Старачка домаћинства: За живота никог, а сви се јаве да наследе стан

А. Миката

среда, 18. 10. 2017. у 22:02

Старачка домаћинства: За живота никог, а сви се јаве да наследе стан

Shutterstock

Нови Београд има највише старачких домаћинстава од свих општина у Србији. Предлог да онима који немају најближе, држава све пружи, наследи некретнину и у њега насели младе брачне парове

ОД свих општина у Србији, највише пензионера у читавој Србији, њих 38.000, живи у београдској општини Нови Београд, а међу њима је највише угрожених мушкараца којима нема ко да помогне.

Ово је податак истраживања о положају и потребама старачких домаћинстава које је спровела Надежда Сатарић, председница УО "Емити".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СТРОЖЕ КАЗНЕ ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ: Граница за алкохол до 0,2 промила, нова правила претицања

- Од 81.000 домаћинстава на Новом Београду, свако шесто је старачко - каже Сатарићева. - У већини српских породица старији се ослањају на своју децу и сроднике. Породицу има њих 80 одсто, иако од породице помоћ добија само 65 одсто. Многи имају родбину или пријатеље са којима су склопили неки споразум, макар и финансијски, али је највећа туга што се тек сваки стоти ослања на Центар за социјални рад или Општину. Неки се ослањају на комшије, али драстично мање него раније.

Дакле, седам одсто новобеоградских пензионера, односно 3.000 људи, имају стамбени простор, али не и блиску особу, нити сродника који може и жели да им помогне. Занимљиво је да су они потпуно сами док су живи, али када умру, одједном се појаве даљи сродници који треба да наследе стан.

- Ушли смо у 666 домаћинстава и многима сам два пута постављала питање да ли су сигурни да немају баш никог блиског - истиче Сатарићева. - Јер, када кажу да су сами, многи мисле на најближу родбину, а не и на рођаке из трећег колена који ће наследити стан. Пошто се ради о људима старијим од 85 година, држава за живота треба да им све пружи и да наследи стан у које ће населити младе породице. Нажалост, нико се у држави тиме не бави, па је велика неправда што те станове наслеђују далеки рођаци, често и из иностранства, којима је "с неба пао" новац од продатог стана.

Занимљиво је да 40 одсто пензионера финансијски помаже своју децу, а у Удружењу "Емити - снага пријатељства" то и подржавају, јер кажу да је породица велики ресурс.

Велико изненађење је и податак да сваки трећи припадник старачког домаћинства није хтео да отвори врата, што говори о великом страху и неповерењу које влада међу њима. Ипак, није увек новац разлог зашто живе самотним животом.

- Често су сами криви, поготово мушкарци који су, док су радили, били "неко и нешто", а сада као пензионери више немају моћ - наглашава Сатарићева. - Као пензионери крену да обилазе колеге којима сметају док раде. Жене тај проблем немају, јер су цео живот раднице, мајке, сестре, комшинице, другарице и не могу да стигну све да ураде ни када су у пензији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Стразбур први пут о српској имовини у Хрватској

ДЕПРЕСИЈА ВИШЕ ПОГАЂА МУШКАРЦЕ

МУШКАРЦИМА се живот углавном окреће око посла, па када оду у пензију, чак и са добрим месечним чеком, често падну у депресију.

- Анкетирала сам старијег господина који је био потпуно утучен - сећа се Сатарићева. - Он је био пуковник, а недавно му је умрла супруга, па не зна ни где стоје рачуни нити где се плаћају. Не зна ни да промени сијалицу, нити где се купује. Не зна да укључи машину, да нешто скува. У стану живи 15 година, али не познаје ниједног комшију. Предложила сам му да покуша да се упозна, пронађе пензионерски пар са нижим примањима којима би давао новац да кувају и њему, јер се потпуно затворио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Knin

19.10.2017. 04:52

Kako mislis da naselis mlade ljude u penzioneske stanove. Opet nesto muckate. Najbliza familija ima pravo nasledstva på val iako boravi i radi u inostranstvu.

PFC

19.10.2017. 10:38

@Knin - Ako ih celog života nigde nema, nego se nacrtaju posle smrti, da prodaju stan, uzmu pare i zbrišu nazad, to njihovo "pravo" nek okače mački o rep!

Moja komšinica dobila nasledstvo

19.10.2017. 11:52

@Knin - iz Australije... nikada tog rođaka nije upoznala. Tako to rade prave države. A Srbistan može i tako, kako vi predlažete. Šta ti je zavist... najgora boljka kod Srba.

Ma šta napriča

20.10.2017. 03:50

@Knin - Ko sme da uskrati pravo na nasledjivanje zakonskim naslednicima osim samog ostavioca? Ako on sam ne sačini testament ili ne zaključi ugovor o doživotnom izdržavanju sa nekim, država tu nema šta da traži ukoliko postoji dalja rodbina. Pravo ili nepravda, nazivajte kako hoćete, ali tako je. U ovoj zemljii bi sve da rešavaju s nogu, preko noći, na brzinu, a institucije prve zakazuju kad je u pitanju elementarna briga o socijalno ugroženim penzionerima. Uzeli im penzije, a sad bi i stanove.

