БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду данас је испитивањем сведока настављен процес по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића.

На рочишту је сведочио професор Филозофског факултета Милан Ристовић, који је детаљно говорио о околностима које су се дешавале у време Недићеве владе од 1941-1945. године, рекао је Тањугу пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију авокат Зоран Живановић.

Професор је детаљно одговарао на питања суда и говорио о докуметима и раду Владе из тог периода, као и о томе шта је конкретно предузимао Недић.

На следећем рочишту које је заказано за 22. јануар 2018. године питања ће му постављати пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију.

Очекује се да тада буде испитан још један сведок, историчар Александар Јовановић.

Процес је данас настављен након вишемесечне паузе која је уследила због одлучивања о жалбама две јеврејске организације које су хтеле да се умешају у поступак, али их је суд правоснажно одбио.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.