужилац тражио је разрешење судије Марине Савић из Основног суда у Великој Плани јер није благовремено поступала у предметима у којима се као бранилац појављивао човек коме Адвокатска комора Србије не признаје статус адвоката и није му дала јединствен матични број статистичког регистра, без којег као адвокат не може да поступа.

Због случаја адвоката Драгана Богдановића не само да је покренут дисциплински поступак против судије, већ су због њега заратиле и Адвокатска комора Крагујевца, која је Богдановића уписала у свој именик, и Адвокатска комора Србије, која упорно не жели да га упише у именик адвоката јер не испуњава, према њиховом мишљењу, критеријум достојности.

Дисциплински тужилац тражио је за судију Савић разрешење за тешки прекршај по Закону о судијама у седам предмета, међутим, Дисциплинска комисија је утврдила лакши прекршај у четири предмета и казнила судију смањењем плате од 20 одсто у наредних шест месеци, објаснила је судијин адвокат Александра Миросављевић:

- Судија је све време радила по налогу Апелационог суда, који је исказао сумњу да ли господин Богдановић има својство адвоката.

Када је АКС писмено потврдио, у јулу ове године, да он то својство нема, судија Савић је заказала рочиште и обавестила га да ће накнаду као бранилац моћи да добије тек када докаже да је уписан у именик АКС.


ВОДИО СУД

БОГДАНОВИЋ, до кога у петак "Новости" нису успеле да дођу, бивши је председник суда у Великој Плани и спорове са АКС води још од 2001, од кад је покушавао да се упише у различите адвокатске коморе - од Шапца, до Војводине. Судија Савић добија његов парнични предмет 2013, у којем је тужио раднике "Електромораве" јер му нису платили накнаду трошкова за заступање. Уз предмет је стигао и захтев Апелационог суда да се утврди у ком периоду је био адвокат. Судија Савић је, каже њен заступник, све то време покушавала да утврди његов статус.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

MIsrpski

05.11.2017. 08:13

u Srbiji postoji samo jedan Zakon jedno pravo i jedna advokatska komora

Rastko

05.11.2017. 11:35

Gospoda i elita ovog drustva vodi veciti rat oko sopstvenih legitimacija za sto sigurnije fotelje da im se ''nadrilegalisti'' sa legitimacijama dobijenim na sumnjiv nacin ne bik uvalili u te fotelje i ubirali med legalista sa pravno i zakonito stecenim legitimacijama koje su im mame i tate ostavile u amanet !!!