КАБЛОВСКИ оператори од наредне године мораће да емитују програме националних телевизија. Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) на једној од наредних седница усвојиће листу телевизија на националном нивоу које ће бити обавезне у распореду канала кабловских оператора.

Списак, на коме ће се засигурно, поред јавног сервиса, наћи Прва, О2, Хепи и Пинк, биће достављен Републичкој агенцији за електронске комуникације (РАТЕЛ), чији посао ће бити надзор примене и кажњавање непослушних, па и одузимање дозвола. Тако ће националне телевизије Хепи, О2 и Прва, за чији програм су кратко били ускраћени корисници услуга Радијус вектора имати сигурну позицију на свим даљинским управљачима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
До банке ћелија још милион евра

Сазнајемо да ће овакав списак бити усвојен на некој од седница Савета РЕМ-а, најкасније до краја године, како би била испуњена обавеза коју предвиђа Закон о електронским медијима.

Закон предвиђа да регулатор, у овом случају РЕМ, најмање једном у три године утврди листу радијских и телевизијских програма које су дужни да преносе оператори чији мрежу користи "значајан број крајњих корисника као једини или првенствени начин за примање медијских садржаја, а у циљу остваривања јавног интереса и медијског плурализма".

- Ову листу морамо да усвојимо, а критеријум ће бити да ли одређене телевијије имају и земаљско емитовање. Наша је законска обавеза да тај посао урадимо до краја године. Закон каже да једном у три године листа мора да буде утврђена, а управо истиче рок од три године од почетка примене закона - каже извор "Новости" из РЕМ. - Нећемо никога кажњавати, јер то није наш посао. Не треба ни да утврђујемо ко коме треба колико да плаћа, да ли емитери операторима или обратно. Та питања уређује тржиште.

Сазнајемо, листа ће бити формирана само на националном нивоу, док се неће анализирати емитери на регионалном и локалном нивоу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ДОЈАВА ИЗ ПАКОСТИ? Српске раднике “Горења” приводила словеначка полиција

МНОГО МАЛИХ, ЈЕДАН ВЕЛИКИ

ОКО 75 осто домаћинстава ТВ гледа путем "кабла", а услугу им пружа и наплаћује неки од 80 кабловских оператора, од којих СББ поседује убедљиво највећи удео на тржишту. Са сваком домаћом и страном комерцијалном телевизијом, или са њиховим заступницима, потписују уговор којим се одређује ко коме плаћа емитовање и у ком износу. Неке телевизије плаћају да би биле емитоване, а друге наплаћују емитовање свог садржаја.