Митрополија Старог Раса још неће бити откључана

М. НИЋИФОРОВИЋ

04. 09. 2017. у 16:02

Митрополија Старог Раса још неће бити откључана

Светиња Манастир Сопоћани у Расу

Срби у Рашкој области чекају да се реализује мајска одлука Сабора СПЦ. Подршка црквеног врха да седиште епархије буде и у Новом Пазару. Постојбина Стефана Немање и Светог Саве заслужује већу пажњу

На мајском заседању Сабора Српске православне цркве (СПЦ) донета је и одлука да седиште Рашко-призренске епархије и владике Теодосија, осим у Призрену, буде и у Старом Расу, односно у Новом Пазару.

Ова одлука изавала је велику пажњу, одобравање и радост Срба у Рашкој области који већ дуже времена, најгласније преко Удружења "Рас", од Сабора и Синода СПЦ и патријарха Иринеја траже формирање Рашке епархије и обнову Рашке митрополије, која је у Новом Пазару постојала пуних 540 година, све до 1766. године.

- Мада смо својевремено добили пуну подршку од патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија, владике Иринеја (Буловића) и других великодостојника наше Цркве, а у једном тренутку били на корак до циља, Рашка епархија још није формирана, нити је било шта учињено на обнови Рашке митрополије. Мајску одлуку Сабора СПЦ доживљавамо као подршку нашим напорима и делимично уважавање жеља и потреба овдашњих Срба, али и као помак, да ли мали или велики - видећемо, на путу до епархије, односно митрополије - истиче др Добросав Никодиновић, председник Удружења "Рас" у Новом Пазару.

Он наглашава да ће, ако буде требало, са делегацијом поново под патријарха.

ВЛАДИКА ПОЛОВИНОМ јуна владика Теодосије освештао је у новопазарском насељу Осоје темеље нове цркве. Окупљеном народу тада није рекао где ће бити други административни центар Епархије рашко-призренске и да ли ће се после мајске одлуке Сабора СПЦ нешто променити у Рашкој области. На ову тему још није било никаквих, бар не јавних, информација ни из Црквене општине за Рашку област...


- Повратак митрополије или формирање епархије, са владичиним двором, епархијском администрацијом и владиком који би стално "столовао" у Новом Пазару, било би велико охрабрење и знатно би допринело побољшању сигурности овдашњих Срба и подизању њиховог самопоуздања - уверен је др Никодиновић.

Професор Мирко Поповац, који живи у Дежеви подно Голије, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, а Свети Сава српску веру и културу, истиче:

- Овде су Стари Рас, Петрова црква, Сопоћани, Ђурђеви ступови... Овде је толико векова постојала митрополија, овај крај дао је и четири српска патријарха. Просто је невероватно да део Србије где је "све почело" и где су такве светиње нема епархију.

Некадашње седиште Митрополије у Новом Пазару

Срби у Новом Пазару подсећају да у Улици Реље Крилатице, недалеко од центра града, постоји добро очувана и обновљена зграда некадашње Митрополије, која је годинама под кључем, са плацем на коме би се могао изградити и епархијски двор. Помињу се и друге светиње, попут Петрове цркве и Сопоћана у којима би могло биди седиште рашког епископа или рашког митрополита.

Прочитајте још:

Србима спремају лавину оптужница

Градоначелник Загреба: Влада да уклони плоче свих тоталитарних режима

Тужилаштво тражи притвор за младиће из Бентлија; Михајловић: Већ смо имали једног Багзија

Спор са Грцима за РТБ "Бор" није готов

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Србин из Рашке

04.09.2017. 17:45

Ово је јако добра вест за све Србе, надам се да ће се ово ускоро реализовати.

Србин из Старе Рашке

05.09.2017. 07:44

Јако добра вест, надам се да ће се у Раш