Бранићемо језик који нам је Вук оставио(ФОТО)

В. МИТРИЋ

недеља, 17. 09. 2017. у 13:58

Бранићемо језик који нам је Вук оставио(ФОТО)

Председник Вучић говори на 84. Вуковом сабору,фото В.Митрић

Председник Александар Вучић говорио на завршној свечаности 84. сабора у Тршићу. Дао немерљив допринос очувању српског идентитета

ТАЧНО је да је Вук био европејац и грађанин света, али је, пре свега, био велики Србин, и кад је био у милости и кад је био у немилости српских владара. Држао је до Србије, чувао је Српство, бранио српски језик и српско ћириличко писмо као што нико други није.

Ово је у недељу, у Вуковом Тршићу, на завршници свечаности 84. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне манифестације у Срба, рекао овогодишњи саборски беседник, председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изразио радост и задовољство што се окупио огроман број људи, нарочито деце и омладине, што се, према оцени организатора, не памти у последњих неколико деценија.

Председник Србије је оценио да Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме с Николом Теслом, као и да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

- Домаћини су рекли да је Вук био велики Европљанин и грађанин света, али је, пре свега, био велики Србин, и када би био у милости и у немилости српских владара - подвукао је Вучић, и додао да Вук чак и у време прогона није доводио у питање патриотизам и љубав према Србији.

Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, истакао да су Вук Стефановић Караџић и Тесла, уз Светог Саву, Доситеја Обрадовића и Његоша, као и Иву Андрића, дали највећи допринос српском народу.

Свечаност у Тршићу, како је рекао, посвећена је једном од твораца и највећих имена српске културе, а одржава се у месту одакле је Вук кренуо у далеки свет.

фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саборовање у част Вуку

Истакао је да је, као непосредни учесник Првог српског устанка, припремио обиман материјал, и да њега није било, не бисмо данас имали многе монографије јунака који су устали на једну од највећих светских империја.

Вучић је подсетио да је Вук био реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина, а то што је стекао почасне докторате додатно доказује да се ради о великом и генијалном уму.

Председник Србије изразио је посебно задовољство што завршној свечаности у Тршићу присуствује велики број младих, рекавши да ниједне године до сада није било толико деце.

- Данас сам добио податак због којег ми је осмех широк, а то је да смо само у Крупњу, недалеко одавде, у првих шест месеци имали више рођених беба него у претходној читавој години. То значи да ће овде за 10 и 15 година бити још више деце - казао је он.

Вучић је подвукао да је немерљив Вуков допринос очувању српског националног идентитета кроз сакупљачки рад, којим је сачувао од заборава славна времена и велике бојеве, наводећи да су језик и писмо конститутивни елемент сваког народа.

Наводећи да су све велике реформе у историји почеле језиком - ренесанса преводом Библије на италијански језик, а затим и на енглески и немачки, Вучић је подсетио да је управо Вук Караџић први превео Библију на старословенски језик и прикупљао бајке, песме и басне из којих су сународници могли да уче.

- Он је подлога и хумус из ког су изникли Андрић, Црњански, Киш и остали великани. Не би данас било ни нас, не бисмо знали ко смо, одакле смо, не бисмо имали корене, не бисмо се разумели, препознавали, ни знали где идемо - рекао је он.

Сабор Свечаности у Тршићу присуствовао никад већи број људи, пре свега младих,фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вукосављевић: Језик је највеће благо

Србија је име, идентитет, прошлост и будућност добила 1847, када је у Бечу самоуки Вук објавио превод Новог завета, додао је Вучић.

- Светло сваког човека и народа је језик, и тек са њим суштински видимо, знамо, имамо полазиште, путоказ и циљ. Зато ћемо да чувамо, бранимо и штитимо оно што нам је Вук оставио - наш прелепи српски језик - подвукао је председник.

Вучић је упоредио Вукову реформу српског језика са значајем Великог праска за историју људског рода, када је из тоталног мрака настала свест.

- Осећање слободе, које нам је дао Вук и убележио га дубоко у свест Срба, да никад више сужњи, као модел и свест, не могу да постоје. Слобода као начин, прека потреба, вредност и реч нису могли да постоје пре него што је Вук одлучио да је запише на језику на којем смо сањали - истакао је председник. - Хвала Вуку што нам је дао светло и наду!

фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саборовање у част Вуку

ДЕКЛАРАЦИЈА ШТИТИ СРПСКИ ЈЕЗИК

ПРЕДСЕДНИК Вучић је поручио да Декларација о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом, нити са шовинизмом.

- Декларација и сви остали, слични кораци имају циљ само и једино да правовремено и адекватно заштите српски језик и писмо, као један од најбитнијих делова целокупне српске културе - да заштитимо и сачувамо српски народ - рекао је Вучић у обраћању на Вуковом сабору у Тршићу.


