Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио захтев Савеза Јеврејских општина Србије за учешће у својству умешача у поступку рехабилитације српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, који се води у Вишем суду у Београду.


Наиме, Апелациони суд је одбио жалбу Савеза Јеврејских општина Србије, које се противе рехабилитацији, и потврдио решење Вишег суда из марта ове године којим је захтев одбијен.

Портпарол Апелационог суда Мирајана Пиљић рекла је Танјугу да је исправана закључак првостепеног суда, јер се ( у овом случају) примењује стари Закон о рехабилитацији, "те нема странке насупрот предлагача којој би се Савез Јеврејских општина могао придружити да би та странка успела".

Према старом Закону о рехабилитацији из 2006. године, (нови је донет 2011.) поступак рехабилитације је једностраначки, у њему нема две стране - и нема спора, већ суд на освону доказа и изајава сведока, уврђује да ли су неком из идеолошких разлога одузета имовинска и грађанска права.

Са друге стране, Апелациони суд је укинуо решење Вишег суда које се односи на захтев од 25. октобра 2016. године Јеврејске општине Београд за саслушање одређених сведока и наложио поновно одлучивање.

Виши суд је, према ставу Апелационог суда, одлучио о ономе што није тражено - а то је да Јеврејска општина Београд добије својство умешача, које је одбио.

Јеврејска општина је у свом поднеску из октобра 20156. навела да има правни интерес да се одбије захтев за рехабилитацију Недића и предложила да се прибаве подаци и саслушају неки сведоци.

"Није дала изјаву да ступа у поступак, па је Виши суд одлучио о ономе што није тражено", навео је Апелациони суд у својој одлуци.

Сада се очекује заказивање наставка процеса за рехабилитацију.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Прочитајте још:

Недићи туже Дачића, Вулина и Омеровића!

Милан Недић није био ни ратни злочинац, ни мученик

Поступак рехабилитације Милана Недића: Јеврејска општина има сведока