Дан Машинског факултета и 69 година самосталног рада обележени су данас свечаном академијом, уз еминентние гостие из земље, региона и иностранства.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић истакао је да се данас на његовом факултету слави 69 година самосталног рада и 144 година како је на Универзитету у Београду, у тренду тадашње модернизације високошколског образовања уведен нови предмет - изучавање механике и машина.

"Идуће године славимо велики јубилеј, 70 година самосталног рада, када смо далеке 1948. од Електротехничког постали Машински. Блиско и са задовољством сарађујемо са нашим братским Електротехничким факултетом, зато смо и овако успешни у високом образовању, једни друге ценимо и једни од других учимо, стално се надопуњавамо, хармонизујемо односе, заједнички се развијамо", рекао је Митровић.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, кога је декан представио као бившег студента и "једног од најбољих изданака ове куће", рекао је да се са задовољством сећа времена, када је на катедри за производно машинство слушао предмете који су у то време за његове колеге и њега имали "чудне називе", попут Производне кибернетике, компјутерски интегрисаних система, индустријских робота, компјутерске графике...

"Тада смо први пут слушали и о вештачкој интелигенцији, али то је заиста тада било много далеко од нас. Тада смо први пут учили и о системима вештачког гледања. То ми се тада чинило као нека далека будућност, коју можда, за свог живота, нећемо достићи, али данас је то врло актуелно и тема је не само у свету, већ овде у Србији и то је тема коју водим као министар са колегама из ЕУ, САД, Русије и Кине", рекао је Поповић.

Како је додао, сваки састанак почиње и завршава говорећи о дигитализацији индустрије, кибернетизацији производних процеса, индустријској роботици, вештачкој интелигенцији, фабрикама будућности.

"Дочекали смо тај дан када је то за нас свакодневно", рекао је Поповић и додао да је данас "велики празник", будући да Машински факултет обележава 69 година постојања, као и 144 године високошколске наставе у тој области у Србији.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да са огромним поштовањем стоји пред људима који су дали "немерљив допринос у развоју наше земље", у веома тешким, изазовним временима и честитао је Дан факултета.

"Дубоко верујем да још од 1884. године и првог агрегата у Крагујевцу и од прве термоелектране 1893. године, тече континуирана и велика сарадња између машинства и енергетског сектора и то је за нас од капиталног значаја", рекао је Антић.

Машински факултет и машинска струка, наглашава, дала је огроман допринос развоју свих великих пројеката у овој држави.

"Могу слободно да кажем - да није било машинских инжињера, Машинског факултета, тешко да бисмо развили пројекте као што је Ðердап, ТЕНТ у Обреновцу, Костолац, Колубара и све оно што и дан-данас представља кључни, капитални елемент нашег електроенергетског система", рекао је Антић.

Градски менаџер Горан Весић, који је примио Захвалницу Машинског факултета, нагласио је да су везе града Београда и Машинског факултета нераскидиве, те да је тај факултет свакодневно присутан у пројектима главног града.

"Ваши студенти и ваше знање добродошли су Београду, неопходни су и хвала вам на доприносу да овај град постане бољи и уређенији", рекао је Весић.

Како је додао, последњих година, град је почео да уређује платое испред факултета, тако је учињено на Правном, на ФПН-у, а рекао је да ће се договорити са деканом да се плато испред Машинског уреди следеће године, за 70 година факултета.

"Хвала вам и на доприносу који сте дали за НТ Парк у Београду, где су данас 54 компаније и више од 560 стручњака, а све то је по моделу инкубатора са овог факултета, моделу који сте ви развили. Хвала вам на доприносу да овај град постане бољи и уређенији", захвалио је градски менаџер.

Обратили су се министар заштите животне средине Горан Триван и професори Машинског факултета, а свечаности су присуствовали и декани Машинских факултета из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Краљева, Подгорице, Источног Сарајева, Бања Луке.