ПОСЛЕ преговора са премијерком Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем, синдикати нису одустали од најављеног штрајка упозорења на почетку наредне школске године. Чланови Уније синдиката просветних радника часове скраћене на 30 минута држаће првог септембра, а остала три репрезентантивна синдиката - Синдикат образовања Србије, Синдикат радника у просвети и "Независност" организоваће протест четвртог септембра. Накнадно ће одлучити да ли ће часови бити скраћени или неће одржати први час у свакој смени.

Представници синдиката делимично су задовољни јер су, после годину и по дана чекања, добили прилику да председнику Владе Србије предоче проблеме запослених у школама, као и због тога што су добили уверавања да ће им зараде бити повећане.

- Просветни радници ће 2018. године први пут бити у бољем положају у односу на период када им је плата смањена за десет одсто - рекла је након састанка премијерка Ана Бранбић. - Ми бисмо више волели да нема штрајка, али то је њихова одлука и ми на то нећемо утицати, нити смо их замолили да га немају. То је њихово право и то ћемо ми у потпуности поштовати и наставити разговоре са њима.

Она је додала да ће, када из Министарства финансија стигне завршна рачуница за буџет за 2018. и када се заврши са мисијом ММФ-а, плате у јавном сектору бити повећане колико год је то могуће.

Осим плата, запослени у просвети незадовољни су и предлогом закона о запосленима у јавном сектору, који је у јавној расправи.

- Након наших примедаба на овај закон, премијерка је рекла да би требало да се ради на његовим изменама - каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије. - Многе одредбе тог закона су спорне, а посебно то што су њиме обухваћени само здравство, просвета, култура и социјална заштита. Паралелно треба да буде усвојен и закон о платним разредима који просвети неће донети ништа добро, јер се и даље нећемо по зарадама изједначити са осталим јавним службама.

Синдикати су, према речима Јасне Јанковић, председнице Уније синдиката просветних радника, добили обећање да ће информацију о повећању плата премијерка прво поделити са представницима синдиката. И она се слаже да је Закон о запосленима у јавном сектору лош по просветаре и каже да "ако министарство и Влада буду остали при оваквом закону најављујемо даље синдикалне акције и обустављамо наставу".


НЕПРИХВАТЉИВА ПОНУДА

- ОД умањења плата 2014. године, просветним радницима је кроз повећање зарада до сада надомештено 9,98 одсто онога што нам је одузето и добили смо највише у поређењу са осталима у јавном сектору. А сада би нам, како је предложила премијерка, дали повећање од 0,02 одсто. Сви синдикати су на то реаговали ставом да нас не треба омаловажавати увећањем плата за 886 динара на годишњем нивоу и да очекујемо реално повећање, усклађено са растом цена - каже Валентина Илић.