ПНЕУМОКОКНА конјугована вакцина, која штити од упале средњег уха, бронхитиса, менингитиса, сепсе и упале плућа, од 1. марта следеће године биће обавезна вакцина за децу и обезбеђиваће се о трошку осигурања.

Ова вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је тренутно предвиђена програмом обавезне имунизације као део имунизације по клиничким индикацијама, односно само за поједине случајеве, па су родитељи деце која нису имала клиничку индикацију, а хтели су да их заштите од ових болести, сами куповали вакцину.

- Према прописаном програму имунизације, РФЗО је обезбедио све вакцине, па и ову у потребним количинама, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" - каже Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАПОКОН РЕД: 100.000 динара казна за оног ко баци петарду или запали бакљу, за шенлучење и до два месеца затвора!

Новим Правилником о имунизацији и начину заштите лековима, који доноси Министарство здравља, прописано је да конјугована пнеумококна вакцина постаје део обавезне активне имунизације деце одређеног узраста почев од 1. марта 2018. године. Према томе тог датума треба да почне и имунизација овом вакцином.

У Србији се годишње роди око 65.000 беба, а конјугована полисахаридна вакцина се даје у три дозе, што значи да је годишње потребно око 195.000 доза.

- На листи лекова се налазе две пнеумококне конјуговане вакцине од два различита произвођача - каже др Лазић. - Цена дозе на велико износи око 5.400 динара. РФЗО ће, наравно, и убудуће благовремено обезбеђивати све вакцине предвиђене програмом обавезне имунизације, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Измена програма имунизације захтева нови План потреба за овом вакцином од Института "Батут" и значајна додатна средства потребна за обезбеђивање потребних количина ове и других вакцина предвиђених новим Правилником о имунизацији.

Увођење још једне обавезне вакцине за касу здравственог осигурања значи повећање укупних трошкова обавезне имунизације за више од милијарду динара годишње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Болести штитасте жлезде у сталном порасту

СПАСАВА ЖИВОТЕ

ОВА ВАКЦИНА је додата на списак обавезних као 11. још прошле године, новим Законом о заштити становништва од заразних болести. Даје се бебама кад напуне два месеца у три дозе са размаком четири до осам недеља, а ревакцинација је у другој години. Од компликација болести од којих штити ова вакцина у свету годишње умре готово 500.000 деце млађе од пет година.