Од 1. марта још једна обавезна вакцина

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

06. 10. 2017. у 13:02

Од 1. марта још једна обавезна вакцина
Уводи се обавезна заштита најмлађих од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса. За око 195.000 доза цепива биће потребно више од милијарду динара из касе РФЗО

ПНЕУМОКОКНА конјугована вакцина, која штити од упале средњег уха, бронхитиса, менингитиса, сепсе и упале плућа, од 1. марта следеће године биће обавезна вакцина за децу и обезбеђиваће се о трошку осигурања.

Ова вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је тренутно предвиђена програмом обавезне имунизације као део имунизације по клиничким индикацијама, односно само за поједине случајеве, па су родитељи деце која нису имала клиничку индикацију, а хтели су да их заштите од ових болести, сами куповали вакцину.

- Према прописаном програму имунизације, РФЗО је обезбедио све вакцине, па и ову у потребним количинама, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" - каже Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАПОКОН РЕД: 100.000 динара казна за оног ко баци петарду или запали бакљу, за шенлучење и до два месеца затвора!

Новим Правилником о имунизацији и начину заштите лековима, који доноси Министарство здравља, прописано је да конјугована пнеумококна вакцина постаје део обавезне активне имунизације деце одређеног узраста почев од 1. марта 2018. године. Према томе тог датума треба да почне и имунизација овом вакцином.

У Србији се годишње роди око 65.000 беба, а конјугована полисахаридна вакцина се даје у три дозе, што значи да је годишње потребно око 195.000 доза.

- На листи лекова се налазе две пнеумококне конјуговане вакцине од два различита произвођача - каже др Лазић. - Цена дозе на велико износи око 5.400 динара. РФЗО ће, наравно, и убудуће благовремено обезбеђивати све вакцине предвиђене програмом обавезне имунизације, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Измена програма имунизације захтева нови План потреба за овом вакцином од Института "Батут" и значајна додатна средства потребна за обезбеђивање потребних количина ове и других вакцина предвиђених новим Правилником о имунизацији.

Увођење још једне обавезне вакцине за касу здравственог осигурања значи повећање укупних трошкова обавезне имунизације за више од милијарду динара годишње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Болести штитасте жлезде у сталном порасту

СПАСАВА ЖИВОТЕ

ОВА ВАКЦИНА је додата на списак обавезних као 11. још прошле године, новим Законом о заштити становништва од заразних болести. Даје се бебама кад напуне два месеца у три дозе са размаком четири до осам недеља, а ревакцинација је у другој години. Од компликација болести од којих штити ова вакцина у свету годишње умре готово 500.000 деце млађе од пет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Oko

06.10.2017. 14:19

@Dr - Dodjite da pokusate da mi uzmete decu. Mora da niste citali Danteov pakao kada ste tako hrabri.

драгана

10.11.2017. 15:21

@Dr - Deca odavno nisu naša.Ona već sa godinu dana bivaju smeštena u vrtić,dovedemo ih u 7 h ,uzmemo ih u 17h i ...tako su "naša" deca samo na prespavavanju kod nas.

RATNIK

06.10.2017. 13:22

Ko pravi te vakcine, koje im je poreklo? Trujete nam decu svim i svacim, izmislili ste novi otrov koji sporo deluje jel da?

Деки

06.10.2017. 13:47

Аууу.. Па нисте ни ММР отров спровели како сте мислили, а већ планирате ново контаминирање? Не знам шта ће и како ће се борити ови данашњи млади родитељи, али за своју децу то никада не бих дозволио.

Samo Kukavice

06.10.2017. 14:01

Nije dovoljno 10 vakcina pa ste dodali još 3 odnosno jednu. Koliko je dece umrlo od ovih bolesti poslednjih 20 godina. Nula. Strašno.

Dokle

06.10.2017. 14:04

Kako je krenulo uvesce bebama obaveznu vakcinaciju protiv gripa .........Nema veze ako kako i na sa djeluju , bitno je da farmaceutska industrija zaradjuje milijarde. Radi cega da im ukinemo tu zaradu? Zar radi beba?

racio

06.10.2017. 17:22

vakcine su otrov, avioni prskaju hemikalije, ljudi nisu isli na Mesec, Zemlja je ravna ... ja razumem da covek cuje neku glupost i nasmeje se, ali da poveruje u nju i da zivi po njoj to ne razumem. Mada, ono kad pricas samo sa Internetom a ne i sa zivim covekom sve je moguce, sklizne covek.knjige, braco, knjige a ne zvona i praporci!

Nebojša

06.10.2017. 17:56

Genocid nad našom decom je u punom zamahu. Prisilni fašistički pristup vakcinaciji će uraditi ono što Nemcima nije uspelo u II sv. ratu. Očekujte sve više ubijene ili obolele dece... Odrasli su sledeći na redu, prisilna vakcinacija za celu populaciju.

Goran

07.10.2017. 03:28

DOKLE BRE VIŠE! Kada će da izađe spisak koliko para guraju i koji lekari rade za koje farmaceutske sekte?