НИЈЕ ни слутила Монализа Перез из Минесоте какву ће несрећу изазвати њен експеримент. Несрећна девојка је, да би стекла невиђену видео-популарност на "Јутјубу", пуцала у књигу коју је на грудима држао њен дечко. Како је "ствар" кренула наопако, младић Педро Руиз је преминуо.

Пред шокираним истражитељима овог злочина, девојка Монализа је испричала да је само хтела да направи "вирални" видео који, до тада, нико није снимио. Он би се, да је бизарно снимање успело, шеровао (поделио) милионима знатижељних интернет зависника.

Тако долазимо до нове речи - "вирално". Теоретичар Марио Пилар тврди да ће "вирални садржај" остати битан фактор будућег интернет маркетинга. У буквалном преводу, то је вирус који се шири попут неке електронске мантре. По систему: што луђе, то популарније!

Такви видео-снимци морају да гађају емоције. Да изазивају дивљење, љубомору, можда страх, љутњу, пожуду или понос. Најлакше је старлетама, овдашњим и белосветским, оне се надмећу у величини груди, усана, гузе, броју мушкараца који су прошли кроз њихове животе, порно-разводима од којих се свако нормалан стиди...

Таблоидизација српског језика, и агресивно увођење страних језика у свакодневну комуникацију, ћирилицу све више пребацује на споредни колосек. Мало је оних који схватају да су језик и писмо стуб духовности и доказ постојања сваког народа.

Довољно је да знате 57 енглеских речи да бисте обављали најпростије радње на свом рачунару. Због необјашњиве инфериорности, Срби олако прихватају туђице, за разлику од Немаца и Француза. Академик Иван Клајн упозорава да немамо одговарајући поступак за увођење нових речи, све иде стихијски. Речници каскају за животом.

Скоро да су постале српске речи: гугловање, лајковање, сурфовање, хејтовање, атачмент, фајл, онлајн... Имамо сјајне лингвисте и за већину енглеских речи могле би да се нађу адекватне српске речи.

Не пишу се писма, нема оних лепих разгледница, све је мање продавница пенкала и оловака. Нема ни дијалога, ни легендарни Рале Дамјановић више не рецитује. Цинични академик Матија Бећковић на време је упозорио да ће се српски језик свести на две речи: "јеботе" и "супер".

Миломир Краговић, књижевник и новинар