Распоповић: Знање је најбољи лек!

Иван Ловрић

24. 09. 2017. у 08:33

Распоповић: Знање је најбољи лек!

Фото: Милена Анђела

Легенда Математичке гимназије Милан О. Распоповић: Већ 54 године сањам тај сан да се обезбеди простор где би наши ђаци из унутрашњости боравили преко године. А током распуста доводили бисмо и бивше ђаке

БЕОГРАДСКА Математичка гимназија прославила је 51 годину постојања. Тачно 31 годину на њеном челу био је Милан О. Распоповић. Математички речено, између ове школе и чувеног директора постоји знак једнакости.

Написао је сто уџбеника из физике, методике физике и филозофије физике за ђаке и студенте, у тиражу већем од 15 милиона примерака. И данас је петнаестак у употреби.

* Обележили сте историју ове престижне школе?

- Почетак је био тежак. Била су само три ученика и три професора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Математичка гимназија најтрофејнији српски клуб

* Гимназија је касније изнедрила многе сјајне ђаке?

- Она је прави расадник будућих младих научника. Ту се школовало више од 450 будућих доктора наука. Имамо и академика. Очекујем да ћемо добити и нобеловца.

* Шта је важније за успех: таленат или рад?

- Рад 95 одсто, а таленат је пет одсто. Наравно, за успех је потребно створити услове и добар амбијент.

* Висока одличја освојена широм света и даље стижу...

- Сабрали смо да је у нашу школу стигло више од 500 међународних медаља и то у конкуренцији више од стотину земаља.

* Праве се спортски храмови, да ли је дошао ред и на зидање храма математике, физике...?

- Већ 54 године сањам тај сан да се обезбеди простор где би наши ђаци из унутрашњости боравили преко године. А током распуста доводили бисмо и наше бивше ђаке из иностранства. Имају они много тога да покажу наследницима.

* Неке наше будуће Тесле и Пупини ретко се враћају у земљу.

- Редовно се чујемо са нашим бившим ђацима који су у врху светске науке. А њихов глас би требало да чују и надлежна државна министарства.

* У пензији сте. Који су вам даљи планови?

- Стално сам у покрету. Рад треба да буде задовољство и лек. Најчешће кажем да је знање најбољи лек. Тренутно пишем књигу са радним насловом: Сећање и успомене у развоју Математичке гимназије. Томе додајем и: Отворена питања на даљем путу развоја школе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Жели их и Ломоносов

* Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Сваког викенда се одмарам у викендици у Белегишу. Протеклу недељу памтићу по невремену које ми је поломило пола ораха и једну кајсију коју сам неговао скоро 40 година.

* И даље свраћате у вашу бившу школу?

- Најмање једном недељно одем тамо, а ако сам спречен чујем се телефоном са садашњим директором Срђаном Огњановићем. Не да попујем, већ да дам неку сугестију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Žika

24.09.2017. 13:54

A šta ima od toga običan Srpski narod,od tih osvojenih medalja i od tolike količine inteligencije pojedinaca,kad svi oni odlaze da izgrađuju zapadne države i narode,a ne svoj Srpski narod i svoju državu,isto kao i sportisti koji uveseljavaju tuđe navijače u svetu za papir:dolar,evro,franak?Većina intelektualaca su EGOISTI,jer izgrađuju samo sopstvene karijere,a ne celokupnu državu u kojoj su se rodili i dobili to znanje!!!Šiptari nemaju medalje, al su na dohvat Velike Albanije i imaju more?