ПРВИ ПРЕДСЕДНИК НА САБОРУ

ВУЧИЋ је подвукао да је посебно поносан на то што је први председник Србије који се обраћа на Вуковом сабору у Тршићу, и нагласио да је сва слобода у језику, јер тек када народи проговоре они постају слободни, могу да опишу ропство, а тај осећај слободе управо нам је дао Вук Караџић.

Вучић је, иначе, први председник Србије који присуствује Вуковом сабору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Tesla je za njega vanzemaljac

17.09.2017. 17:46

Vuk Karadžić, Bečki đak, je po naređenju Bečkog dvora upropastio srpski jezik. Srbi su jedini narod u Evropi koji ne može da čita svoju srednjevekovnu, pa čak ni 300 godina staru književnost i istoriju. Deca u Engleskoj u osnovnoj školi čitaju Šekspira bez rečnika a kod nas ni akademici ne mogu da pročitaju i rastumače Žitije Kneza Lazara u originalu (XVIII vek!!). Toliko o Vuku, koji je uništio srpski književni jezik i zamenio ga evro-čobanskim. Nije ni čudo što je omiljen kod komunista.

Anka

17.09.2017. 17:47

To je mera nase kulture i krajnje vreme da se direktno odredimo spram nje.Vreme je da svako mesto pored spomenika junaka iz ratova pocne imati bar jedan spomenik znamenitih ljudi iz kulture , sporta , nauke i ovako obelrzavati njihove dane.Tesla je dao struju i pronalaske celom svetu ali je isto neprocenjiva vrednost Vukove reforme naseg pisma i jezika.

Francesco

17.09.2017. 18:06

Jedini pravi reformator srpskog jezika bio je Sava Mrkalj čiji je rad Karadžić iskoristio u celosti i prisvojio ga bez trunke griže savesti. Sve ostalo što je Karadžić uradio je nadogradnja na temu. Neslaganje sa SPC, koja ga je progonila čak i na teritoriji habsburške monarhije, odvela je Mrkalja u bolničku postelju, a zatim i u zaborav. Porediti Teslu i Karadžića može samo neko ko ne zna ništa ni o jednom ni o drugom.

yugovic

17.09.2017. 23:13

@Francesco - Naravno da se Tesla nije bavio jezikom ,niti se Vuk bavio strujom ,Oni su velikani svaki za svoj rad.

Francesco

18.09.2017. 11:56

@Francesco - Yugoviću, Vuk Karadžić ako i jeste velikan (što nije, već plagijator) ni u snu mortus pijanog Engleza uvaljanog u blato petrovaradinske tvrđave trećeg dana Exit festivala, ne može bi u rangu sa jednim Teslom niti se spominjati u kontekstu sa najvećim naučnikom svih vremena.

Nick.cdn

17.09.2017. 20:08

Vuk Karadzic je bio finansiran od Austro -Hungara a sa glavnim ciljem da Srbima kreira jezik koji ce se sto vise razlikovati od Ruskog jezika. Cilj je naravno bio da se sto dalje udaljimo od Rusa a jezik je vrlo mocno srestvo za to.

Schaumburg Illinois

17.09.2017. 21:48

Ma da a katedre za Slavistiku sirom planete smo prepustili Hrvatima.

Marko

17.09.2017. 22:12

Vuk je veoma važan deo srpske istorije,jer nam je ostavio veliko bogatsvo a o je jedinstven jezik.

Maja

17.09.2017. 22:29

Srbija uvek treba da neguje svoju tradiciju i kulturu, jer to je ogledalo svakog naroda.

Dusa

17.09.2017. 22:30

Nase pismo je nesto najdragocenije sto nam je Vuk ostavio i to treba da uvek cuvamo i negujemo.

Стеван

17.09.2017. 22:49

Како бранимо србски језик ? Па треба да буде срамота свих коментатора овога текста јер пишу коментаре латиницом (није Србски). А да не причам о изјавама Вучић-а који, у ранијим изјавама говори да је латиница равноправна са ЋИРИЦОМ.

BRANICEMO JEZIK KOJI NAM JE VUK OSTAVIO

18.09.2017. 08:15

Kako Predsednice branite srpski jezik, A DAJETE INTERVJUE NA ENGLESKOM?

VOV

18.09.2017. 09:01

@BRANICEMO JEZIK KOJI NAM JE VUK OSTAVIO - IZNENADJEN SAM! Dokle predsednikova ovlastenja dosezu.

ана ђорђевић

25.09.2017. 16:17

Ово што је Вуучић урадио у Тршићу је невиђена брука целе Србије. Прекинуо је традицију саборовања и уместо 84.Вуковог сабора имали смо један најобичнији СНС митинг. Људи аутобусима пристигли из оближњих места несвесни где уопште и зашто иду, чим је Вучић одржао говор напустили сабориште и правац сендвичи и аутобус па кући. Какав Вук какав српски језик и ћирилица... А ђаци које су тзв.педагози уствари најобичнији поданици довели су пример класичне злоупотребе деце у политчке сврхе. Срамота!!!