A

19.10.2017. 05:12

Ti volis da grabis tudje sataricka. Sta se ti brines o penzionerima preko 85 godina na Novom Beogradu ?!? Kakvu korist zelis od starih ljudi ? Dalje ruke od tudje imovine !

jala

19.10.2017. 09:35

@A - tu imovinu su stra lica dobila džabe opremljenu kupatilima radijatorima I kuhinjom svi su dobili stanove od firmi tako da ne vidim cemu kukanje što ce što bi rekao narod da odu po nabavnoj ceni nasledinicima da država hoce da nešto ucini te stanove koje planiraju da uzmu prodaju I pomognu one stre u selima jer je I njima otiman takozvani dinar za stanove a nikada ni videli stana

B

19.10.2017. 05:28

Postoje i penzioneri koji zive u ruralnim oblastima. Mnogi su siromasni i bez bilo kakve pomoci. Njih nisi spomenula sataricka. Ah, da mnogi od njih imaju manje od 85 godina, ne zive na Novom Beogradu i nemaju stanove na atraktivnim lokacijama.

Tužna istina

20.10.2017. 03:41

@B - Upravo tako, treba skućiti naprednjačke botove, a njima nisu interesantne trošne kućice u tamo nekim planinskim selima.

bager

19.10.2017. 05:57

Predlog je odlican,,dodao bih da drava mora da oporezuje tu vrstu " nasledstva ",isto kao da je kuca kupljena,,jer je to ipak velika dobit,,,uz obavezni upis u gruntovnicu i kadastar u roku od mesec dana,,Postoji na zapadu jos jedan vid " nasledjivanja " nekretnine a to je " vijazer ",placanje nekretnine mesecnim ratama sve dok je vlasnik ziv ,uz " buket" ,tj odredjenu sumu novca koju isplacuje vlasniku odmah na pocetku ugovora,,na primer 25% od realne vrednosti nekretnine,Notar obavezan

Oli

20.10.2017. 03:38

@bager - Odlično pametuješ, znači li to i da prvi daješ stan državi za primer drugima?

Realno7

19.10.2017. 06:20

Pukovnik koji ne zna ni sijalicu da zavrne a u penziju otisao sa beneficiranim uslovima.Nije cudo da smo sve ratove izgubili.Da ne bi da mu drzava dozivotnog posilnog obezbedi.

Interesantno

19.10.2017. 07:02

rođaci nepravedno nasleđuju nekeretnine... a država pravedno. E, blago nama, s vama.... U normalnim državama privatna svojina je zakon.

Marko

19.10.2017. 07:12

Napustili dedovinu i otisli za Bg da rade ceo život za jedan stan. Bice sve vise ovakvih primera!

swed

19.10.2017. 08:14

G.dja Satariceva je jedan zenski sovinist. Procitajte samo njene recenice. Naravno stan ostaje u familiji pa bilo to i trecem ili cetvrtom koljenu. Drzava treba da brine o penzionerima. U normalnom svjetu se to radi ali ne da se uzme stan posle

v

19.10.2017. 09:19

Svi koji brinu o svojim starim clanovima porodice znaju koje je to odricanje i patnja za sve.Pomoc drzave,ako se seti i ko ima srece da je dobije na kasikicu.

Oficir

19.10.2017. 09:30

Sjajna ideja, mogao bi ceo kadar SNS da se na taj način skući, a ne da moljaka tetke po Kanadi.

Ненад

19.10.2017. 13:28

Сви који су усамљени требало би да упознају мог првог комшију. Син га је против његове воље сместио у неки дивча дом у којем дели собу са три непозната човека без купатила, телевизора, клима уређаја, итд. Храна очајна а нема на располагању ни један динар за трошак и поред пензије од 70.000+ динара. Без права на било какву приватност, комфор, нормалну исхрану, дружење са пријатељима, изласке. Наравно, син разлику између пензије и накнаде за дом задржи као и трособан стан. Благо ономе ко је сам.

Piše u zakonu

19.10.2017. 15:42

@Ненад - To se zove protivpravno lišavanje slobode radi sticanja imovinske koristi. Do 15 godina zatvora za sina i vlasnika doma. U pravnoj državi.

al

20.10.2017. 08:05

Samo neka se drzava ne mesa jer vec postoje zakoni koji to ureduju.Dosta nas je drzava opljackala dajuci nam bedne plate i jos bednije penzije.Sledeci korak bi bio nasilno odvodenje starih u staracke domove ili campove.Iz koje partije bi uselili mlade bracne parove.Zar ti parovi nemaju roditelje da ih obezbede ili pak sami da zarade za svoj smestaj?Kada ce se ovde promeniti komunisticka svest da treba otimati privatnu imovinu i izbacivati stare vlasnike iz stanova kao 1945 god.