Задужбинарство: Што богатији то себичнији

Љиља Бегенишић

15. 10. 2017. у 17:10

Задужбинарство: Што богатији то себичнији

Карикатура Горана Дивца

Зашто нико не креће стопама Коларца, Требињца.... Историчари: Проблем наслеђе и начин стицања имовине

ЗА Луку Ћеловића Требињца, који је свој огроман иметак у београдској Савамали оставио Универзитету у Београду, говорило се да је према народу био врло дарежљив, а према себи врло шкрт. За наше данашње богаташе може се рећи сасвим супротно - да су према себи издашни, а према народу врло шкрти.

Јер, Илија Милосављевић Коларац, Миша Анастасијевић, Сима Андрејевић Игуманов, Никола Спасић... оснивали су задужбине и остављали тестаменте којима је њихова огромна имовина прецизно дељена за опште добро. Њихове зграде данас красе најуже делове престонице. Даривали су цркве, школе, манастире, сиротишта, певачка друштва... Данашњи богаташи нису ништа - бар не да се зна.

Гест професора Тибора Варадија који је основао Фонд за таленте и приложио 100.000 долара сопственог новца, подстакао је на питање - зашто се богати појединци не угледају на Варадија, или на наше славне претке с краја 19. века? Због чега филантропија, која је замрла после Другог светског рата, ни до данас није стала на ноге?

СОЦИОЛОЗИ и историчари одговор виде у социјалистичком наслеђу и начину на који је стицано богатство.

Агенција за реституцију упозорава: Отима се богатство задужбина!

- Време Коларца, Игуманова, Спасића... било је доба националног романтизма, великог демографског, демократског и просветног успона Србије - каже, за "Новости", историчар Чедомир Антић. - Европске нације су тада биле младе. Данас је друго време. Онда је држава настајала одвајајући се од Османског царства, ова држава је "преостала" из комунизма. Систем у наше време није довољно уређен и стабилан да бисмо имали много филантропа какви постоје на Западу, а другачија је ситуација него у 19. веку.

Као један од разлога, Антић наводи и то што су садашњи богаташи скоро сви настали из "искварене и дезидеологизоване елите комунистичког режима".

И начин на који је стицано богатство може бити један од разлога што филантропија код наших богаташа није развијена.

ТАКО професорка културологије на ФПН Јелена Ђорђевић оцењује да су они до богатства дошли на сумњив начин, па је и зато осећај за филантропију код њих наразвијен. Осим тога, каже она, данашњи свет представља углавном беспризорну борбу искључиво за себе и своје позиције, што је довело до потпуног пада моралности, емпатије, солидарности.

- Уз то, постоји и један тежак критички однос према свим облицима солидарности, као о форми која је наслеђена из сурове социјалистичке прошлости, па због тога људи немају идеју о томе шта значи помоћи другоме - каже Ђорђевић.

Сличног мишљења је и социолог Чедомир Чупић. Он сматра да наши људи, који су зарадили огроман новац, практично нису ни свесни како су га зарадили, јер су до њега дошли на разне начине, који често нису били легални.

Никола Спасић био јачи чак и од Нобела

- Они не знају приоритете, нити могу да их направе, када је у питању будући развој једног друштва - каже Чупић. - Они се баве тиме како још више своје богатство да увећавају, а да што мање губе, па и када покажу неку врсту филантропије, она је везана за ослобађање од пореза, што закон омогућава, а не због тога што су они по својој природи филантропи.

ПРИМЕР професора Тибора Варадија, каже Чупић, одличан је пример како интелектуалци, људи који су стекли највећа звања, а посебно он који је студирао на Харварду, разумеју шта је важно за развој једног друштва.

Чеда Антић је, ипак, уверен да данас има много више филантропа него што мислимо:

- Чак и међу најбогатијим људима има оних који у себи негују неко зрно добра. Ми више не можемо да верујемо вестима које стижу до нас зато што смо жртве непрекидних медијских и маркетинишких кампања.

Коларчева задужбина Фото В. Данилов

СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗАДУЖБИНЕ

ЗАДУЖБИНАРСТВО се код нас појавило у средњем веку, а свој највећи домет доживело је за време Немањића. Тако је Стефан Немања саградио Студеницу, краљ Милутин Грачаницу, а манастир Дечане његов син Стефан Дечански. Ктитор Жиче био је Стефан Првовенчани, Милешеве краљ Владислав, Сопоћана краљ Урош Први... Свети Сава поклањао је углавном манастире и то неке ван граница тадашње Србије, а најзначајнији се налазе на Светој гори. Међутим, у средњем веку нису само владари били задужбинари, већ и имућна властела и црквени великодостојници, па су тако Пећку патријаршију саградили српски архиепископи из 13. и 14. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Sumadinac

15.10.2017. 17:23

U doba Svetoga Save je bila Srbija od Crnog mora do Jadrana. Tako da on nije poklonio srpske manastiru "drugome" nego svom srpskom narodu. Nije on kriv da se u zadnjih 120 godina to sve podelilo u nove drzave. Moramo biti istiniti do kraja.

Aha

15.10.2017. 17:53

današnji tajkuni su lopovi koji imetak nisu stekli radom pa ne znaju ni da cene prave vrednosti, već samo polusvet u kojem žive

Жика Живац

15.10.2017. 18:19

Разлог је једноставан, ови савремени "бумбари" у Бога не верују. Њихова једина религија је новац.

jala

15.10.2017. 18:46

kolarac I ostali su ostavljali zadužbine od casno zarađenih para a sadašnji politicari bizmismeni od otetih narodnih para tipa za preporod srbije ne ostavljaju zadužbimne jer znaju da od vojske narodfa I crkve ne valja krasti pa samim tim ne valja ostaviti zadužbinu koju narod kunea da je tako videli smo u bombardovanju sve zgrade koje su građene a otimano od naroda tipa generalštab razni supovi su na kraju srušeni stigla ih narodna kletva tako je I sa parama otetim opd preporoda srbie proklete

007

15.10.2017. 18:47

Ja sam poceo da radim kod siromasnih a sada su jedni od najbogatijih u sapcu. Istina je da su sve prokletiji i da samo njima treba. Dinar nisu posteno zaradili vec svercom i bez srama ponavljaju :sta je to meni drzava dala? Nista. Sto bi joj ja porez placao dok modu ovako. A uzeli bi od prosjaka na ulici dinar da mogu.

Рашо

15.10.2017. 19:08

Како данашњи богаташи да поклањају кад су то што имају опљачкали и отели? Ко је отимао тај не поклања!

Vlada Legenda

15.10.2017. 19:42

Srednji vek!Zlatno doba srpskog naroda! Kada se na srpskom dvoru jelo zlatnim viljuskama,a na evropskim prstima!

Ljubo

15.10.2017. 22:44

Jonh Fitzgerald Kennedy je na svojoj inauguraciji za Predsednika USA u Washington D.C. 20.Januara 1961. rekao Amerikancima "Ask not what your country can do for you- ask what you can do for your country!" Divno receno,kad bi se time vodili,gde bi nam bio kraj.