На нашим путевима у протеклих пет година погинуло је 758 пешака, а од тог броја чак око 15 одсто гине на пешачком прелазу, а при томе велики утицај на страдање пешака има употреба мобилних телефона, изјавио је данас директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

“Део пешака страдао је кривицом возача, али, на жалост, део њих је страдао, јер уместо да су гледали око себе док су прелазили коловоз, гледали су у мобилни телефон”, рекао је Окановић за Тањуг.

Он је додао да је, у протеклом петогодишњем периоду, поред погинулих, тешко повређено и око 4.000 пешака.

Велики број пешака, нарочито када су у питању млађе генерације, не може да се одвоји од мобилног телефона, смартфона, чак и док прелази коловоз, констатује Окановић и истиче да се тај проблем пешака “окупираних смартфоном” док су у саобраћају не може решити само репресијом, иако је пешацима забрањена употреба мобилног телефона док прелазе коловоз.

“Молим пешаке, пре свега млађе, немојте гледати телефон док прелазите коловоз, није то толико важно, може да сачека и порука и лајк, слика на Инстаграму. Коловоз је површина намењена за кретање возила, а пешачки прелаз такође је део коловоза где су пешаци заправо врло цењени и уважени гости. Али су ипак гости. Због тога, када прелазите коловоз, немојте гледати мобилни телефон, гледајте око себе, у наилазећа возила, гледајте семафор”, упозорава Окановић.

Сматра да се тај проблем не може решити само кажњавањем, већ образовањем, васпитањем и спровођењем врло јаких кампања, а такође, како указује, мора се размишљати и о неким додатним решењима која ће спречити њихово страдање.

“У неким државама то решавају тако што постављају упозорења на коловоз, у правцу погледа пешака који гледа у мобилни телефон, у неким државама постављају системе који пешаке који неопрезно прелазе коловоз упозоравају тиме што симулирају звук надолазећег возила које нагло кочи и на тај начин, "шок терапијом", стављају им до знања шта се догоди уколико гледају у телефон, уместо да гледају око себе, у друга возила, семафоре и слично”, каже Окановић.

Пешак је, упозорава Окановић, према закону дужан да пре него што ступи на коловоз, макар то било и на пешачком прелазу, или на прелазу са семафором, да се увери да то може учинити безбедно, а подвлачи да је пешацима, с друге стране, забрањена употреба мобилног телефона док прелазе коловоз.

Закон о безбедности саобраћаја прописао је да, приликом преласка преко коловоза пешак не сме да користи ни слушалице на ушима, а за супротно поступање, предвиђена је новчана казна од 3.000 динара.

Полиција је, од 2010. до прошле године открила у контроли саобраћаја у Србији укупно 3.173 прекршаја пешака који су приликом преласка преко коловоза употребљавали мобилни телефон или користили слушалице на ушима, а за првих шест месеци ове године, откривено је 359 таквих прекршаја.