ТАЧНО је да је Вук био европејац и грађанин света, али је, пре свега, био велики Србин, и кад је био у милости и кад је био у немилости српских владара. Држао је до Србије, чувао је Српство, бранио српски језик и српско ћириличко писмо као што нико други није.

Ово је у недељу, у Вуковом Тршићу, на завршници свечаности 84. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне манифестације у Срба, рекао овогодишњи саборски беседник, председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изразио радост и задовољство што се окупио огроман број људи, нарочито деце и омладине, што се, према оцени организатора, не памти у последњих неколико деценија.

Председник Србије је оценио да Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме с Николом Теслом, као и да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

- Домаћини су рекли да је Вук био велики Европљанин и грађанин света, али је, пре свега, био велики Србин, и када би био у милости и у немилости српских владара - подвукао је Вучић, и додао да Вук чак и у време прогона није доводио у питање патриотизам и љубав према Србији.

Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, истакао да су Вук Стефановић Караџић и Тесла, уз Светог Саву, Доситеја Обрадовића и Његоша, као и Иву Андрића, дали највећи допринос српском народу.

Свечаност у Тршићу, како је рекао, посвећена је једном од твораца и највећих имена српске културе, а одржава се у месту одакле је Вук кренуо у далеки свет.

фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саборовање у част Вуку

Истакао је да је, као непосредни учесник Првог српског устанка, припремио обиман материјал, и да њега није било, не бисмо данас имали многе монографије јунака који су устали на једну од највећих светских империја.

Вучић је подсетио да је Вук био реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина, а то што је стекао почасне докторате додатно доказује да се ради о великом и генијалном уму.

Председник Србије изразио је посебно задовољство што завршној свечаности у Тршићу присуствује велики број младих, рекавши да ниједне године до сада није било толико деце.

- Данас сам добио податак због којег ми је осмех широк, а то је да смо само у Крупњу, недалеко одавде, у првих шест месеци имали више рођених беба него у претходној читавој години. То значи да ће овде за 10 и 15 година бити још више деце - казао је он.

Вучић је подвукао да је немерљив Вуков допринос очувању српског националног идентитета кроз сакупљачки рад, којим је сачувао од заборава славна времена и велике бојеве, наводећи да су језик и писмо конститутивни елемент сваког народа.

Наводећи да су све велике реформе у историји почеле језиком - ренесанса преводом Библије на италијански језик, а затим и на енглески и немачки, Вучић је подсетио да је управо Вук Караџић први превео Библију на старословенски језик и прикупљао бајке, песме и басне из којих су сународници могли да уче.

- Он је подлога и хумус из ког су изникли Андрић, Црњански, Киш и остали великани. Не би данас било ни нас, не бисмо знали ко смо, одакле смо, не бисмо имали корене, не бисмо се разумели, препознавали, ни знали где идемо - рекао је он.

Сабор Свечаности у Тршићу присуствовао никад већи број људи, пре свега младих,фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вукосављевић: Језик је највеће благо

Србија је име, идентитет, прошлост и будућност добила 1847, када је у Бечу самоуки Вук објавио превод Новог завета, додао је Вучић.

- Светло сваког човека и народа је језик, и тек са њим суштински видимо, знамо, имамо полазиште, путоказ и циљ. Зато ћемо да чувамо, бранимо и штитимо оно што нам је Вук оставио - наш прелепи српски језик - подвукао је председник.

Вучић је упоредио Вукову реформу српског језика са значајем Великог праска за историју људског рода, када је из тоталног мрака настала свест.

- Осећање слободе, које нам је дао Вук и убележио га дубоко у свест Срба, да никад више сужњи, као модел и свест, не могу да постоје. Слобода као начин, прека потреба, вредност и реч нису могли да постоје пре него што је Вук одлучио да је запише на језику на којем смо сањали - истакао је председник. - Хвала Вуку што нам је дао светло и наду!

фото В.Митрић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саборовање у част Вуку

ДЕКЛАРАЦИЈА ШТИТИ СРПСКИ ЈЕЗИК

ПРЕДСЕДНИК Вучић је поручио да Декларација о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом, нити са шовинизмом.

- Декларација и сви остали, слични кораци имају циљ само и једино да правовремено и адекватно заштите српски језик и писмо, као један од најбитнијих делова целокупне српске културе - да заштитимо и сачувамо српски народ - рекао је Вучић у обраћању на Вуковом сабору у Тршићу.


ПРВИ ПРЕДСЕДНИК НА САБОРУ

ВУЧИЋ је подвукао да је посебно поносан на то што је први председник Србије који се обраћа на Вуковом сабору у Тршићу, и нагласио да је сва слобода у језику, јер тек када народи проговоре они постају слободни, могу да опишу ропство, а тај осећај слободе управо нам је дао Вук Караџић.

Вучић је, иначе, први председник Србије који присуствује Вуковом сабору.