Убили му свињу, кољу га таксом

Д. А.

04. 09. 2017. у 20:01

Убили му свињу, кољу га таксом

Братислав Цветковић

Случај из Мозгова крај Алексинца показује немоћ обичног човека пред правосуђем. Седам година траје спор око убијене крмаче, епилога још нема. Усмрћена коцем, носила је седам прасића

ПОСЛЕ тачно седам година суђења Основни суд у Алексинцу првостепено је пресудио да Братислав Цветковићу из Мозгова комшије треба да исплате 24.652 динара на име надокнаде штете за убијену свињу сорте вијетнамска, и то са каматом од 22. јуна ове године.

Пошто је пресуђени износ далеко мањи од оног који је Братислав потраживао, уложио је жалбу, али је уследио шок. Траже му да плати таксу од 34.300 динара!

Братислав је свестан да његов "правосудни случај" није усамљен, али је, каже, свакако "тужан и смешан".

- Нема логике да спор траје седам година када је још 2010. године мој покојни комшија Петроније прекршајно кажњен због злостављања животиње, односно моје свиње која је носила и седам прасића. Једноставно, убио је дрвеним коцем. Током процеса тужени је преминуо па смо наставили да се судимо са наследницима да би ми надокнадили штету. И ето, пресуђено је да ми је причињена штета од 200 евра и то без камате за ових седам година. Па како онда да се не жалим - јада се Братислав, који је, иако тешка срца, ипак платио таксу.

Иначе, такса је обрачуната на основу вредности спора, односно суме коју Братислав потражује у својој тужби, а не на основу износа који му је првостепеном пресудом досуђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mladen

04.09.2017. 20:26

Odredbe zakona o sudskim taksama su smešne u najmanju ruku, pa kako je stvarno moguće da se presudi na 24000 dinara a suudska taksa 34.000 dinara, to nema igde,samo u Srbiji ??????? Ali je uspela tzv.reforma pravosudja, sve protivu svoga naroda !!!!!!!

Pera

05.09.2017. 00:42

Potpuno je besmisleno sudske takse određivati na osnovu spora. Rad suda ne zavisi od toga već od broja ročišta. A i zašto se plaćaju unapred?

f

05.09.2017. 13:54

Inače, taksa je obračunata na osnovu vrednosti spora, odnosno sume koju Bratislav potražuje u svojoj tužbi, a ne na osnovu iznosa koji mu je prvostepenom presudom dosuđen. kolko kosta sudija ?