Гојковић: Сваки шести становник Србије старији од 65 година

Танјуг

петак, 29. 09. 2017. у 14:28

Гојковић: Сваки шести становник Србије старији од 65 година

Фото Танјуг,З.Жестић

Сваки шести грађанин Србије има више од 65 година, указала је данас председница парламента Маја Гојковић, наводећи да је Народна скупштина спремна да кроз законодавну активност ојача бригу о старима
БЕОГРАД - Сваки шести грађанин Србије има више од 65 година, указала је данас председница парламента Маја Гојковић, наводећи да је Народна скупштина спремна да пружи свој допринос и да кроз законодавну активност, додатно ојача бригу о старима.

Србија се, каже она, као и већина држава Европе и света сусреће са изазовима старења становништва, а податак да имамо 1,3 милиона становника који имају преко 65 година, нашу земљу сврстава на 13. место у Европи.

Она је на скупу "Мост разумевања" у сусрет 1. октобру, Међународном дану старијих особа истакла да је то прилика да се скрене пажња на изазове са којима се суочавају старији грађани, али и да се отвори тема међугенерацијске солидарности у друштву.

"Моје уверење је да наше друштво, и поред изазова на које наилази, сазрева и да је спремно да се носи и избори са предрасудама. Сви заједно морамо и даље да радимо на стварању још толерантнијег друштва, развијању културе дијалога, уважавања и поштовања", рекла је Гојковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Србији живот најбрже прође


Скупштина је, додаје, препознала значаја теме и подржала иницијативу Повереника за заштиту равноправности да организује конкурс литерарних, ликовних и радова из области фотографије за све ученике како би видели њихова размишљања и поруке, које су важне за ту тему.

Важно је, каже, и да се укаже на о стереотипе који постоје у многим срединама о старим лицима јер они могу бити "окидач" за дискриминацију, као и за насиље о и злостављање, које, подсећа, не мора бити само физичко већ психолошко и економско.

Подсетивши на речи америчке списатељице Бети Фридан да старење не значи изгубљену младост, него нове прилике и снагу, она је додала да институције, цивилни сектори медији морају да уцине више на ширењу позитивне слике о старењу и огромном доприносу друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

petar

29.09.2017. 15:49

Bravo za Srbiju . Radite nesto po pitanju staraca u Srbiji ,jer po pitanju podmlatka ,niste u stanju ... previse vas je na drugoj strani ,strani koja nema poproda ,a vi nazalost vladate , ti starci za vas glasaju ,bravo !velik uspijeh ste ostvarlili ,na pravom ste putu nestanka Srbije ,samo nek vam bog da vise ministaki I predsjednika (nisu oni bolesni to je danas u modi "cura da ima curu a momak momka" )

Sa penzionerima u budućnost!

29.09.2017. 16:09

Pa tako vam je to kada se vladajuće stranke u svakom sazivu od kada je višestranačja obraćaju samo funkcionalno nepismenim uživaocima rijalitija, gledaocima TV Pink i titovim jugo-penzionerima - udarnicima. Zato omladina beži glavom bez obzira, čim stasa. U normalnim zemljama postoji srednja klasa koja bira vlast - više i visoko obrazovani ljudi kojima se partije obraćaju. Zato i ostaju u svojim zemljama. Uživajte sa penzionerima koji će napredno oporaviti ekonomiju Srbije. :D :D :D