ВЕРУЈЕМ да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Изјавио је ово у суботу, ексклузивно за “Новости”, патријарх српски Иринеј, одговарајући, током прославе седам векова манастира Троноша, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања. Поглавар Српске православне цркве каже и да се уздамо у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек наше било.

Прочитајте још - Патријарх Иринеј о Космету: Оно што се поклони заувек је изгубљено

- Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије - рекао је патријарх Иринеј.

У проповеди после свете архијерејске литургије поводом седам векова Троноше, манастира код Лознице, задужбине Немањића, и канонизације некадашњег архимандрита ове богомоље Стефана Јовановића, патријарх Иринеј је нагласио: - Никада нисмо, чини ми се, толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.

- И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа - подвукао је поглавар СПЦ.

Прочитајте још - Патријарх Кирил: Косово је свето место, место мучеништва

Манастир Троноша, задужбина Немањића

Патријарх је нагласио да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.

- Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама - рекао је српски патријарх. - Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали, и не зна шта је историја и духовно наслеђe. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување.

ПРИМЕР НАШЕ СВЕТИЊЕ

Патријарх је рекао да је велика радост, срећа и благо манастир Троноша.

- Троноша је пример наших светиња, које су прошле кроз најтеже године, деценије и векове, као својеврсни сведоци историје - рекао је патријарх. - Нема код нас велике и мале светиње, јер су све наше светиње велике. Турско ропство није било ни пет дана, ни пет година, већ петсто година. Благодарећи нашим светињама, нашим архиепископима, нашим свештеницама и монаштву, у најтежим временима, сачували смо веру своју, душу рода свога.