Наши МиГ-ови учиниће небо сигурнијим; Милиони за наменску индустрију

Танјуг

петак, 25. 08. 2017. у 14:28

Наши МиГ-ови учиниће небо сигурнијим; Милиони за наменску индустрију

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ JOVO MAMULA

Министар одбране истиче, после изјаве Димитрија Шугајева о продаји С-300 Србији, да српска, као и свака друга војска увек разматра могућност куповине нових система и увек истражује простор где може да их набави
Набавка руског ракетног система С -300 није одлука која се доноси преко ноћи, али је опремање војске и даље приоритет, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.


"То није нешто о чему можете да донесете одлуку без одговарајућих докумената, није нешто о чему можете донети одлуку и без одговарајућег буџета и сагласности читаве државе", рекао је Вулин, коментаришући изјаву директора руске службе за војнотехничку сарадњу Димитрија Шугајева о продаји С-300 Србији.

Како истиче, српска, као и свака друга војска увек разматра могућност куповине нових система и увек истражује простор где може да их набави и у том смислу, каже министар, треба посматрати и поменуту изјаву.

Вулин је рекао и да ће до краја године бити прилике да се виде наши МиГ-ови, који ће бити уведени у систем, те ће наше небо бити сигурније, а војска снажнија и опремљенија.

"Оно што нисмо радили деценијама иза нас, ми сада радимо, и Војска Србије ће моћи да се мери са свим армијама у региону", рекао је министар одбране.


ВУЛИН: ВЛАДА НАСТАВЉА ДА УЛАЖЕ У НАМЕНСКУ ИНДУСТРИЈУ

Влада Србије наставиће са политиком улагања у наменску индустрију, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

"Првој петолетки" намењено је три и по милиона евра, навео је министар и рекао да се нада ће ће у тој фабрици успети да до краја године потроше тај новац купујући нове машине и припремајући се за време које долази.

"Време које долази је време које ће тражити нове технологије, софистицираније производе и производе који морају да се носе са најразвијенијим земљама, и да извозе на светско тржиште" рекао је министар, који је посетио "Прву петолетку".

Вулин је истакао да влада премијерке Ане Брнабић подршком наменској наставља политику њеног претходног председника, Александра Вучића.


Министар истиче да је "Прва петолетка" пример како се правилним улагањем, домаћинским пословањем и домаћинским трошењем новца, као и добрим менаџментом, сарадњом са синдикатима, може променити ситуација у једном колективу и "од пропалог предузећа, за које су сви мислили да треба дићи руке од њега", направити једно од најбољих предузећа у читавој одбрамбеној индустрији.

Као један од проблема са којима се сусреће наша наменска индустрија, министар је истакао потребу за високообразованим инжињерским кадром и објаснио је да не постоји прилагођен систем школства који их ствара, нити систем у коме они могу да се сачувају и награде, да би радили управо у одбрамбеној индустрији.

"То је оно на чему Министарство одбране, заједно са Министарством финансија мора да ради, да омогући не само да нађемо инжењера, него и да га адекватно наградимо и платимо да би остао да ради баш у наменској индустрији, а не да би отишао за неким другим предузећем. То је наш стратешки интерес",каже Вулин.

Према његовим речима, "људи су наш стратешки интерес" и ми мора се наћи начин да се одшколују, да буду плаћени, награђени за оно што раде и да се на тај начин сачува одбрамбена индустрија Србије.

Директорка "Прве петолетке" Анђелка Атанасковић рекла је да је новац који је држава доделила тој фабрици уложен у куповину нових машина, да су све већ стигле, те да ће у наредном периоду бити наручене и следеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dinarska divizija

25.08.2017. 15:26

Slažem se sa ministrom, vezano za S-300.Najpre treba dobiti odobrenje od NATO-ovih oficira, koji su u generalštabu!To će sigurno biti...NIKAD!!!

Ivanka Kosovka

25.08.2017. 15:40

Mogli bi braca rusi nesto i da nam bratski poklone, jer, nekako smo na "medji" istoka i zapada, a mnogo su nas drugi unistili, opljackali, ojadili i zatrovali osiromasenim uranijumom.

КОБАЦ

25.08.2017. 17:55

С-300 није нови систем, у Русији се више не производи, то је превазиђена ствар.